9.3.2020

STTK laski Fat Cat Day´n: Pomojen palkat kirivät kauemmas suhteessa palkansaajiin

Palkansaaja on tänään 9. maaliskuuta tienannut pörssiyhtiön toimitusjohtajan yhden päiväpalkan verran. Viime tilinpäätöstietoja ja palkkatilastoja vertailtaessa palkansaaja tarvitsi peräti 47 työpäivää tienatakseen saman, minkä suurten pörssiyhtiöiden pomo tienaa yhden päivän aikana. Vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 34 työpäivää.

STTK on jo usean vuoden seurannut, miten suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien ja palkansaajien välinen ansioiden suhde kehittyy. Seuranta on saanut alkunsa brittiläisestä ”Fat Cat Daystä”. STTK:n laskelmat perustuvat yhtiöiden julkisiin vuosikertomuksiin ja tilastokeskuksen tietoihin.

Suurten yhtiöiden toimitusjohtajien kokonaisansioiden mediaani oli vuonna 2018 noussut 2,3 miljoonaan euroon, kun vastaavana aikana yksityisen sektorin palkansaaja tienasi 40 975 euroa. STTK ottaa myös vertailussaan huomioon johtajien keskimäärin pidemmän työajan.

STTK korostaa oikeudenmukaisen palkan ja palkitsemisen merkitystä.

- Emme vastusta tuloeroja, mutta niiden kasvun hillitseminen on tärkeää. Taloustieteellisen tutkimuksen perusteella pienehköt tuloerot lisäävät hyvinvointia ja talouskasvua. Jyrkät tuloerot hidastavat talouskasvua, altistavat populismin nousulle ja vahvistavat ääriliikkeitä, ekonomisti Antti Koskela kuvaa.

Suomi on kansainvälisessä vertailussa pienten tuloerojen maa. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion ihanne pohjautuu pieniin tuloeroihin.

- Tämä ei tarkoita, etteikö ahkeruudesta pidä palkita ja etteikö kaikilla ole lupa menestyä ja tienata. STTK on työtä tekevän keskituloisen asialla ja haluamme vahvistaa oikeudenmukaista palkkausta ja palkitsemista, Koskela toteaa.

Palkitsemisen järjestelmät läpinäkyviksi

STTK korostaa, että osuus tuloksesta kuuluu kaikille. Palkitseminen ei voi eikä saa olla vain ylimmän johdon etuoikeus.

- Nousukauden aikaiset huipputulokset eivät ole vain toimitusjohtajien ansiota, eikä noususta pidä palkita vain korkeinta johtoa. Esimerkiksi tulospalkkausjärjestelmät ja henkilöstörahastot ovat hyviä tapoja palkita koko henkilöstöä. Palkka-avoimuutta on lisättävä ja STTK pitää tärkeänä, että myös hallitusohjelmassa mainittu palkka-avoimuuden lisääminen toteutuu. Työpaikoilla myös palkitsemisen perustelut on tehtävä näkyviksi, Koskela korostaa.

STTK:n teesit oikeudenmukaiseen palkitsemiseen