Mihin katoaa 9000 lastenhoitajaa päiväkodeista?
Uusi varhaiskasvatuslakiehdotus puhututtaa, kuohuttaa ja kiukuttaakin, suorastaan raivostuttaa. Esityksessä aiotaan vähentää lastenhoitajien määrää 9 000 hoitajalla vuoteen 2030 mennessä. Olkoonkin, että ketään ei aiota irtisanoa.
Lasten näkökulmasta on tapahtumassa muutakin kuin pedagogiikan osuuden vahvistumista, jota nyt tavoitellaan korvaamalla lastenhoitajia yliopistosta valmistuneilla lastentarhanopettajilla. Nykyinen henkilöstörakenne, joka on 2/3 lastenhoitajia, aiotaan muuttaa 1/3 lastanhoitajaan.
Lastentarhanopettajan työajasta noin 5 tuntia viikossa toteutuu 1.5. alkaen suunnitteluaikana, joka voidaan sopia pidettäväksi myös työpaikan ulkopuolella. Jos ryhmässä on uusien suunnitelmien mukaan kaksi lastentarhanopettajaa, johtaa se yhteensä 10 tunnin aikuisen työajan vähenemiseen lapsiryhmässä.
Superilaisten hoitajien mielestä ainakin alle 3-vuotiaiden ryhmässä pitäisi säilyttää kaksi lastenhoitajaa. Lastenhoitajan työaika käytetään ryhmässä lasten parissa. Pieni lapsi tarvitsee läsnäolevaa kasvattajaa rinnalleen joka hetki. Emme sano, että lapset eivät tarvitsisi pedagogiikkaa, mutta kasvattajan läsnäolo ja tuki joka hetkessä on mielestämme tärkeämpää.
Lehdissä uutisoidaan lasten kasvaneesta haastavasta käytöksestä ja siitä, että henkilöstö ei tee mitään. Joku kunta on hakenut apua psykiatristen sairaanhoitajien palkkaamisesta ryhmään. Lähihoitajan eli lastenhoitajan yksi suuntautumismahdollisuus on mielenterveystyö. Nyt esityksessä aiotaan rajata esimerkiksi näiden lähihoitajien kelpoisuus pois varhaiskasvatuksen tehtävistä.
Monella lapsella on lyhytaikaista lääkehoitoa varhaiskasvatuksen aikana, samoin vammaisilla lapsilla on oikeus osallistua varhaiskasvatukseen. Lasten hoitoa vaativa diabetes yleistyy. Pitkäaikaissairaan lapsen äitinä olisin huolissani, onko päiväkodissa töissä henkilöstöä, jolla on oikeus ja koulutus hoitaa lapsen lääkehoito päivän aikana. Kunta ei voi päättää, että lapsille ei anneta lääkkeitä päiväkodissa, jos lääkäri on arvioinut lääkkeen lapselle tärkeäksi.
Veronmaksajana minua kiinnostaa, mikä on hintalappu siitä, että varhaiskasvatuksessa korotetaan työntekijöiden koulutustasoa. Yhden lastenhoitajan muuttaminen lastentarhanopettajaksi maksaa työnantajalle sivukuluineen 5 625,77 euroa vuodessa nykyistä enemmän. Minusta kuulostaa isolle summalle, kun muutos tarkoittaa useiden tuhansien työntekijöiden kelpoisuuden muuttamista.
SuPer on kysynyt jäseniltään, mikä olisi kaikkein tärkein parannus lapsille sekä työntekijöille? Yksimielisesti vastaus on ollut: pienemmät lapsiryhmät. Joku vuosi sitten pienempiä lapsiryhmiä vaadittiin kaikkien työntekijöiden voimin. Toivetta pienemmistä ryhmistä sekä hyvinvoinnista ryhmissä kantavat enää vain lastenhoitajat sekä sosionomi-lastentarhanopettajat, jotka aiotaan syrjäyttää tulevaisuudessa opettajan tehtävistä.
Lastenhoitajia harmittaa syystä: tulevaisuus pelottaa. Olenko jatkossa ainoa lastenhoitaja, joka pukee ja pesee kurahousut, huolehtii lasten hygieniasta, on ohjaamassa ja kasvattamassa joka hetki lapsen rinnalla - useita tunteja yksin jopa 24 lapsen ryhmässä?
Lähihoitajan tutkinnon perusteet uudistuvat uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti ja pedagogiikka lisääntyy koulutuksessa. Lähihoitajat ovat rinnalla kulkijoita, arjen työmuurahaisia. Toivottavasti he ovat jatkossakin tiimissään tärkeitä työntekijöitä eivätkä yksin eteisessä tai vessassa puurtamassa kuten joissakin päiväkodeissa tilanne on jo nyt.
Sinua tarvitaan nyt! Lastenhoitaja, lähihoitaja osallistu keskiviikkona Uudenmaan alueella varhaiskasvatuksen ulosmarssiin työpaikoilta klo 12 sekä eduskuntatalon edessä alkavaan mielenilmaukseen klo 13. Nyt tarvitaan jokaisen osallistumista, jotta voidaan vaikuttaa ja saadaan näille epäkohdille näkyvyyttä. Käytetään joukkovoimaa!
Kommentit
Lähetä kommentti
Johanna Pérez
Asiantuntija
johanna.perez@superliitto.fi