20.12.2024

Mitä OSVA tarkoittaa juuri sinulle?

Valtaosa kunnalla työskentelevistä superilaisista työskentelee varhaiskasvatuksen lastenhoitajana tai koulunkäynninohjaajana. OSVA, eli osaaminen ja vastuu, tuo muutoksen molempien ammattilaisten töihin. 

OSVA-mallissa jokaisessa ammatissa on kolme palkkatasoa (A, B ja C). A-taso on ns. normaalitaso, jolle suurin osa kaikista työntekijöistä tullaan sijoittamaan. Tasolta toiselle siirrytään valtakunnallisten sekä paikallisesti sovittavien kriteerien kautta. Kenenkään palkka ei tule laskemaan palkkausuudistuksen myötä. 

Kuitenkin jatkossa työntekijän palkka ei ole koskaan lukittu yhteen tasoon. Työntekijän palkka voi vuosittain nousta, laskea tai pysyä ennallaan riippuen siitä, millä tasolla hän työskentelee.   

Tasopalkan lisäksi voit saada myös tasolisän

Tasopalkan lisäksi työntekijöille maksetaan erillistä tasolisää, jos hänellä työssä on valtakunnallisesti tai paikallisesti määriteltyjä lisätehtäviä. Valtakunnallisesti on nyt määritelty kaksi tasolisää: 

  • Opiskelijanohjaus, joka maksetaan nimetyille ohjaajille, jotka ohjaavat koulutussopimusopiskelijoita (esimerkiksi lähihoitajaopiskelijaa päiväkodissa) tai oppisopimusopiskelijaa. Lisää maksetaan määräaikaisesti siltä ajalta, kun opiskelija on työpaikalla harjoittelemassa. 
  • Varhaiskasvatukseen sekä kouluihin on lisäksi sovittu oma valtakunnallinen tasokriteeri lääkehoidosta. Tasolisää maksetaan nimetyille lääkehoidon toteuttajille, jotka toteuttavat lääkehoitoa varhaiskasvatuksessa tai kouluissa. Lisän maksamisen edellytyksenä on, että lääkehoito perustuu lääkehoitosuunnitelmaan ja työntekijällä on voimassa oleva lääkelupa. Työnantaja on vastuussa työntekijöiden koulutuksesta sekä perehdytyksestä lääkehoitoon.  

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajan palkkaus 

Valtakunnallisissa varhaiskasvatuksen tasokriteereissä on huomioitu osaaminen ja vastuu mm. seuraavien kriteereiden kautta: 

  • Ympärivuorokautinen hoito, jossa työntekijä työskentelee pääsääntöisesti yksin lapsien kanssa. 
  • Kiertävä lastenhoitaja, joka joko kiertää eri yksiköissä tai kiertää yksikön sisällä. 
  • Kulttuurillinen moninaisuus, jos se on poikkeava tilanne organisaation normaalisti tilanteesta. Tämän kriteerin täyttyminen edellyttää, että monikulttuurisuus on poikkeus työnantajan tavanomaisesta tilanteesta. 
  • Ryhmässä tehostetun tuen tai erityisen tuen tarpeisia lapsia, jolloin työntekijän tulee osata toimia haastavammassa lapsiryhmässä 

Näiden kriteereiden kautta työntekijät sijoitetaan omalle tasolleen. Jokaiselle tasolle tulee oma palkkansa, jossa ylemmillä tasoilla maksetaan aina korkeampaa palkkaa.  

Muutokset koulunkäynninohjaajien palkkaukseen 

Koulunkäynninohjaajille luodaan nykyisen yhden hinnoittelutunnuksen sijaan kaksi erillistä palkkaryhmää – vaativat ammattitehtävät ja ammattitehtävät. Vaativiin ammattitehtäviin tullaan sijoittamaan työntekijöitä, joiden ammattinimike on mm. johtava/vastaava koulunkäynninohjaaja, aamu- ja iltapäivätoiminnan vastaava ohjaaja, vammaisten ryhmän vastaava ohjaaja, vaativan erityisen tuen koulunkäynninohjaaja, erityiskoulun koulunkäynninohjaaja, joustavan perusopetuksen (jopo) koulunkäynninohjaaja sekä tiiminvetäjä/tiimivastaava. 

Lähtökohtaisesti vaativissa ammattitehtävissä työskentelee paljon lähihoitajataustaisia työntekijöitä. Heidän työnsä eroaa huomattavasti ns. tavallisessa koulussa tai normaalissa koulunkäynninohjaajan tehtävässä työskentelevän työstä. 

Molemmissa palkkaryhmissä tasolta toiselle nostavia kriteerejä ovat mm. kulttuurillinen moninaisuus ja paikallisesti sovittavat tasokriteerit.  

Vailla kelpoisuutta olevat varhaiskasvatuksen opettajat sekä erityisopettajat 

Moni superilainen tekee työtä varhaiskasvatuksen opettajana ilman kelpoisuutta tehtävään. Mikäli teet täyttä työtehtävää ja työtehtäviäsi ei ole rajoitettu puuttuvan kelpoisuuden vuoksi sinulle tullaan maksamaan samaa palkkaa kuin kelpoiselle varhaiskasvatuksen opettajalle. Jos työtehtäviäsi on rajoitettu puuttuvan kelpoisuuden takia, voidaan sinulle maksaa 4 % pienempää palkkaa kuin kelpoiselle opettajalle. 

Vailla kelpoisuutta olevien varhaiskasvatuksen opettajille on myös määritelty erilaiset tasokriteerit. Mikäli tasokriteereiden kautta työntekijän osaamisen ja vastuun taso todetaan olevan vähintään tasolla A, ei hänelle voi tehdä 4 % vähennystä palkkaan, vaan hänelle kuuluu maksaa samaa palkkaa kuin samalla tasolla olevalle kelpoiselle opettajalle. 

Paikalliset neuvottelut ovat kaiken ytimessä 

Nykyinen TVA-järjestelmä on ollut käytössä jo 20 vuotta. Ensi vuonna siirrymme uuteen OSVA-malliin, joka edellyttää tiiviitä neuvotteluita myös paikallisella tasolla. Neuvottelijoina toimivat SuPerin luottamusmiehet.

Mikäli kunnassasi ei ole luottamusmiestä, niin nyt on juuri oikea aika nostaa käsi pystyyn ja lähteä mukaan. SuPerin luottamusmiehet koulutetaan palkallisesti luottamusmieskoulutuksissa. Luottamusmiehille maksetaan jäsenmäärään perustuva korvaus ja heillä on oikeus osallistua neuvotteluihin. Jos sinua kiinnostaa lähteä paikallisen sopimusedunvalvonnan avainpelaajaksi, otathan yhteyttä SuPerin sopimusasiantuntijaan Teemu Hiiliseen: teemu.hiilinen@superliitto.fi.  

SuPer järjestää webinaarin OSVA-mallista 

SuPer järjestää kaikille jäsenille avoimen webinaarin maanantaina 20.1.2025 kello 17:00-20:00. Ilmoittaudu mukaan Oma SuPerin kautta.

Webinaarissa avataan tarkemmin tulevaa OSVA-mallia. Tilaisuudessa voi myös tehdä kysymyksiä sopimusasiantuntija Teemu Hiiliselle. Tervetuloa mukaan! 

Lue myös tiedote aiheesta