Apua, lääkelupatentti lähestyy, ahdistaa!
Viiden vuoden välein sama ahdistus. Se alkaa nakertaa jo neljän vuoden jälkeen. Ja lopullisesti ahdistus iskee siinä vaiheessa, kun esihenkilö muistuttaa, että olethan huomannut lääkelupasi olevan vanhentumassa. Tässä kirjoituksessa kyseessä on siis Love eli lääkehoidon osaaminen verkossa. Lovea on ollut käytössä vuodesta 2007 lähtien eli osalla hoitajista on jo kolme tenttiä läpikäytynä.
Lääkelupatentissä on teoria- ja lääkelaskuosuudet. Teoriassa saa olla kymmenestä kysymyksestä kaksi väärin ja lääkelaskuissa puolestaan kaikkien viiden laskun on oltava oikein. Nykyään varsinaiseen tenttiin ei pääse, ellei ole tehnyt ohjelman vaatimia harjoitustenttejä aina opiskellun aihekokonaisuuden jälkeen. Useimmissa organisaatioissa tentteihin luetaan omalla ajalla.
Mikä tentissä ahdistaa? Johtuuko se itse tenttitilaisuudesta? Mieleen voi tulla kaikki entiset huonot kokemukset koulun koetilanteista. Ja onhan se jännittävä tilanne hyvin monelle. Eli jos mietit, että jännittää eikä mistään tule mitään, et ole ainoa. Tenttitilaisuudessa on tentin suorittaja ja valvoja. Tilan täytyy olla rauhallinen. Tentin suorittajalla täytyy olla riittävästi paperia, kynä ja taskulaskin. Tentissä on aikaa 30 minuuttia kumpaankin osuuteen. On hyvä sopia tentin alussa, miten ajankulumisesta ilmoitetaan tenttijälle. Voidaan esimerkiksi sopia, että valvoja ilmoittaa, kun 15 minuuttia on kulunut. Tämä auttaa tenttijää tiedostamaan ajan kulkua.
Kun istahdat tuolille ja alat suorittaa tenttiä, kannattaa hengähtää syvään ja tyhjentää ajatukset pois päivän hulinoista. Kun tenttiaukeama kysymyksineen tulee esiin, voi ensin vastata kysymyksiin, jotka tietää osaavansa. Sitten kohta kohdalta mennään vaikeampiin tehtäviin. Joskus kysymykset saattavat olla kompakysymyksiä, joissa on hyvä sana sanalta käydä kysymys läpi. Kannattaa myös tarkoin lukea kysymyksen asettelu, haetaanko esimerkiksi useampaa oikeaa tai mahdollisesti väärää vaihtoehtoa. Kun olet saanut vastaukset kaikkiin kysymyksiin, ne kannattaa käydä läpi vielä ajatuksella. Lääkelaskujen osalta kannattaa miettiä asiaa käytännön kannalta. Jos olet saanut tulokseksi mielestäsi esimerkiksi liian ison määrän lääkettä annettavaksi, luota siihen tunteeseen ja mieti, miten se lääke käytännön työssä annettaisiin.
Jos tentti ei mennyt läpi, se ei ole maailmanloppu. Tenttimiskertoja on kolme ja näiden kolmen jälkeen on mahdollisuus saada lisäkertoja. Siinä välissä kannattaa kysyä opetusta esihenkilöltä, sillä työnantajan on järjestettävä mahdollisuus lisäkoulutukseen. Usein opetusta antaa yksikön lääkevastaava sairaanhoitaja tai joku muu, jolla on laaja tietämys lääkehoidosta. Epäonnistuneen tentin jälkeen on hyvä käydä läpi valvojan kanssa kysymykset, jotka aiheuttivat päänvaivaa tai menivät väärin. Ne muistaa helpommin seuraavalla kerralla.
Lääkehoidon tentti on yksi osa lääkeluvasta. Myös yksikön lääkeasioihin perehdytys ja opastus ovat lääkeluvan osia. Joissakin yksiköissä vaaditaan myös näytöt esimerkiksi injektioiden antamisesta, lääkedosetin täytöstä jne. Tärkeintä on, että käytännössä käsittelet lääkkeitä potilas- ja asiakasturvallisesti. Yksikön lääkeluvallisten nimet pitää olla kaikkien tiedossa tai saatavilla. Useimmiten lista löytyy lääkehuoneesta. Muistathan myös tutustua yksikkösi ”Turvallinen lääkehoito”-suunnitelmaan. Se tulisi löytyä jokaiselta työpaikalta.
SuPerin sivuilla kannattaa käydä tutustumassa Skarppi-verkko-oppimisympäristöön ja siellä Lääkelaskujen perusteet -kurssiin. Kurssilla opetetaan perusasiat, jotka auttavat lääkehoidon tenttiin valmistautumisessa.
Tsemppiä seuraavaan lääkehoidon tenttiin!
Minna Aittakallio, SuPerin asiantuntija
Kommentit
Lähetä kommentti
Minna Aittakallio
Asiantuntija
minna.aittakallio@superliitto.fi
Jouni Joukahainen 12.10.2024 20:31:15En enää ihmettele että kukaan hoitajista eikä oikein lääkäristäkään tunnu tietävän mikä lääke tekee mitäkin.ja kuinka paljon hoitovirheitä tapahtuu jos te näin löysästi mietitte lääkkeistä tietämisen tärkeyden,ja varsinkin yhteisvaikutukset jne..päihde huollossa sanovat hoitajat aina en tiedä paitsi kun on kyse jostain mikä on korvaushoidos käytössä ja välillä tiedetään kaikki ja välillä ei edes että mitä pakkaus selosteessakaan lukee..pitäis olla joka kuukausi tentit että osaako tehdä työtänsä..eli katsoa onko potilaalle mahdollisesti lääkäri määrännyt väärin lääkkeitä!yhteisvastuullinen ala missä kukaan ei vastuuta lääke hoitovirheistä ota..mulla on annettu hoitajan takia kaksipäivää putkeen 40mg sijasta 80mg metadonia aikanaan vaikka sanoin että on liikaa,vastaus oli kyllä osaan laskea..ja silti olin oikeassa vasn silmällä katsomalla .et prosentit ja milligrammat menee sekasin ni kyl tarvis muutakin tenttiä..et lukekaa lääkkeistä se on kutsumus ammatti..!ja mielenkiinto ammatti
Teknik Telekomunikasi29.06.2024 18:43:21How does the article advocate for transparency and accessibility in the pharmaceutical industry during patent transitions? Visit us Telkom University
Tuija Pauniranta08.04.2024 18:11:07Olisin samaa mieltä ettei entisen lähihoitajan,joka on siirtynyt henkilökohtaisen avustajan tehtäviin,tarvitsisi enää päivittää lääkelupaansa ku ei ole missään tekemisissä lääkkeiden kanssa.
Marja Karvinen06.04.2024 09:42:56Vaaditaanko yksityisellä vaka-puolella tentin suoritus? Jos niin täytyykö työnantajan maksaa tentti? Esihenkilö sitä mieltä,ettei tarvitse.
Lähäri14.03.2024 23:10:11Eikä edes viittä vuotta luvat voimassa. Ja siihen päälle jos työskentelet psyk-puolellea, tentit myös psyk 1,2 ja psyk-laskut päälle. Yhteensä 9 tenttiä tein viime vuonna, ilman niitä ei tarvitse lääkkeitä jaella. Ja -27 taas uudestaan. Epuduraalikysymyksiin olen myös päässyt vastailemaan lääketenteissä, mikä tuntuu hassulta kun ei ihan kuulu lähihoitajan työtehtäviin.
M.P.14.03.2024 13:57:06Sosiaalipuolella, päivätoiminnassa emme edes käsittele lääkkeitä ja siltä pitää tentit ja näytöt hallita.Lääkkeet annetaan asumisyksiköissä tai kotona. Ei siis harjoittelua työtehtävissäkään. Joka kerta saat aloittaa harjoittelut nollista, viidessä vuodessa asiat on unohdettu.Ymmärrän tentit niillä, jotka Lääkkeiden kanssa päivittäin työskentelee.
Satu Mäkinen 14.03.2024 12:43:58Samaa mieltä kuin joku muu että näin kun viimeinen seuraava tentti mullakin kun oon 61 vuotias niin ei ole mitenkään niin helppoa muistaa lukemaansa jne. Eli sais näissä olla 60 vuoden ikä raja...siihen mennessä näitä jo muutamakin suoritettuna..
A-M.H14.03.2024 12:37:29Tässä on yksi syy miksi toivon joka päivä että pääsis pois tästä oravanpyörästä jossa vaatimukset koko ajan kasvaa hoitajia kohtaan ja hoitoa ei voi enää hyväksi sanoa sitä tarvitseville. Yli 60 vuotiaat tt olis ansainneet jo muutakin kuin tätä stressaavaa työntekoa kaikkine tentteineen ym vaatimuksineen.
Tarja14.03.2024 11:20:45Mielestäni ne hoitajat jotka lähestyvät jo eläkeikää, 60v. täyttäneet, pitäisi antaa jo vapautus näistä tenteistä. Ikääntyminen tuo omat haasteensa lukemiseen ja muistamiseen. Eikä se nopeuksiaan ole enää samaa kuin nuorempana jos 30min. aikaa suorittamiseen.
Anita Marttila14.03.2024 10:57:40Voisiko lääkelaskennan kursseja, joiden kustannuksiin osallistuu työnantaja, olla tarjolla? Se on työnantajan etu, että henkilöstön ammatillista osaamista tuetaan.
Helena Rintala14.03.2024 10:06:24Kun siitä ei saa mitään.ei korvaavia tunteja.mitä siihen on laittanut aikaa lukemiseen.Omalla vapaaajalla lukea tunteja ja tunteja.Ei rahallista korvausta eiajassa.omalka vapaaajalla.Hävytöntä.RUOTSIS EI IKINÄ TÄMMÖISTÄ KUKAAN TEKIS.PALKKA HUONO.MUTTA KYLLÄ VAADITAAN PALJON.SITÄ PAITSI VIRHEITÄ SATTUU SILTIKIN.VAIKKA LOVE OLUS KUNNOSSA
Helena Rintala14.03.2024 10:06:02Kun siitä ei saa mitään.ei korvaavia tunteja.mitä siihen on laittanut aikaa lukemiseen.Omalla vapaaajalla lukea tunteja ja tunteja.Ei rahallista korvausta eiajassa.omalka vapaaajalla.Hävytöntä.RUOTSIS EI IKINÄ TÄMMÖISTÄ KUKAAN TEKIS.PALKKA HUONO.MUTTA KYLLÄ VAADITAAN PALJON.SITÄ PAITSI VIRHEITÄ SATTUU SILTIKIN.VAIKKA LOVE OLUS KUNNOSSA