SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola: Sotejuna seisoo asemalla, mutta väärällä raiteella
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan sote-sektorin rahoituksesta. Maakuntia on liikaa eikä rahoituspohja ole riittävä. Myös sote-palvelujen laaja avaaminen kilpailulle saattaa uhata kansalaisten yhdenvertaisuutta, palvelujen saatavuutta ja laatua sekä henkilöstön asemaa. Sote on edennyt yritysten asia edellä. Kansalainen on jäänyt yksityisten toimijoiden etujen ajamisen jalkoihin. Uhkana on myös, että uudistuksessa maakunnille siirtyviä muita palveluja rahoitetaan ensisijaisesti ja sote jää heikoille.
Hallitus on ilmoittanut, että sote-uudistuksen tavoitteena on kestävyysvajeen vähentäminen kolmella miljardilla eurolla. Keskeisenä periaatteena on kustannustenhallinnan parantaminen. Sote-uudistusta markkinoitiin aikanaan, että se kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitsee kustannuksia. Nyt kustannussäästöt ja yksityisten palveluntuottajien edut ovat nousseet ykköstavoitteiksi.
Ministerit käyttivät keskiviikon tiedotustilaisuudessa sote-uudistuksesta junavertausta. Veturissa on asiakas, joka ohjaa junaa. Nyt vaikuttaa siltä, että asiakas on jätetty junasta ja junaa ohjaavat markkinavoimat. Lähi- ja perushoitajille myönteinen uutinen oli, kun ministeri lupasi jokaiselle työpaikan sote-sektorilla.
- Ministeri on joko toiminut joulupukkina tai uskoo sellaisiin, SuPerin puheenjohtaja Paavola sanoo. - Keskiviikkona julkistetut sote-linjaukset eivät vakuuta työpaikkojen säilymisestä. Ministerin lupaus olisi uskottava, jos henkilöstölle samalla luvattaisiin irtisanomissuoja. Asiakkaan valinnanvapautta on hehkutettu paljon, vaikka sen laajuudesta ei ole vielä päätetty. Julkiset palvelut, jotka ovat valinnanvapauden piirissä, yhtiöitetään.
- Ministerit painottivat tiedotustilaisuudessa, ettei tämä ole sama kuin ulkoistaminen, vaikka yritystoiminnan tarkoitus on aina tuottaa voittoa omistajilleen, puheenjohtaja Paavola muistuttaa. - Useimmiten tämä tehdään henkilöstön työehtoja heikentämällä.
SuPeriin kuuluu lähes 90 000 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.
Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085