6.3.2015

SuPer: Ratkaisu löydettävä niin sote-järjestämisvastuuseen kuin rahoitukseen

Sote-ratkaisu lykkääntyy ensi vaalikaudelle. Se varmistui, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta kaatoi torstaina 5. maaliskuuta korjatunkin sote-järjestämislakiesityksen. Aivan tyhjin käsin lähtöruutuun ei kuitenkaan palata.
– Sote-uudistus otti tässä aikalisän, mutta ei kaatunut. Kahdeksalla puolueella on edelleen vahva yhteinen tahtotila. Nyt kaatunut suuriin kuntayhtymiin perustunut malli on tähän saakka esitetyistä paras kompromissi, jonka pohjalta olisi myös viisainta edetä, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola toteaa.

Kuntakentällä valmistellaan jo kovaa vauhtia kuntayhtymämalleja. SuPer katsoo, että ne ovatkin todennäköinen pohja tulevalle sote-ratkaisulle. Kuntayhtymä ei silti yksin ratkaise koko kysymystä, sillä rahoitusmalli on edelleen auki.

Jos halutaan kestävä malli, jossa köyhimpien kuntien ehdoilla tehtävä jatkuva alibudjetointi ei ole valikoimassa, on SuPerilla tarjota sellainen.

Sote-palveluiden järjestämisvastuun tulevaisuudessa kantavat kuntayhtymät tai maakunnat, tarvitsevat yhteisvastuullisen rahoituksen. Siinä maksut tasataan koko alueen asukkaiden kesken, jolloin puretaan riippuvuus yhden pienen kunnan rahoitussäkin koosta. Tämä voidaan toteuttaa sote-veron avulla, jolloin uudet noin 12–19 kuntayhtymää tai maakuntaa saisivat myös demokraattisilla vaaleilla valitut valtuustot.
– Ratkaisun lykkääntyminenhän johtui palveluiden rahoituksen ja kunnallisen itsehallinnon arvojen törmäyksestä, Paavola sanoo.

SuPerin mallissa kunnat vapautuisivat sote-maksulapuista eivätkä ne saisi enää sote-valtionosuuksia. Sote-vero olisi mahdollista toteuttaa niin, että tavallisen palkansaajan kokonaisveroaste ei nouse. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, jottei uudistusta tehtäessä haitata työllisyystilannetta eikä leikata kansalaisten ostovoimaa.

Tämä SuPerin malli on yksi mahdollisista. Superilaisille se olisi se turvallisin. Yksityinen sektori peräänkuuluttaa lisää kokonaisulkoistuksia, palveluseteleitä ja vakuutuspohjaisia sote-järjestelmiä. SuPer toivoo, että kuntapäättäjät pitävä päänsä kylmänä paineen alla ja jaksavat odottaa eduskuntavaaleja.
Uuden eduskunnan tehtäväksi jää nopean ja kestävän ratkaisun löytäminen niin sote-malliksi kuin sen rahoitukseksi.
–  Toimiakseen tuleva sote-kuntayhtymä tai maakunta tarvitsee leveät ja kestävät hartiat. Rahoituspohjaksi tarvitaan myös ehdottomasti riittävän suuri alue. Tämä on mahdollista. Kyse on siitä, löytyykö poliitikoilta halua, Paavola korostaa.