Superilaisen some-ohjeet
SuPerin sähköinen viestintä tarjoaa sekä hyödyllistä tietoa että superilaista someilua. Tule mukaan vahvistamaan superilaista me-henkeä! Seuraa SuPerin viestejä, tykkää, kommentoi ja jaa niitä eteenpäin somessa.
SuPer Facebookissa facebook.com/superliitto, SuPer-lehtifacebook.com/superlehti
SuPerin Facebook-päivityksiä voit seurata liiton verkkosivuilla, vaikka et itse olisi kirjautunut palveluun. Päivityksissä liitto ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin ja mukana on usein myös linkki, josta löytyy lisää tietoa. SuPerilla on Facebookissa myös useampia julkisia tai suljettuja ryhmiä muun muassa SuPerin ammattiosastojen puheenjohtajille, luottamusmiehille, SuPer-nuorille, SuPer-Opoille, välinehuoltajille sekä varhaiskasvatuksessa ja erikoissairaanhoidossa työskenteleville jäsenille.
Jotta varmasti saat tiedon ajankohtaisista teemoista ja tapahtumistamme, varmista, että tykkäämisen lisäksi myös seuraat sisältöjämme (ks. kuva).
SuPer Instagramissa instagram.com/superliitto
Instagramin avulla SuPerin monipuolisesta toiminnasta kerrotaan kuvien avulla. SuPerin tili on kaikille avoin, eli voit seurata ja kommentoida sekä tykätä julkaisuista vapaasti. Voidaksesi tykätä tai kommentoida, sinun pitää kuitenkin avata itsellesi oma tili älypuhelimeen tai tablettiisi. Myös @superlehti_super sekä @supernuoret löytyvät Instagramista!
SuPer Twitterissä twitter.com/superliitto
Twitter on kätevä työkalu, jolla voi vinkata superilaisia esimerkiksi liiton tai ammattiosastojen verkkosivuille lukemaan uusin julkaisu. Twiitissä on usein myös linkki, joka vie asian ytimeen. Uudelleentwiittaamalla voit jakaa tärkeänä pitämääsi tietoa omille seuraajillesi. Jos haluat osallistua keskusteluun, sinun pitää luoda itsellesi oma tili. Kun ryhdyt SuPerin seuraajaksi, saat liiton viestit itsellesi.
Kun osallistut SuPerin tai ammattiosaston järjestämiin tilaisuuksiin, tempauksiin, toritapahtumiin tai keksit superkamujesi kanssa jotain superkivaa, voit kertoa siitä Instagramissa tai Twitterissä käyttämällä asiasanaa #superliitto. Samalla hakusanalla löydät myös kaikkien muiden lisäämät SuPer-kuvat. Kun lisäät tunnisteeseen vielä #lähihoitaja, niin kerrot kenen oma liitto SuPer on.
SuPer LinkedInissä linkedin.com/company/superliitto
LinkedInissä käyttäjät voivat verkostoitua ammatillisesti. Löydät LinkedInistä myös SuPerin nimellä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry - Finnish Union of Practical Nurses. SuPer julkaisee LinkedInissä tärkeimmät tiedotteet ja kannanotot. Voit osallistua keskusteluun kommentoimalla tai jakamalla sinulle tärkeitä uutisia, tai tekemällä omia julkaisuja.
Keskustele somessa hyvässä hengessä
Some on vuoropuhelua muiden käyttäjien ja sivujen ylläpitäjien kanssa. Some-käyttäytymiseen pätevät monesti samat säännöt kuin normaaliin, ystävälliseen keskusteluun. Vaikka somessa sinua saattavat seurata lähinnä lähimmät ystäväsi, on se myös kanava tuhansille muille, jotka voivat nähdä viestit ja kuvat, joita verkkoon lataat.
Pidä mielessä muutamia some-sääntöjä:
- Keskustele ja kommentoi hyvässä hengessä. Somessa viestintä on vastavuoroista, se on kuin virtuaalinen kahvipöytä. Jos kritisoit, tee se rakentavasti ja asiallisesti. Hyvät perustelut voittavat aina suutuspäissään kirjoitetut purkaukset. Harkitse mitä kirjoitat ja jaat.
- Älä luovuta henkilökohtaisia tietoja. Somessa tieto voi levitä nopeasti ja joutua yhteyksiin, joihin et sitä halua. Mieti, mitä kaikkea haluat (tai et halua!) ventovieraidenkin sinusta tietävän. Tarkista some-tiliesi yksityisyysasetukset ja määritä ne haluamallesi tasolle.
- Muista myös kaverin yksityisyys. Vaikka kyseessä olisi tuttu, täytyy kaikilta asianomaisilta silti aina pyytää lupa somessa julkaisuun. Haluaisitko itsestäsi samanlaisen kuvan, kommentin tai kertomuksen verkkoon?
- Varovasti valokuvien kanssa. Jos kuvaat SuPerin jäsenistöä, varmista aina kaikilta kuvattavilta, että kuvan voi julkaista sosiaalisessa mediassa. Vaikka kuvaus tapahtuisikin julkisella paikalla, jossa kuvaaminen on pääsääntöisesti sallittua, kuvia ei saa julkaista ilman lupaa yksityisyydensuojan vuoksi. Superilaisena on hyvä muistaa, että liittoon kuuluminen on lain mukaan arkaluontoinen henkilötieto, jota ei saa muiden puolesta julkaista ilman lupaa.
- Erota faktat ja mielipiteet. Somessa asioita esitetään usein kärjistetysti, ja siellä on helppo ilmaista mielipiteitä. Verkossa julkaistut sisällöt eivät aina välttämättä perustu faktoihin. Väärä tieto leviää somessa helposti ja lähdekritiikki on tärkeää. Muista tämä myös omissa julkaisuissasi.
Lähihoitajana somessa
- Vaitiolovelvollisuus sitoo myös somessa. Ethän koskaan kirjoita potilaistasi tai asiakkaistasi nimillä tai siten, että heidät voi tunnistaa. Salassapito koskee kaikkia salassa pidettäviä tietoja riippumatta siitä, miten tai mihin ne on tallennettu tai millä tavalla tieto on saatu (kirjallisesti, suullisesti tai havainnoimalla).
- Somessa ei ratkota työyhteisön ongelmia. Oman työpaikan haukkuminen, esimiehen kärkäs arvostelu ja nurinat nuivista työtovereista on syytä jättää somessa väliin. Työntekijää sitoo lojaliteettivelvollisuus työnantajaa kohtaan, eikä luottamusta rikkovia, paikkansapitämättömiä tai salassa pidettäviä tietoja saa levittää. Sen sijaan asia kannattaa nostaa esille suoraan esimiehen kanssa ja hyvässä hengessä.
- Saatat tahtomattasi edustaa työpaikkaasi. Vaikka olisit somessa yksityishenkilönä, joku voi katsoa työpaikkaasi liittyvät päivitykset työpaikan kannanotoiksi, vaikka ne olisi tehty suljetussa ryhmässä. Työpaikan omilla sivuilla kannattaa julkaista vain yleistä tietoa. Mieti siis tarkkaan, millaisissa yhteyksissä ja mitä sisältöä julkaiset.
Somettelu onnistuu ongelmitta, kun pidät ohjeet mielessä, järjen päässä ja kunnioitat muita.
Lue myös
Näin käytät tilejäsi turvallisesti (kyberturvallisuuskeskus.fi)