4.11.2021

STTK:n Naisten palkkapäivä 4.11. – Samasta ja samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka

Tänä vuonna naisten ansiot ovat 84,3 prosenttia miesten ansioista. Sen perusteella STTK:n Naisten palkkapäivää vietetään tänä vuonna 4. marraskuuta. Tämän jälkeen naiset työskentelevät kuvaannollisesti loppuvuoden ”ilman palkkaa”.

Viime vuonna vastaava päivä oli 1. marraskuuta. Tuolloin naisten ansiot olivat 83,8 prosenttia miesten ansioista. Pieni parannus palkkatasa-arvossa on askel oikeaan suuntaan, mutta kokonaiskuvan kannalta täysin riittämätön.

STTK vaatii, että samasta ja samanarvoisesta työstä maksetaan sama palkka. Hyvinkin erilaiset työt voivat olla vaativuudeltaan samanarvoisia ja sen selvittämiseksi töiden välillä on tehtävä vaativuuden arviointi.

Arvioinnin on perustuttava todellisiin työtehtäviin ja niiden työntekijälleen asettamiin vaatimuksiin. Arviointi on tehtävä työnantajan ja henkilöstönedustajan yhteistyönä, ja sen lopputuloksesta on käytävä ilmi, ovatko arvioidut työt yhtä vaativia. Jos näin on, on niistä silloin maksettava sama palkka.

STTK korostaa, että jos ei pystytä varmistamaan, että saman työn lisäksi myös samanarvoisesta työstä maksetaan sama palkka, palkkatasa-arvo ei tule toteutumaan.

STTK aloitti Naisten palkkapäivän vieton vuonna 2011 tavoitteenaan havainnollistaa ja konkretisoida naisten ja miesten välistä palkkaeroa. Naisten palkkapäivä lasketaan Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin toisen neljänneksen tietojen perusteella. Sukupuolten välisen palkkaeron perusteella selviää, milloin naisten palkanmaksu kunakin vuonna kuvaannollisesti päättyy.

Lähde: STTK:n tiedote 4.11.2021

Lue myös SuPerin verkkosivuilta samapalkkaisuuden edistämisestä sekä siitä miten toimia erilaisissa syrjintätilanteissa.

STTK:n Naisten palkkapäivä, naisten ja miesten keskiansiot 4.11.2021