3.3.2014

Kuka päättää?

Haluan päättää itse omasta elämästäni. Vai haluanko sittenkään? Entä jos en tiedä, mikä on minulle hyväksi?

Lääkärin mielestä jalat pitäisi amputoida, mahdollisimman pian, mutta potilas ei suostu toimenpiteeseen. Jaloissa on vaikeat säärihaavat, eikä toivoa niiden paranemisesta enää ole. Asiakas ei ole antanut kotihoidon työntekijöiden hoitaa niitä riittävän useasti.

Pyörätuolissa istuva mies kieltäytyy myös monesta muusta hoidosta ja avusta. Suihkussa hän kävi viimeksi viime syksynä. Nyt kevätaurinko pilkottaa pilviharson takaa. Pikkupesuihin hän sentään suostuu ja lääkkeet ottaa – varsinkin kipulääkkeet, sillä kivut ovat sietämättömät.

Kotihoidon työntekijät sanovat, ettei mitään voi tehdä pakolla. Se on totta. Hoitoalan koulutus iskostaa jokaisen mieleen itsemääräämisoikeuden merkityksen.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista määrää itsemääräämisoikeudesta sen, että potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos potilas ei pysty päättämään omasta hoidostaan mielenterveyshäiriön, kehitysvammaisuuden tai muun syyn vuoksi, hoitopäätöksiä tehtäessä kysytään lähiomaisen näkemystä asiasta. Jos omaisia ei ole, potilasta pitää hoitaa tavalla, joka on hänen etunsa mukaista.

Vanhus, joka kieltäytyy menemästä suihkuun, ei täytä yleensä kriteerejä, että hänet voisi sinne pakottaa. Vaikka toki suihkussa käynti olisi hänen etunsa mukaista. Hoitajan osaaminen joutuu koetukselle, sillä hänen on käytettävä kaikki keksimänsä keinot, joilla saisi suostuteltua asiakkaan pesulle.

Itsekin olen lähihoitajan työssä kokeillut kaikenlaista. Olen vedonnut sekä järkeen että tunteisiin. Olen luvannut vanhukselle, että hän saa kauniin kampauksen ja pullakahvit suihkun jälkeen. Olen vedonnut kylään tuleviin sukulaisiin, että on mukavampi olla puhtaana ja nättinä heidän saapuessa. Olen pelotellut iho-ongelmilla ja joskus jopa kirpuilla. Ihan kaikkea on tullut yritettyä.

Kun olen viimein saanut vanhuksen suihkuun, hän on tullut katumapäälle vaatteet riisuttuaan. ”Minua kidutetaan. Palellun. Kuolen.” On vanhus alkanut huutaa. Tässä vaiheessa ei enää haluaisi luovuttaa, vaan silloin olen sanonut, että lauletaanpa, jotta huomio kiinnittyisi muuhun kuin ikävään peseytymiseen. En koskaan laula julkisesti, sillä olen absoluuttisesti sävelkorvaton, mutta tällaisessa tilanteessa olen laulanut kaikki tuntemani virret, lastenlaulut ja joululaulut. Muita lauluja en osaa. Parhaimmillaan vanhus on ruvennut laulamaan kanssani, suihkun on voinut avata ja tukka on saatu pestyä.

Kun pesut on tehty, kummasti elämä kirkastuu jälleen. Vanhuksen mielestä on mukava saada papiljotit päähän ja voihan sitä vaikka laittaa jotain parfyymia. Kun hän pääsee istumaan kahvipöytään huivi kiedottuna papiljottien päälle, enää ei harmita mikään. Ikkunasta voi katsella muuttolintujen paluuta.

Mutta entä silloin, kun mikään keino ei auta, eikä asiakas pysty tekemään oman etunsa mukaisia päätöksiä. Kuinka pitkälle ihmisellä on itsemääräämisoikeus? Siihenkö asti, että sammaloituu?

Minun tapani tehdä hoitotyötä on se, että mietin aina, miten toivoisin minua kohdeltavan samassa tilanteessa. Jos vanhana sairastun muistisairauteen tai muuten vain heittäydyn yhteistyökyvyttömäksi, toivon, että hoitajani tekee kaikkensa saadakseen minut suostumaan hoitotoimenpiteisiin ja pesulle.

Minut saa myös pakottaa. Kunhan vain muistaa keittää kahvit ja tarjota suklaata suihkun jälkeen. Todennäköisesti minua ei enää sitten kiukuta. Suklaa suussa olen harvoin pahalla tuulella.
 
 

    Kommentit

    Hoitaja23.02.2020 12:23:03En ymmärrä tätä itsemääräämis yhtälöä. Hoitajilla on oikeus säännöstellä asukkaan tupakan saantia päivittäin, eikö se ole itsemääräämisoikeuden vastaista, ja taas jos asukas ei kaikista keinoista huolimatta suostu suihkuun moneen kuukauteen niin emme voi suihkuun häntä viedä jos hän ei suostu. Hoidamme sitten vaan iho-ongelmat. Kun näitä kahta asiaa verrataan itsemääräämis oikeuden perusteella, ihmettelen kuka on hoitajat oikeuttanut rajaamaan tupakanpolttoa,eikö se ole rajaamista. Onko nyt puurot ja vellit menneet sekaisin.Vai tulkitaanko tässä väärin itsemääräämisoikeutta sekä pakkohoitotoimenpiteitä.Kukaan ei tunnu osaavan antaa sellaisia vastauksia että voisimme hoitajina tehdä työmme asukkaan parhaaksi.

    Matti lattu05.06.2014 22:20:42Olen nähnyt tosi pahoja säärihaavoja jotka on parannettu kiinassa itse olen ollut toista kymmentä kertaa shanghaissa ja aina olen avun sieltä saanut.hoitoja on niin länsilääketiteen kuin kiinalaisen luontais lääkkeden yhteis käyttöä.ja hoito on ensi luokkaista suosittelen

    naapuri laharelta25.03.2014 21:31:01Asiaa kirjoitit. En työskentele varsinaisessa vanhustyössä mutta työssäni erikoissairaanhoidossa hoidan myös vanhuksia. Välillä saa olla taikuri, psykiatri, ennustajaeukko, pastori, satutäti jne Vahukset ovat aivan ihanan herttaisia tai sitten itse paholaisia ja kaikkea siltä väliltä Kuten me nuorempikin sukupolvi. Mielikuvitusta saa käyttää mutta joskus myös silkkaa voimaa, että saa tietyn hoitotapahtuman toteutettua.

    Memmi03.03.2014 15:23:28Kirjoitus on hyvä. Itse kotihoidossa vähän aikaa työskennellessäni huomasin, että aikaa on liian vähän. Pitäisi osata nätisti "pakottaa", ketään ihmistä ei pidä jättää suihkutta tai huolehtimatta asunnon siivottomuudesta. Olen omille lapsilleni sanonut, että jos minä joudun tilanteeseen, että en itse pysty siivoamaan, suihkussa käymään. Minut pitää pakottaa ottamaan vaikkapa sitten yksityinen palvelu näitä tarpeita varten, jos kunnalta ei sellaista saa. Taidankin kirjoittaa hoitotahdon tällaisesta lapsilleni. Ja se suklaa täytyy siihen myös kirjata....

    Tiuku03.03.2014 09:28:29hyvä kirjoittus. mutta entä kun asiakas on täysissä sielun ja mielen voimissa, ei muistisairautta eikä mielenterveysongelmia - mutta joutuu sairautensa vuoksi istumaan pyörätuolissa. sairaus ei ole vanhuksille tyypillinen, ja tieto sairaudesta puuttuu hoitavilta henkilöiltä?? opastusta, neuvontaa on tarjottu niin omaisten kuin ammattihenkilöiden taholta mutta tähän ei ole kiinnostusta. perehdytystä on järjestetty, kaikille hoitajille tarjottu mahdollisuus osallistua mutta paikalle ei ole tultu. lähiomainen on terveydenhuollon ammattilainen. ysilti yritetään kävellä itsemääräämisoikeuden ylitse. juttua kolikon kääntöpuolesta kaivattais :) En esiinny julkisesti omalla nimelläni koska haluan suojella vanhempiani jotka ovat hoitajien ylivallan uhreina ja hoitajien esimiestasolla on perustavaalaatua oleva johtamisongelma kun esimiesten määräykset eivät mene perille.

    Lähetä kommentti