Helle haastajana
Moni palaa lähipäivinä kesälomalta työn ääreen. Helle on hellinyt meitä viime viikkoina ja opettanut toimimaan kuumuuden ehdoilla. Urheileminen on ollut tavallista rankempaa, vauhti on ollut hitaampaa, lihakset ovat kipeytyneet helpommin, ruoka ei ole maistunut ja nestettä on tarvinnut yllättävän paljon. Myös työpaikalla saattaa odottaa helteen tuomat yllätykset. Ilmastointi ei välttämättä toimi kunnolla ja lämpötila saattaa myös sisätiloissa nousta kohtuuttomasti.
Mitä pitäisi muistaa? Helle rasittaa elimistöä. Sydämeen kohdistuva rasitus kasvaa. Myös lihakset väsyvät ja niiden suorituskyky laskee. Toimintakyky, työkyky ja motivaatio heikentyvät. Tapaturmariski kasvaa. Jos työpaikan ilman lämpötila ylittää 28 °C, on muistettava tauottaa työpäivää. Kevyissä ja keskiraskaissa, pakkotahtisissa töissä helteellä saisi työskennellä yhtä mittaa korkeintaan 50 minuuttia alle 33 °C:n lämpötilassa ja korkeintaan 45 minuuttia yli 33 °C:n lämpötilassa. Työtä siis tauotetaan 10–15 min tuntia kohden. Tauot tulisi viettää viileämmässä paikassa. On juotava riittävästi ja suojattava iho auringolta. On myös muistettava, että lääkkeet ja sairaudet saattavat heikentää lämmönsietoa. Alkoholi lisää nesteen tarvetta.
On työnantajan tehtävä huolehtia siitä, että henkilökuntaa on riittävästi, jotta taukoja voidaan pitää. Liian pienellä henkilöstömäärällä on monia seurauksia, jotka saattavat kertautua. Liian lyhyet tai jopa pitämättömät ruokatauot ovat edelleen ongelma hoitoalalla. Riittävien taukojen pitäminen jo ns. mormaaliolosuhteissa on haaste monessa työpaikassa.
Kuumuus koettelee erityisesti vanhuksia ja on tuonut haasteensa myös kotihoitoon, jossa asiakaskäyntejä on jouduttu lisäämään. Vanhuksille kuumuus saattaa olla jopa kohtalokas. Asiakkaita hoidetaan toisinaan myös liian kuumissa kodeissa. Olosuhteet voivat olla hyvin vaihtelevat. Asiakkaan koti myös määrittää hoitajan työolosuhteet. Jotta kotihoitoa voidaan todellisuudessa lisätä, on myös tuettava ikäihmisten asuntojen peruskorjaamista.
Monet ikääntyneet asuvat yksin, jolloin kukaan ei välttämättä huomaa vanhuksen lämpöuupumisen oireita. Yksin asuvista ikääntyneistä läheisistään tulisikin huolehtia erityisen hyvin helteen aikana. Helle on terveysriski paitsi ikääntyneille, myös kroonisista sairauksista kärsiville.
Helteet jatkuvat ennusteiden mukaan myös syksyllä. Nautitaan niistä ja huolehditaan omasta ja muiden terveydestä.
Sari Tirronen
Tiedotuspäällikkö, KTM
Kommentit
Lähetä kommentti
Sari Tirronen
Viestintäjohtaja
sari.tirronen@superliitto.fi