24.5.2016

SuPerin puheenjohtaja Paavola Valviran selvityksestä: Vanhustenhoitoon on turvattava riittävä määrä koulutettua hoitohenkilökuntaa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan vanhustenhoidon tilasta. Valvira julkaisi tänään selvityksen, jonka mukaan 93 prosenttia kyselyyn vastanneista työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua. - Kaltoinkohtelua ei tule missään nimessä hyväksyä. Suuri ongelma vanhustenhoidossa on riittämätön henkilöstömäärä. Hoitajat kokevat, etteivät he voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat ja pitäisi. Tällaista viestiä tulee liittoon päivittäin, puheenjohtaja Paavola sanoo.

Hoitoalalle hakeudutaan, koska halutaan hoitaa hyvin. Valitettavasti tänä päivänä erityisesti vanhustenhoidossa tähän ei ole mahdollisuutta. Tilanteesta seuraa eettinen kuorma, jota työntekijä ei jaksa kantaa loputtomiin. Sekä laitos- että kotihoidossa henkilöstömitoitus on monin paikoin täysin riittämätön ja työntekijät uupuneita. Hallituksen suunnitelma laskea minihenkilöstömitoitus 0,4:n tasolle ei missään nimessä saa toteutua.  Esitetty heikennys on epäeettinen ja asiakasturvallisuutta vaarantava.

SuPerin kotihoidon selvityksen (2015) mukaan suurin osa hoitajista (95 %) on huolissaan hoidon laadusta. On huolestuttavaa, että vastaajista vain 19 %:n mielestä kotihoidon asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmat toteutuvat hyvin. Jos hallituksen suunnitelma sallia pienempi henkilöstömitoitus toteutuu, ei edes vähimmäisvaatimukset täyttävää palvelua pystytä turvaamaan. Todellisuudessa henkilöstömitoituksia tulisi nostaa.

Laadukas vanhustenhoito edellyttää, että hoitohenkilöstö on koulutettua, eikä mitoitukseen lasketa esimerkiksi opiskelijoita.  Hoiva-avustajien tulisi toimia vain avustavissa tehtävissä, mutta tällä hetkellä he korvaavat koulutettua hoitohenkilökuntaa. Tämä vaikuttaa sekä potilas- että työturvallisuutta heikentävästi.

Omavalvontaan ja epäkohtiin puuttumiseen on oltava aito mahdollisuus. Työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista esimiehelleen ja esimiehen on myös niihin tartuttava. Epäkohtien esille nostamisen on oltava turvallista. Ilmoitusvelvollisuuden tulisi käytännössä olla myös ilmoitusoikeus.

SuPer vaatii pääsy- ja soveltuvuuskokeita kaikkiin oppilaitoksiin. Alalle soveltuvuus on aina varmistettava. Potilasturvallisuus ei saa vaarantua missään olosuhteissa.

Vanhuksilla on oikeus hyvään, arvokkaaseen hoitoon ja vanhuuteen. Myös hoitajilla on oikeus työoloihin, joissa on mahdollisuus tehdä työtään hyvin.

SuPeriin kuuluu lähes 90 000 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085