SuPerin Inberg: Nimikesuojatut lähihoitajat tulee lisätä laillistettuihin terveydenhuollon ammattinimikkeisiin
Lähihoitajat ovat nimikesuojattuja ammattihenkilöitä ja ammatissa toimiminen perustuu selkeästi määriteltävään sekä viranomaisten hyväksymään tutkintoon johtavaan koulutukseen. Nimikesuojattuina ammattihenkilönä lähihoitajat ovat kuitenkin eriarvoisessa asemassa laillistettuihin ammattihenkilöihin nähden valvonnan ja työntekijöiden oikeusturvan kannalta. – Epäkohta tulisi korjata ammattilainsäädännön uudistuksen yhteydessä, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg kertoo. Inberg puhui STM:n sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistusta koskevassa seminaarissa 4. syyskuuta.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneet lähihoitajat ovat lainsäädännöllisesti eriarvoisessa asemassa laillistettuihin ammattihenkilöihin nähden. Esimerkiksi valvontatoimenpiteenä lähihoitajalta voidaan poistaa kokonaan oikeus käyttää ammattinimikettä, kun taas laillistetun ammattihenkilön kohdalla ammatinharjoittamisoikeuden rajoittaminen on vaihtoehto ehdottomalle poissululle.
SuPer esittää ratkaisuksi nimikesuojattujen lähihoitajien kuulumista laillistettuihin terveydenhuollon ammattinimikkeisiin. Lisäksi valvonnan piiriin tulisi kuulua kaikki sosiaali- ja terveysalalla asiakas- ja potilastyössä toimivat työntekijät, eli toisin sanoen laillistettujen ja nimikesuojattujen ammattihenkilöiden lisäksi valvonta tulee ulottaa myös esimerkiksi hoiva-avustajiin ja henkilökohtaisiin avustajiin.
Työvoiman tarkoituksenmukaisen käytön varmistaminen sekä henkilöstövajeen ratkaiseminen ovat ammattihenkilölain keskeisiä tavoitteita. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten mahdollisuus keskittyä osaamistaan vastaaviin ammattitehtäviin vaatii riittävää resurssointia tukipalvelutoimien järjestämiseen hoitotyön ulkopuolelle ja koulutettujen sote-ammattilaisten osaamisen kokonaisvaltaista hyödyntämistä.
SuPer kannattaa raja-aitojen poistamista laillistettujen ja nimikesuojattujen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden välillä silloin, kun se on perusteltua työjärjestelyjen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen kannalta. Nimikesuojattujen lähihoitajien työtehtäviä ei ole laajennettu lain mahdollistamalla tavalla, vaikka se olisi potilaiden ja asiakkaiden hoidon kannalta järkevää.
SuPer on antanut vuonna 2022 sote-henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmälle mittavan ratkaisulistan hoitajapulan korjaamiseksi. Nämä ratkaisukeinot eivät ole vanhentuneet. Työoloja, palkkausta ja johtamista on parannettava, jotta lähihoitajat jatkavat suurimpana ammattiryhmänä alalla eivätkä halua sieltä pois.
– Jos henkilöstöpulan juurisyitä ei korjata, henkilöstöpula ei ratkea, Inberg muistuttaa.
Lisätiedot: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, p. 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.