27.8.2018

Mielipide: Uusi Varhaiskasvatuslaki asettaa varhaiskasvatuksen mahdottomaan tilanteeseen

Yle uutisoi torstaina 23.8. entisestään syvenevästä lastentarhanopettajien pulasta. Tuntuvilla palkkaporkkanoillakaan ei saada päteviä pedagogeja päiväkoteihin. Tämä on todella kurja tilanne, mutta täysin odotettavissa varsinkin nyt, kun uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan 1.9.2018. Laki korottaa henkilöstön koulutustasovaatimuksia päiväkodeissa.

Aiemmin lapsiryhmään riitti yksi lastentarhanopettaja, joka varmisti ryhmänsä pedagogiikan tason ja toteutti sitä yhdessä kahden lastenhoitajan kanssa. Uusi voimaan tuleva laki vaatii, että jokaisessa lapsiryhmässä on oltava kaksi lastentarhanopettajaa. Heistä on jo nyt Helsingissä 400 työntekijän vaje. Uusi laki vähentää 9 000 lastenhoitajaa siirtymäajan puitteissa. Varhaiskasvatus on ajettu mahdottomaan tilanteeseen.

Jokaisen vanhemman hiukset nousivat pystyyn Ylen uutisen edetessä: ”Seure järjestää lastenhoitotyön perehdytyksiä yhdessä päiväkotien kanssa. Perehdytyksen käytyään voi päästä tekemään lastenhoitajien sijaisuuksia pääkaupunkiseudun päiväkoteihin. Erityisesti viime aikoina kysyntää perehdytyksille on riittänyt, koska pätevistä sijaisista on pulaa.

"Syksyisin rekrytointi käy kovana, ja nyt meillä on ollut lähes viikoittain tällaisia perehdytysryhmiä, sanoo rekrytointikonsultti Ida Liljendal Seure Henkilöstöpalveluista.”

Nyt päiväkoteihin pikakoulutetaan ”ketähyvänsä” aikuisia, koska lastentarhanopettajia ei saada. Koulutetut lastenhoitajat tekevät lastentarhanopettajan sijaisuuksia jo nyt, ja puolestaan lastenhoitajiksi perehdytetään, että edes joku on paikalla. Tämä on jo nyt totta pääkaupunkiseudulla, ennen kuin uusi varhaiskasvatuslaki tiukentuvine henkilöstömääräyksineen on edes tullut voimaan.

Videon katsominen edellyttää, että hyväksyt markkinointievästeet.

Jos koulutustasoa halutaan nostaa varhaiskasvatuksessa, pikakoulutukset ovat ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa. Meillä on varhaiskasvatuksessa useita ammattiryhmiä, joilla jokaisella on tärkeä rooli työpaikoilla. Tältä osin varhaiskasvatus on toiminut hyvin.  Ongelmana ovat olleet liian isot ryhmät ja vähäinen henkilöstömäärä. Uusi laki ei korjaa tätä ongelmaa, vaan aiheuttaa entistä suuremman ongelman osaavan henkilöstön saamisessa.

Lapset tarvitsevat ammattitaitoisia hoitajia, jotka ovat ehdottoman turvallisia ja läsnä arjessa. Varhaiskasvatus on haluttu sektori lähihoitajaopiskelijoiden keskuudessa.  Lähihoitaja on suorittanut kolmen vuoden ammatillisen tutkinnon, on turvallinen kasvattaja ja ammattilainen lasten toiminnan suunnittelussa. Pidetään työpaikoilla huolta olemassa olevasta koulutetusta henkilöstöstä, jotta he jaksavat ja pystyvät pitämään huolta lapsistamme. Osaajia löytyy, kun työolot, arvostus ja palkkaus ovat kunnossa.

Lapsen oikeus pysyviin ihmissuhteisiin varhaiskasvatuksessa. Onko se unohtunut kokonaan? Henkilöstön pysyvyyshän on useiden tutkimusten mukaan eräs keskeinen laatutekijä lapsen näkökulmasta.

Silja Paavola
puheenjohtaja
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer