25.6.2024

Viisi vinkkiä kuumassa työskentelyyn

Työpaikoilla kuumassa työskentelyn terveyshaittoja voidaan torjua lisäämällä suunnitelmallisuutta ja varautumalla helteisiin. Helteillä muun muassa taukoja tarvitaan useammin.

Kuumuus kuormittaa elimistöä ja heikentää suorituskykyä. Fyysinen rasitus lisää lämpökuormaa entisestään. Elimistö pyrkii kuumassa säilyttämään normaalin lämpötilansa lisäämällä ääreisverenkiertoa ja hikoilua.

Vähennä kuuman haittoja:

  • Käytä kevyttä ja väljää vaatetusta, joka läpäisee kosteutta ja ilmaa.
  • Juo riittävästi ja huolehdi suolojen saannista. Fyysisessä työssä kuumassa juo jopa 1–2 desilitraa kerralla, 3–4 kertaa tunnissa. Kevyessäkin työssä nesteitä on syytä nauttia, mutta vältä ylinesteytystä.
  • Syö monipuolisesti. Vaikka nälän tunne on kuumalla usein vähäisempi, elimistö tarvitsee energiaa helteelläkin.
  • Tauota työtä helteellä fyysisen kuormitusasteen mukaan. Kun työympäristön lämpötila ylittää 28 astetta, tulisi jokaisen työtunnin aikana pitää 10 minuutin tauko. Jos lämpötila ylittää 33 astetta, tulisi 45 minuutin työskentelyn jälkeen pitää 15 minuutin tauko. Taukopaikan tulisi olla viileämpi tila, jossa lämpötila on alle 25 astetta.
  • Anna elimistön palautua vapaa-ajalla. Lepää ja nuku riittävästi. Järjestele makuuhuoneesi mahdollisimman vilpoisaksi ja käy viileässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa.

Haitallista kuormitusta tulee ehkäistä

Kuumasta johtuvaa haitallista työkuormitusta tulee ehkäistä eikä pelkästään reagoida seurauksiin. Työnantajan tulee siis oma-aloitteisesti välttää tai vähentää työn kuormitustekijöiden aiheuttamaa vaaraa tai haittaa työntekijöiden terveydelle.

Ota tarvittaessa asia puheeksi esihenkilön tai työnantajan kanssa.

Lähde: Työterveyslaitos, THL

Tutustu myös:

THL: Helteen terveyshaittojen torjunta hoitolaitoksissa

THL: Helteen terveyshaitat

Työterveyslaitos: Lämpöolosuhteet työpaikalla