SuPer EI hallitusohjelmalle
SuPer vastustaa hallitusohjelman tavoitteita heikentää työntekijän asemaa
Hallitusohjelmassa on useita heikennystavoitteita, jotka kohdistuvat voimakkaimmin naisvaltaisille aloille. Heikennyksiä esitetään työntekijän asemaan ja kansalaisten sosiaaliturvaan. Hallitus haluaa muun muassa rajoittaa työtaisteluoikeutta ja estää sopimusvapautta koskien palkankorotuksia, helpottaa työntekijän irtisanomista sekä lisätä määräaikaisia työsuhteita ja paikallista sopimista työpaikoilla. Nämä toimet heikentävät työelämän houkuttelevuutta sekä työntekijöiden toimeentuloa ja työhyvinvointia.
Hallituksen tavoitteena on edistää vientivetoisen työmarkkinamallin syntymistä. SuPerin mukaan vientivetoinen työmarkkinamalli vaarantaisi ja jopa estäisi hoitoalan epäkohtien korjaamisen ja romuttaisi sopimuskulttuurin. Koulutetun henkilöstön saatavuutta parannetaan kehittämällä vetovoimatekijöitä, ei polkemalla työntekijöiden oikeuksia.
SuPer ei hyväksy hallituksen esityksiä, joilla heikennetään superilaisten asemaa ja oikeuksia.
Seuraa SuPerin kanavia, joissa tiedotamme ajankohtaisesta tilanteesta ja mahdollisista toimista.
Työmarkkinaosapuolet tapasivat Kesärannassa – Valtiosihteeri nimetty selvittämään neuvottelumahdollisuuksia
Tiedote (6.3.) SuPer sanoo edelleen EI hallitusohjelmalle
Poliittinen lakko varhaiskasvatuksessa 13.–14.2.2024
SuPer julisti poliittisen lakon pääkaupunkiseudun ja tiettyjen kaupunkien varhaiskasvatukseen 13.–14.2. Lakko toteutettiin työnseisauksena kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä julkisella ja yksityisellä sektorilla seuraavissa kaupungeissa tai kunnissa: Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Vaasa, Mustasaari, Rovaniemi, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, Oulu, Turku ja Pori.
- Jäsen, katso tarkemmat ohjeet täältä
- Lakon usein kysytyt kysymykset löydät täältä
- Lue lisää lakkoavustuksesta ja sen hakemisesta
- Suurkiitos kaikille superilaisille - SuPer (superliitto.fi)
SuPer oli mukana palkansaajien Stop NYT! -mielenosoituksessa 1.2.2024
Arviolta 13 000 palkansaajaa kerääntyi 1.2. Helsingin Senaatintorille osoittamaan mieltä hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia vastaan. Mielenosoituksen järjestivät palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja STTK.
- Lue tunnelmia mielenosoituksesta ja SuPerin puheenjohtajan kiitoskirje jäsenille
- SuPer-lehti: ”Ei ole mikään pakko kurjistaa” – Superilaiset purkivat mielenosoituksessa turhautumistaan hallitusohjelmaan
Pääkaupunkiseudun varhaiskasvatus oli lakossa 31.1.–1.2.2024
SuPer julisti poliittisen lakon kaikille julkisena tai yksityisenä palveluna järjestetyille Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien alueella sijaitseville varhaiskasvatuksen työpaikoille. Lakko järjestettiin 31.1.–1.2.2024. Poliittisella lakolla vastustettiin hallituksen työelämäheikennyksiä. Lue tarkemmin täältä.
SuPer maksaa lakkoavustusta lakkoon osallistuneille jäsenilleen. Lue lisää lakkoavustuksesta ja sen hakemisesta.
STTK:n ja jäsenliittojen Kohtuus kaikessa -mielenosoitus järjestettiin 18.11.2023 Helsingissä. Lue lisää täältä.
Näin hallitus aikoo heikentää työntekijän asemaa
Vientivetoisen työmarkkinamallin säätäminen lakiin tarkoittaa puuttumista ammattiliittojen vapaaseen neuvottelutoimintaan. Vastaisuudessa mikään ala ei saisi ylittää vientiteollisuudessa sovittuja palkankorotuksia. Naisvaltaisten alojen palkkaero miesvaltaisiin aloihin kasvaisi entisestään ja hoitoalan veto- ja pitovoimaa olisi mahdotonta parantaa. Sopimusvapauteen puuttumisella olisi vaikutuksia myös kertyviin eläkkeisiin.
Työtaisteluoikeus on ammatilliseen järjestäytymisvapauteen liittyvä perusoikeus, eikä työtaisteluoikeuden käyttämistä lähtökohtaisesti tule rajoittaa lainsäädännöllä.
Esimerkiksi poliittisen lakko-oikeuden rajoittaminen kaventaisi työntekijän oikeutta osoittaa mieltään hallituksen toimia vastaan.
Hallitusohjelmakirjaus ei määrittele yksityiskohtaisemmin, miten suojelutyömääräyksistä työsuhteiselle henkilöstölle on tarkoitus säätää. Se voi kuitenkin tarkoittaa merkittävää rajausta lakko-oikeuteen sote-sektorilla.
Laittomasta työtaistelusta tuomittavan hyvityssakon tasoa korotetaan. Kiristykset kaventavat työntekijöiden oikeuksia mielenilmaisuun.
Sairauspoissaoloon kytkettävä omavastuupäivä on palkansaajalle kohtuuton tulonmenetys. Mikäli hallitusohjelman tavoite toteutuisi, pienipalkkaisella sote-alalla työntekijät tulevat jatkossa sairaana työpaikalle, mikä vaikuttaa työntekijän työpanokseen ja toipumiseen sekä yleiseen terveyteen sote-sektorilla ja varhaiskasvatuksessa. Myös virheiden mahdollisuus ja tapaturmariski kasvavat.
Hallitusohjelman kirjauksen mukaan perustetta määräaikaisen työsuhteen solmimiseen ei jatkossa edellytetä, jos sopimuskauden pituus on enintään vuosi.
Työsopimuslain mukaan toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat ensisijaisia. Määräaikaisena sopimus voidaan solmia ainoastaan silloin, kun siihen on laissa tarkoitettu perusteltu syy. Sen tarkoituksena on turvata työntekijän oikeutta lähtökohtaisesti turvatumpaan työsuhteen muotoon.
Jos hallituksen esitys toteutuu, määräaikaisten työsopimusten määrä kasvaa ja muun muassa raskaussyrjintä lisääntyy.
Hallitusohjelmakirjauksen mukaan jatkossa irtisanomisperusteelta ei enää edellytettäisi painavuutta. Tästä seuraa, että irtisanominen helpottuisi. Työntekijän työsuhdeturvaa heikennettäisiin merkittävällä tavalla.
Mitä mieltä sinä olet hallitusohjelmasta?
Superilainen, haluamme kuulla ajatuksiasi hallitusohjelman heikennystavoitteista. Mikä sinua mietityttää, hermostuttaa, jopa turhauttaa? Miten hallituksen toimet toteutuessaan tulevat näkymään sinun elämässäsi, työyhteisössä tai perheesi hyvinvoinnissa?
Anna äänesi kuulua. Haastamme kaikkia superilaisia osallistumaan tähän merkittävään yhteiskunnalliseen keskusteluun, jonka seuraukset tulevat näkymään kaikkien palkansaajien elämässä vuosia eteenpäin. Jos olet halukas, voit nostaa äänesi myös sosiaalisessa mediassa. Alla voit ladata omaa sometustasi varten SuPer EI hallitusohjelmalle -kuvia kolmessa eri some-optimoidussa koossa.
SuPer_EI_hallitusohjelmalle_nelio.png
SuPer_EI_hallitusohjelmalle_pysty.png
SuPer_EI_hallitusohjelmalle_vaaka.png
Lisäksi voit käyttää SuPer EI hallitusohjelmalle -tunnusta animoituna digi-tarrana (sticker) kaikissa sosiaalisen median kanavissa, missä tarroja käytetään. Etsi hakusanalla ”superliitto”. Käytäthän asiasanaa #SuPerEIhallitusohjelmalle, kun sometat ja muista aina tägätä @superliitto julkaisuihin.
Muistathan, että some-käyttäytymiseen pätevät samat säännöt kuin normaaliin keskusteluun. Keskustele ja kommentoi hyvässä hengessä. Vaikka somessa sinua saattavat seurata lähinnä lähimmät ystäväsi, on se myös kanava tuhansille muille, jotka voivat nähdä viestit ja kuvat, joita verkkoon lataat. Lue lisää >>
Videolla SuPerin ammattiosastojen puheenjohtajat näyttävät mallia ja kertovat mikä, mikä hallitusohjelman heikennyksistä on heille ehdoton EI!
Tutustu tiedotteisiin ja artikkeleihin:
- SuPer sanoo edelleen EI hallitusohjelmalle
- SuPer-lehti: Hallituksen työelämäheikennykset kiristävät tulevia tes-neuvotteluita
- SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta
- SuPer julistaa poliittisen lakon pääkaupunkiseudun ja tiettyjen kaupunkien varhaiskasvatukseen 13.–14.2.
- Korjattu tiedote: SuPer julistaa poliittisen lakon pääkaupunkiseudun varhaiskasvatukseen 31.1.–1.2.
- SuPer ilmoittaa tiistaina tulevista työtaistelutoimista
- SuPerin Paavola: Sopimusautonomia säilytettävä myös jatkossa
- SuPer ja Tehy vaativat: Neuvotteluja uudesta työmarkkinamallista jatkettava
- Kolumni: Mitä mieltä olemme hallitusohjelmasta?
- Tiedote: SuPer nostaa järjestöllistä valmiuttaan
- SuPerin Paavola hallitusohjelmasta: Turvattomuus työelämässä lisääntyy
- SuPerin Paavola: Hallitusohjelma pettää vanhukset ja hoitajat
- SuPer-lehti: Ay-liikkeeltä myrskyvaroitus: Työelämän räikeisiin heikennyksiin on pakko reagoida
- SuPer-lehti: ”Sairastamisen omavastuupäivä on sote-alalla käsittämätön ajatus” – ensimmäisen sairauspäivän palkallisuus on turvattu kaikissa lähihoitajien työehtosopimuksissa