Usein kysyttyä varhaiskasvatuksen lakosta
SuPer on julistanut poliittisen lakon varhaiskasvatukseen. Lakko toteutetaan kaikissa pääkaupunkiseudun ja tiettyjen kaupunkien varhaiskasvatuksen yksiköissä julkisella ja yksityisellä sektorilla 13.–14.2.
Poliittinen lakko koskee kaikkia varhaiskasvatuksen työtehtäviä kaikilla työehtosopimusaloilla seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Vaasa, Mustasaari, Rovaniemi, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, Oulu, Turku ja Pori.
Lakossa ovat työnseisauksen aikana SuPerin jäsenten kyseisillä paikkakunnilla tekemät työtehtävät päiväkodeissa, varhaiskasvatusyksiköissä, perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatuksessa mukaan lukien leikkipuisto- ja kerhotoiminta.
Mikä lakko on?
Lakko on työtaistelumuoto, jonka aikana työntekijä on kokonaan poissa työpaikalta eli kyse on työn väliaikaisesta keskeyttämisestä. Työntekijä ei mene lakon aikana töihin eikä työnantaja maksa palkkaa. Työntekijän työsuhde pysyy lakosta huolimatta voimassa ja jatkuu täysin ennallaan. Työntekijöiden lakko-oikeus pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.
Kyseessä on laillinen työtaistelutoimenpide. Työnantaja ei voi rangaista työntekijää, joka osallistuu järjestön toimeenpanemaan lakkoon.
Mikä on poliittinen lakko?
Poliittinen lakko on ammattijärjestöjen julistama työtaistelu. Se kohdistuu poliittiseen päätöksentekoon, ei työ- tai virkaehtosopimuksiin eikä työnantajiin. Toisin kuin työehtoneuvotteluihin liittyvät lakot, poliittinen lakko ei ole sidottu ammattiliiton jäsenyyteen.
Mitä lakkoja on julistettu?
Poliittinen lakko alkaa tiistaina 13.2.2024 klo 00.01 ja päättyy keskiviikkona 14.2.2024 klo 23.59. Poliittisen lakon aikana SuPerin jäsenet eivät tee lakonalaista työtä ja työ lakkokohteissa on lakossa. Poliittinen lakko ei koske viranhaltijoita.
SuPer julisti myös tammikuussa kahden päivän lakon pääkaupunkiseudun varhaiskasvatukseen.
Miksi lakosta on päätetty?
Hallitusohjelmassa on useita heikennystavoitteita, jotka kohdistuvat voimakkaimmin naisvaltaisille aloille. Heikennyksiä esitetään työntekijän asemaan ja työttömyysturvaan. Hallitus haluaa muun muassa rajoittaa työtaisteluoikeutta ja estää sopimusvapautta koskien palkankorotuksia, helpottaa työntekijän irtisanomista sekä lisätä määräaikaisia työsuhteita ja paikallista sopimista työpaikoilla.
Nämä toimet heikentävät työelämän houkuttelevuutta sekä työntekijöiden toimeentuloa ja työhyvinvointia. Ne jopa lyhentävät työuria.
SuPer ei hyväksy hallituksen esityksiä, joilla heikennetään superilaisten asemaa ja oikeuksia. Myöskään keskusjärjestö STTK ei hyväksy hallituksen työelämäkirjauksia.
Poliittinen lakko alkaa tiistaina 13.2.2024 klo 00.01 ja päättyy keskiviikkona 14.2.2024 klo 23.59. Poliittisen lakon aikana SuPerin jäsenet eivät tee lakonalaista työtä ja työ lakkokohteissa on lakossa.
Poliittinen lakko koskee kaikkea varhaiskasvatuksen työtehtäviä kaikilla työehtosopimusaloilla seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Vaasa, Mustasaari, Rovaniemi, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, Oulu, Turku ja Pori. Lakossa ovat työnseisauksen aikana SuPerin jäsenten kyseisillä paikkakunnilla tekemät työtehtävät päiväkodeissa, varhaiskasvatusyksiköissä, perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatuksessa mukaan lukien leikkipuisto- ja kerhotoiminta.
SuPerin tekemä päätös lakosta on jäseniä sitova. SuPerin lakkokohteissa työskentelevät jäsenet osallistuvat lakkoon.
Kyllä. SuPer maksaa lakkoavustusta lakossa oleville jäsenilleen. Lisätiedot www.superliitto.fi/lakkoavustus.fi
Sinun kannattaa ehdottomasti liittyä SuPerin jäseneksi. Näin olet mukana tukemassa parempien työehtojen puolustamisessa. Lisäksi vain liiton jäsenet saavat palveluita liitosta lakon aikana ja lakkoavustus maksetaan vain jäsenille. Liity jäseneksi SuPeriin
Lakko ja työsuhteen päättyminen
Voiko työnantaja irtisanoa minut, koska osallistun lakkoon?
Työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa tai purkaa työsopimusta liiton tai ammattiosaston toimeenpanemaan työtaisteluun osallistumisen takia. Työtaistelun muodolla ei ole merkitystä.
Lakko ei muuta työnantajan oikeutta irtisanoa työsuhdetta työtaistelun aikana muilla perusteilla, esim. tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Irtisanomisperuste tai irtisanomisen kohdistuminen ei saa kuitenkaan olla syrjivää, esim. perusteettomasti vain liittoon kuuluviin työntekijöihin kohdistuvaa.
Työsuhteen päättäminen työtaisteluiden yhteydessä on erittäin harvinaista. Kaikissa työtaistelun aikana tapahtuvissa työnantajan puolelta tapahtuvissa työsuhteen päättämisissä on hyvä olla yhteydessä SuPerin Sopimusedunvalvontaan.
Työntekijällä on oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, milloin vain, myös lakon aikana.
Voiko määräaikainen työsopimus päättyä lakon aikana?
Lakko ei vaikuta määräaikaisen työsopimuksen pituuteen. Määräaikainen työsopimus päättyy normaalisti sovitun määräajan päättyessä, elleivät työntekijä ja työnantaja sovi työsuhteen jatkamisesta.
Olen koeajalla, voiko työnantaja purkaa työsopimukseni?
Koeajan aikana kumpikin sopimusosapuoli voi purkaa työsopimuksen heti päättyväksi ilman mitään erityistä syytä. Koeaikapurkua ei saa kuitenkaan tehdä syrjivillä tai muuten koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Tämä pätee myös lakon aikana. Työnantaja ei saa lakon aikanakaan purkaa työsuhdetta esimerkiksi ammattiyhdistystoiminnan vuoksi. Mikäli epäilet purun syyn olevan syrjivä, ota yhteyttä SuPerin Sopimusedunvalvontaan.
Lakko ja vapaat (esim. sairausvapaa, vuosiloma, perhevapaa)
Olen jäänyt sairausvapaalle ennen lakkoa tai lakon aikana, maksaako työnantaja minulle palkan?
1. Jos sairausvapaa alkaa ennen lakkoa ja päättyy lakon päättymisen jälkeen, palkka maksetaan koko sairausajalta, mikäli työnantajalla muutoin on velvollisuus maksaa palkkaa koko sairausajalta.
2. Jos sairausvapaa alkaa ennen lakkoa ja päättyy lakon aikana, palkka maksetaan myös niiltä sairauspäiviltä, jotka osuvat päällekkäin lakon kanssa. Jos työntekijä tällaisessa tilanteessa sairauslomastaan huolimatta ilmoittautuu lakkolaiseksi ja toimii lakon yhteydessä aktiivisesti esim. lakkovahtina, saattaa tulla kyseeseen tilanne, että hänen katsotaan olevan lakossa ja sairausloma-ajan palkkaa ei makseta lakon ajalta. Sairausloman päätyttyä työntekijä on lakossa.
3. Jos sairausvapaa alkaa lakon aikana, on työntekijä lakossa. Sairausajan palkkaa ei makseta lakon ajalle osuvilta sairauspäiviltä. Toisaalta myöskään aika, jolta työantaja on velvollinen maksamaan sairausajan palkkaa, ei kulu lakon aikana. Jakson laskeminen aloitetaan vasta lakon päättymisestä eli siitä hetkestä, josta alkaen työntekijä saa sairausajan palkkaa.
Miten lakko vaikuttaa vuosilomaani, lomarahaani tai vuosiloman kertymiseen?
Mikäli vuosiloma ja lakko menevät päällekkäin noudatetaan aikaprioriteettiperiaatetta siten, että ratkaisevaa on se kumpi (lakko vai vuosiloma) on konkreettisesti alkanut ensin.
Jos lakko alkaa sen jälkeen, kun työnantaja on ilmoittanut vuosiloman ajankohdan, mutta ennen kuin vuosiloma on alkanut, työntekijä ei ole vuosilomalla lakon aikana, vaan hän on lakossa koko lakon kestoajan. Vuosiloma siirtyy myöhemmin annettavaksi.
Vuosilomalain mukaan työnantaja määrää loman ajankohdan vuosilomalain antamissa puitteissa (pääsääntö kesäloma 2.5.–30.9. ja talviloma 1.10.–30.4). Työneuvoston kannan mukaan vuosilomaa ei voi määrätä alkamaan lakon aikana.
Lakon alkaminen ei keskeytä ennen lakkoa alkanutta vuosilomaa. Näissä tapauksissa vuosilomapalkka maksetaan normaalisti. Vuosiloman ajalta kertyy myös normaalisti uutta lomaa, koska työntekijä on pois työstä vuosiloman vuoksi.
Työntekijälle, joka on lakossa, ei kerry vuosilomaa lakon ajalta. Jos poissaolon katsotaan johtuvan muusta syystä, lomaa kertyy siten kuin kyseisen poissaoloperusteen mukaan muutoinkin. Kahden päivän lakolla ei pääsääntöisesti ole vaikutusta vuosiloman kertymiseen.
Olen jäämässä raskausvapaalle, mikä vaikutus lakolla on raskausvapaan palkkaan?
Jos raskausvapaa on alkanut ennen lakon alkamista, maksetaan raskausvapaan palkka normaaliin tapaan.
Jos raskausvapaa on alkanut lakon aikana, työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa raskausvapaan palkkaa ennen lakon päättymistä. Raskausvapaan palkallinen jakso ei kuitenkaan kulu lakon aikana. Työnantajan palkanmaksuvelvoite vain siirtyy lakon alkamisen jälkeiseen aikaan.
Olen jo sopinut jääväni opintovapaalle lakon aikana, voiko työnantaja perua tai siirtää opintovapaatani?
Sovitun opintovapaan ehtoihin lakko ei vaikuta. Opintovapaa määräytyy opintovapaalain ja -asetuksen mukaan.
Olen sopinut jääväni työvapaalle. Voinko vielä perua työvapaani tai voiko työnantaja sen perua?
Lakko ei vaikuta sovittuun työvapaaseen tai sen ehtoihin. Mikäli työvapaasta on sovittu jo ennen lakkoa, niin työvapaa toteutuu sovitusti. Työvapaan aikana työntekijä ei ole lakossa, vaan hän on työvapaalla. Työvapaalla tarkoitetaan työnantajan harkinnanvaraista palkatonta vapaata.
Voiko lakko vaikeuttaa pääsyäni vuorotteluvapaalle?
Vuorotteluvapaan edellytyksenä on, että vuorotteluvapaata välittömästi edeltäneen 13 kuukauden aikana tulee olla 12 kuukautta töissä. Varhaiskasvatuksen lakko ei vaikeuta pääsyäsi vuorotteluvapaalle. Hallituksen tavoitteena on lakkauttaa vuorotteluvapaa.
Lakko ja keikkatyö sekä opiskelijat
Olen keikkatyöntekijä. Voinko tehdä keikkaa lakkokohteeseen?
Et voi. Työ lakkokohteissa on lakossa. SuPerin jäsenet eivät voi tehdä lakkokohteissa lakon aikana keikkaa. Lakkokohteissa lakonalaista työtä tekevät ovat rikkureita.
Paikallisten toimijoiden tulee ohjeistaa keikkatyötä tekeviä jäseniä siitä, että nämä eivät saa tehdä lakonalaista työtä lakkokohteessa lakon aikana.
Olen lähihoitajaopiskelija ja olen opintoihini kuuluvassa palkattomassa työharjoittelussa lakkokohteessa. Miten lakko vaikuttaa minuun?
Opintoihin kuuluvassa palkattomassa harjoittelussa oleva opiskelija ei ole työsuhteessa harjoittelupaikkaansa, joten opiskelija ei ole varsinaisesti lakon piirissä. Käytännössä harjoittelun suorittaminen lakkokohteessa kuitenkin todennäköisesti estyy, sillä työssäoppijalla ei saa teettää itsenäistä työstä, ja hänellä on oikeus saada ohjausta työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana. Sovi harjoittelupaikan ja koulun kanssa, miten saat suoritettua harjoittelusi loppuun.
Työnantaja rikkoo koulutussopimuksesta tehtyä sopimusta, jos opiskelijalla teetetään työtä ilman ohjausta. Tietoon tulevista sopimusrikkomustilanteista on ilmoitettava koulutuksen järjestäjälle ja liittoon.
Olen oppisopimusopiskelija. Miten lakko vaikuttaa minuun?
Oppisopimuskoulutus tarkoittaa koko tutkinnon suorittamista pääasiassa työpaikalla. Oppisopimuskoulutuksessa koulutuksen järjestäjä ja työnantaja ovat kirjallisesti sopineet oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Opiskelija ja työnantaja tekevät määräaikaisen työsopimuksen.
Oppisopimuskoulutuksessa oleva on työsuhteessa työnantajaan ja kuuluu näin ollen lakon piiriin. Käytännössä työskentely lakkokohteessa voi estyä myös siksi, ettei opiskelija voi tehdä työtä eli oppia ilman ohjaajaa. Opiskelijalla on opiskelumuodosta riippumatta oikeus nimettyyn työpaikkaohjaajaan työpaikalla.
Jos oppisopimusopiskelijan valmistuminen viivästyy lakon takia, kannattaa työnantajan kanssa neuvotella työsuhteen jatkamisesta sekä ottaa yhteyttä koulutuksen järjestäjään, että opiskelija saisi suoritettua koulutuksen loppuun samassa paikassa. Oppisopimusopiskelijan opintojen etenemisestä vastaa ensisijaisesti koulutuksen järjestäjä.
Työnantaja rikkoo oppisopimuksesta tehtyä sopimusta, jos opiskelijalla teetetään työtä ilman ohjausta. Tietoon tulevista sopimusrikkomustilanteista on ilmoitettava koulutuksen järjestäjälle ja liittoon. Laillinen työtaistelu ei ole myöskään laillinen peruste purkaa oppisopimusopiskelijan työsuhdetta, vaikka opiskeleminen ei olisikaan lakon aikana mahdollista.
Olen lähihoitajaopintojeni ohella palkkatöissä lakkokohteessa. Miten lakko vaikuttaa minuun?
Et voi tehdä lakon aikana lakkokohteessa lakonalaista työtä.
Työnantaja tiedustelee aikomustani osallistua lakkoon. Miten toimin tilanteessa?
Työnantajalle ei tarvitse kertoa aikomuksistaan. Työnantaja voi tiedustella asiaa, mutta kyselyyn ei tarvitse vastata.
Työnantaja kerää työpaikallani tietoa liittoon kuuluvista työntekijöistä. Miten toimin tilanteessa?
Työnantaja ei saa tiedustella kuuluuko työntekijä ammattiyhdistykseen. Mikäli työnantaja kerää tietoa liittoon kuuluvista työntekijöistä, ei tiedusteluihin tarvitse vastata. Ole asiasta yhteydessä SuPerin sopimusedunvalvontaan.
Työnantaja ryhtyi työpaikallani vastatoimiin. Mitä teen?
Työnantaja saattaa lakon aikana ryhtyä erilaisiin vastatoimiin, esimerkiksi kieltäytyä vahvistamasta uusia lomia tai myöntämästä vapaita. Tähän täytyy varautua ja sopeutua. Kuitenkaan esimerkiksi jo vahvistettua lomaa ei saa lakkoon osallistumisen perusteella perua.
Työnantaja saattaa myös levittää virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa lakosta. Tästä syystä työtaistelun aikana kannattaa luottaa vain oman liiton tiedotukseen.
Työnantaja perui jo vahvistetun vuosilomani, koska osallistun lakkoon. Mitä teen?
Vuosiloman ajankohdasta ilmoitetaan viimeistään yhtä kuukautta (tai ellei tämä ole mahdollista, viimeistään 2 viikkoa) ennen loman alkamisajankohtaa.
Työsuhteisen työntekijän vahvistettua vuosiloman ajankohtaa ei voi muuttaa. Ilmoita työnantajallesi, ettei vahvistettua vuosilomaa voida yksipuolisesti perua tai siirtää toiseen ajankohtaan. Mikäli työnantaja yksipuolisesti muuttaa jo vahvistetun vuosiloman ajankohtaa, voi työnantaja joutua vahingonkorvausvastuuseen tästä työntekijälle aiheutuvasta vahingosta. Ota tarvittaessa yhteys oman työpaikkasi luottamusmieheen tai omaan liittoosi. Myös lakia valvovaan aluehallintovirastoon voi olla yhteydessä.
Työnantaja painostaa minua olemaan osallistumatta lakkoon ja/tai eroamaan liitosta. Miten toimin?
Työntekijöitä ei saa yrittää painostaa olemaan osallistumatta lakkoon ja/tai eroamaan liitosta. Räikeimmillään painostamisessa voi olla kyse jopa rikoksesta (rikoslain 47 luku 3 §). Tällaisissa tapauksissa tulee aina ottaa yhteyttä omaan liittoon.
Saako työnantaja rangaista lakkoon osallistuvaa työntekijää?
Työnantaja ei saa rangaista yksittäistä työntekijää hänen osallistumisestaan liiton toimeenpanemaan lakkoon.
Mitä on hätätyö ja voidaanko sitä käyttää työtaistelun perusteella?
Hätätyö on työtä, johon työnantaja voi määrätä työntekijän ilman työntekijän suostumusta ja siinä voidaan poiketa suuresta osasta työn teettämistä rajoittavista työaikasäännöksistä, kuten lepoajoista. Hätätyötä koskevat kuitenkin varsin tiukat työaikalaissa säädetyt edellytykset. Työnantaja voi teettää hätätyötä vain, jos ennalta arvaamaton tapahtuma on aiheuttanut tai vakavasti uhkaa aiheuttaa keskeytyksen säännöllisessä toiminnassa tavalla, joka vaarantaa hengen, terveyden tai omaisuuden. Hätätyötä saa teettää vain siinä määrin kuin se on välttämätöntä ja enintään kahden viikon ajan.
Ennalta ilmoitettu tai muutoin työnantajan tiedossa oleva laillinen työtaistelutoimi, kuten lakko ei voi sellaisenaan olla peruste hätätyöhön. Lakon aikana hätätyö edellyttää lähtökohtaisesti esimerkiksi suuronnettomuutta tai muuta vastaavaa hyvin poikkeuksellista tilaa. Lähtökohtaisesti työnantaja ei voi vedota hätätyöhön varhaiskasvatuksessa.
Työnantajan on tehtävä hätätyöstä kirjallinen ilmoitus aluehallintovirastolle.
Voiko työnantaja vedota suojelutyöhön?
Ei. Suojelutyöllä tarkoitetaan virkasuhteessa tehtävää työtä, jonka tekeminen on työtaistelua toimeenpantaessa välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi tai taistelun vuoksi erityisesti vaarantuvan omaisuuden suojelemiseksi.
Kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista annetun lain 12 §:ssä tarkoitettu suojelutyö koskee vain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijoita. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien työsuhteet julkisella puolella ovat toimia, eivät virkoja.
Yksityisellä sektorilla ei ole mahdollisuutta velvoittaa työntekijöitä virkamieslainsäädännön mukaisen suojelutyön tekemiseen.
Vastuu asiakasturvallisuudesta työtaistelun aikana on työnantajalla. Lainsäädännössä palveluntuottajille (työnantaja) asetettuja velvoitteita koskien esim. mitoitusta tulee noudattaa myös työtaistelun aikana.
Jos huomaat puutteita mitoituksessa, palvelun laadussa, saati turvallisuudessa työtaistelun aikana, sinun tulee tehdä epäkohtailmoitus työnantajasi ohjeen mukaan, kuten ns. normaaliaikanakin.
Sivua on korjattu 8.2.2024 klo 14.10: helmikuun lakon kohteet ja ajankohta lisätty, tammikuun lakon kohteet ja ajankohta poistettu.
Sivua korjattu 23.1.2024 klo 13.00: lakon rajauksia poistettu.