SuPerin edustajisto: Päättäjien on muistettava vastuunsa budjeteissa ja leikkauksissa
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen haluaa muistuttaa hyvinvointialueiden päättäjiä ja kuntapäättäjiä siitä, että leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä varhaiskasvatuksen ja sivistystoimen kustannuksiin ovat suoria leikkauksia heikommassa asemassa olevilta, lapsilta ja myös tulevaisuudelta.
Valtiovarainministeriöltä on tullut selvä viesti, että hyvinvointialueiden on löydettävä itse säästökohteet eli palvelut, joita on supistettava tai jopa lakkautettava. Sama koskee kuntia. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteisvastuulla on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.
– Lainsäädäntö ja usein myös päättäjien puheet tukevat tätä linjaa, mutta teot – erityisesti leikkaukset – eivät turvaa lakisääteisten palvelujen tuottamista kansalaisille, Kinnunen muistuttaa.
Kustannuspaineet kunnissa ja hyvinvointialueilla vaatisivat lisäpanostuksia hyvinvointia ja terveyttä edistäviin ratkaisuihin. Kuitenkin säästötalkoiden hengessä laaditut talousarviot ennustavat vuodelle 2025 korkeaa todennäköisyyttä yhteistoimintaneuvotteluille, joissa etsitään säästöjä henkilöstömenojen leikkauksilla. Tämä heikentää kansalaisille tarjottavia palveluja.
Kuntaliiton alkusyksyllä julkaisemassa kuntabarometrissa todettiin, että noin 90 prosenttia kunnista ilmoitti, että kunnalla on tarvetta kohtalaisille tai huomattaville sopeutustoimille. Joka toisessa kunnassa oli paineita nostaa lisäksi veroprosentteja. Säästöpaineita oli kaikenkokoisissa kunnissa eri puolilla Suomea.
Kuntien uusien veroprosenttien julkaisun jälkeen voidaan todeta, että noin viidesosa kunnista teki korotuksia tuloveroprosenttiinsa ja nyt kunnat todennäköisesti turvautuvat valtion ja hyvinvointialueiden esimerkkien kannustamina huomattaviin sopeutustoimiin.
SuPerin edustajisto haluaa muistuttaa kuntapäättäjiä siitä, että leikkaukset varhaiskasvatuksen ja sivistystoimen kustannuksiin ovat suoria leikkauksia lapsilta ja tulevaisuudelta. Näihin sektoreihin kohdistuvilla leikkauksilla kunnat leikkaavat myös omasta tulevaisuudestaan. Leikkaukset tulevat heikentämään entisestään myös koko Suomen kilpailukykyä ja seuraavia oppilaiden osaamistasoa mittaavia Pisa-tutkimusten tuloksia.
– Varhaiskasvatuksen laiminlyönnit ja resurssipuutteet sekä alueellinen eriytyminen voivat johtaa lasten syrjäytymiseen, jota ei myöhemmin voida korjata edes suurilla kustannuksilla, Kinnunen kertoo. – Ongelmat kasvavat, ja poliitikot tulevat esittämään työryhmiä etsimään pikaisia ratkaisuja. Monet nykyiset säästöpäätökset tullaan tulevaisuudessa osoittamaan tutkimuksissa ja selvityksissä virheellisiksi. Poliitikkojen puheet lasten tulevaisuuden turvaamisesta ovat oikeita, mutta päätöksissä on nyt suuri ristiriita. Emmekö koskaan opi? SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen kysyy.
Lisätietoja:
SuPerin edustajiston puheenjohtaja Katja Kinnunen, 0500 646 438
SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg, 040 705 9115
SuPer on Suomen suurin toisen asteen koulutettujen sote-ammattilaisten ja varhaiskasvatuksen hoitajien ammattiliitto. Edustajisto on liittokokouskauden aikana SuPerin ylin päättävä elin, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Edustajisto on koolla 28.–29.11. Helsingissä.