13.1.2025

SuPerin kasvatus- ja ohjausalan työryhmän blogi: Yhdessä voimme luoda turvallisemman työympäristön

Varhaiskasvatuksesta ei saisi kirjoittaa negatiivisesti, mutta emme voi olla hiljaakaan. Me tarvitsemme ja otamme avosylin vastaan työssä oppijat, harjoittelijat ja vastavalmistuneet varhaiskasvatuksen työpaikoille, mutta emme halua, että varhaiskasvatuksesta tuleva kuva on liian ruusuinen, koska sitä arki ei ole. On tärkeää antaa realistinen kuva siitä, mitä varhaiskasvatuksessa tapahtuu.

Pääsääntöisesti kaikki sujuu hyvin, mutta on myös päiviä, jotka haastavat meitä.  On päiviä, jolloin lapsi huutaa: “Mä tapan sut.” On päiviä, kun taikaviitan sijaan päälle puetaan lasten puremiselta suojaavat puruhihat* ja erite-essu. On päiviä, kun oksennusta pestään lavuaarissa omista hiuksista ja haudotaan kylmäpussilla käsivartta, jossa näkyy pienen nyrkin jälki. On päiviä, kun lapsen vaikea asia on otettava puheeksi huoltajan kanssa ja varmistettava, että työkaveri on selän takana ja ovi lähellä. On päiviä, jolloin turvallisuusalan perustutkinnosta olisi enemmän hyötyä asiakastyössä kuin valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden tuntemuksesta.

Varhaiskasvatuksen työ on monipuolista ja vaatii paljon, mutta se on myös palkitsevaa. Jokainen päivä on erilainen, ja jokainen lapsi tuo mukanaan oman ainutlaatuisen maailmansa. Meidän tehtävämme on tukea ja ohjata heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Siinä työssä jokainen uusi työntekijä on arvokas lisä tiimiimme.

Lastenhoitajat ja koulunkäynninohjaajat ovat olleet Kunta10-kyselyssä fyysisen asiakasväkivallan uhreina kärkisijoilla jo vuosia. Työ on muuttunut, asiakkaat ovat muuttuneet ja perheet ovat muuttuneet, sanovat pitkään varhaiskasvatuksessa työskennelleet. Tämä muutos ei ole sellainen, jonka haluamme nähdä.

Jokaisella varhaiskasvatuksen työtä tekevällä on mahdollisuus tehdä asialle jotakin konkreettista. Varhaiskasvatuslaki velvoittaa tekemään epäkohtailmoituksen esihenkilölle heti epäkohdan ilmetessä. Esihenkilön vastuulla on asian ratkaisu, lapsen edun varmistaminen ja työntekijän työturvallisuudesta huolehtiminen. Vetoamme kaikkiin kollegoihin: Tee epäkohtailmoitus kirjallisesti esihenkilöllesi aina, kun koet väkivaltaa tai sen uhkaa. Jokainen ilmoittamatta jättäminen on huomisen mustelma tai revitty vaate. Ilmoituksia tekemällä saamme väkivallan näkyväksi ja siihen parannusta.

Haluamme tehdä työmme hyvin ja lapsen edun mukaisesti ilman, että tarvitsemme puruhihoja ja hätäkoodeja arkeemme enää enempää. Yhdessä voimme luoda turvallisemman työympäristön meille kaikille.

SuPerin kasvatus- ja ohjausalan työryhmä

* Puruhiha on viillonestohihaksi tarkoitettu työturvallisuusväline puremien ennaltaehkäisyyn. Alun perin se on tarkoitettu suojautumaan veitsihyökkäykseltä. Hihat ovat käytössä joissain varhaiskasvatuksen yksiköissä ja kouluissa.