21.4.2020

Nyt olisi työtaistelutoimenpiteiden paikka, mutta poikkeusolot estävät toimet

Kaikista sairaimmat altistetaan nyt koronavirustartunnalle, vaikka juuri heitä pyritään suojaamaan massiivisilla rajoitustoimenpiteillä. Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita. (STM tiedote 55/2020).

Vanhustenhoidon ympärivuorokautisissa ja kotihoidon palveluissa, joissa hoidetaan yli 70-vuotiaita monisairaita ihmisiä, ei ole kuitenkaan riittävästi tarvittavia suojavarusteita. Erityisesti kirurgisia suu-nenäsuojia puuttuu. 

Viranomaisohjeiden mukaan sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä sekä kotihoidossa terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenneltäessä käytetään joko kirurgista nenä-suusuojainta tai jos niitä ei ole käytettävissä, pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojainta. Sairastuneiden tai oireisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä käytetään kirurgista nenä-suusuojainta ja suojakäsineitä. Samaa suojainta käytetään vain yhden asiakkaan kanssa työskenneltäessä (STM 9.4.20 sekä 15.4.20).

Viime viikot ovat saaneet järjenvastaisia piirteitä. Virkamiehet hokevat ”viranomaisohjeita tulee noudattaa” ja kunnanjohtajat ”meillä ei ole suojavarusteita”. Epidemiologien, infektiolääkäreiden ja viranomaisten ristiriitainen viestintä ei herätä luottamusta. Samaan aikaan työntekijöille tarjotaan suu-nenäsuojakorvikkeita, jotka aiheuttavat iho-oireita, joiden kanssa ei voi hengittää ja suojatehoa ei ole.

Poikkeusolot näyttävät antavan luvan asiakasturvallisuuden sekä työturvallisuuden rikkomiselle. Hoidettavan on otettava hoitoa vastaan, koska muuten ei selviä. Työntekijä ei voi kieltäytyä työstä.

Hoitajat on pakotettu ottamaan valtava eettinen kuorma. He ymmärtävät, että saattavat levittää oireettomana virusta, johon hoidettava menehtyy. Heille ei anneta suojavarusteita, jolla voisi sen ehkäistä. Ei kukaan halua olla osallisena sellaiseen, mutta töihin on mentävä. Lisäksi työntekijät joutuvat riskeeraamaan oman ja läheistensä terveyden. Tilanne olisi selkeä työtaistelutoimenpiteiden paikka, mutta poikkeuslaki estää sen. Työnantajan asiakasturvallisuus- ja työsuojeluvelvoitetta ei voida sivuttaa tässä poikkeusolossakaan. 

Käynnissä on pelottava arvonta: kuinka paljon koti- ja ympärivuorokautisen vanhuspalveluiden hoidettavista sairastuu koronavirukseen ja mahdollisesti menehtyy sen seurauksena. Lisäksi arvotaan, kuinka moni työntekijöistä sairastuu.

Mediassa uutisoidaan vanhuspalveluiden piirissä altistuneista, sairastuneista ja menehtyneistä.  Sen ei pitäisi yllättää ketään, joka tietää, että siellä pakotetaan työskentelemään ohjeiden vastaisesti.

Sari Erkkilä
Asiantuntija
Kehittämisyksikkö

Kommentit

Anne Rosenberg22.04.2020 07:47:23Kyseinen ohje: "Sairastuneiden tai oireisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä käytetään kirurgista nenä-suusuojainta ja suojakäsineitä. Samaa suojainta käytetään vain yhden asiakkaan kanssa työskenneltäessä (STM 9.4.20 sekä 15.4.20)." ...on pahasti pielessä. Hoitajan suojaksi tarvitaan FFP3 tai FFP2 luokan hengityksen suojain. Työterveyshuoltolain mukaan työnantajan tulee tarjota työntekijän suojaksi riittävät suojaimet. Kirurginen suu-nenäsuojus suojaa ainoastaan lyhyen aikaa potilasta/asiakasta hoitajan mahdolliselta taudilta. Hoitajissa on ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia. Hoitajilla on astmaa sairastavia lapsia tai ikääntyneitä omaisia huollettavana. Jo nyt on tapahtunut suoranaisia työsuojelurikoksia, jossa suojainten puuttumisen vuoksi työnantaja on vähintään altistanut työntekijöitään vaaralliselle sairaudelle. Riskiryhmiin kuuluvia hoitajia ei ole voitu siirtää toisiin tehtäviin, koska ala on ollut kriisissä jo paljon ennen koronaa. Olen koulutukseltani terveydenhoitaja, työterveyshoitaja ja terveystieteen maisteri. Opetan mm. infektiotauteja, suojainten pukemista ja riisumista.

Elena Nyman21.04.2020 11:34:11Täytyy myös muistaa että sosiaalialan henkilöstöllä on ilmoitusvelvollisuus jos esimerkiksi palvelun laatu ei vastaa tarvetta, asiakasturvallisuudessa on puutteita tai toimintakultuuri on asiakkaalle vahingollinen

Hannele Hyvönen21.04.2020 10:11:53Tilanne on useassa paikassa todella hankala ja työntekijöiden eettinen kuorma siitä miten työ pitäisi tehdä sen kun vaan kasvaa. Nyt pitää jäseniä ohjeistaa tekemään työpaikoillaan vaara- ja uhkatilanne ilmoituksia niistä tilanteista kun ei ole voinut suojautua riittävästi. Silloin on asia dokumentoitu. Työpaikkojen työsuojeluvaltuutettujen rooli tässä tilanteessa kasvaa ja työntekijöiden kannattaisi olla heihin yhteydessä.

Lähetä kommentti