SuPerin Inberg: Hoitoala vaatii lisää tekijöitä, mutta ammatillisesta osaamisesta ja kielitaidosta ei pidä joustaa
Suomalaisen hoitojärjestelmän toimintakykyisyys tulevaisuudessa vaatii uusia tekijöitä, mutta ammatillisesta osaamisesta ja kielitaidosta ei pidä joustaa. – Työperäisen maahanmuuton tarve hoitoalalla ja ammatillisen kielitaidon ehdoton vaatimus eivät ole vastakkaisia ilmiöitä. Tulee rakentaa ratkaisuja, joissa kielitaidon kehittämistä tuetaan aktiivisesti työelämän rinnalla, painottaa SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg.
Hoitoalalle tarvitaan tulevina vuosina ja vuosikymmeninä paljon uusia tekijöitä, kun suurista ikäluokista yhä useampi tarvitsee elämänsä loppupuolella hoitoa ja tukea, ja toisaalta kun myös lähihoitajista iso joukko siirtyy eläkkeelle. Hoitoala tarvitsee myös työperäistä maahanmuuttoa.
Jotta suomalainen hoitojärjestelmä pysyy toimintakykyisenä myös tulevina vuosikymmeninä, kaikkien uusien tekijöiden ammatillisen osaamisen valvontaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ammatillinen kielitaito on kaiken työskentelyn ja kouluttamisen keskiössä. Hoitaminen perustuu vuorovaikutukseen sekä tekijöiden että asiakkaiden kanssa.
Toimiva ja vetovoimainen hoitoala vaatii toimiakseen sen, että ammatilliseen kielitaitoon panostetaan rekrytoinnin jokaisessa vaiheessa, ja myös pitkälle työssä aloittamisen jälkeen. Riittävän kielitaidon opettaminen ei ole muiden työntekijöiden vastuulla. Työnantajat kantavat vastuun työpaikan turvallisuudesta, johon kuuluu myös riittävän kielitaitoinen työvoima. Valtiovallan tulee valvoa ja toisaalta resursoida työnantajia tämän vastuun täyttämisessä.
- Aivan yhtä tärkeää on, kielitaito sitoo tulijat työyhteisöönsä, ammattiinsa ja suomalaiseen yhteiskuntaan, niin että he myös haluavat jäädä Suomeen, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo.
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto.
Lisätiedot: SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, 040 705 9115