SPEK:n selvitys: Automaattiset vesisammutuslaitteet voivat pelastaa hoitolaitosten asukkaat ja henkilökunnan tulipalon sattuessa
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK:n selvityksen mukaan vesisumu- ja sprinklerisuojaus ovat tehokkaimmat tavat ehkäistä varsinkin toimintarajoitteisten ihmisten palokuolemia.
Automaattinen sammutuslaitteisto sammuttaa tai rajoittaa palon niin, että henkilökunta tai palokunta saa sammutettua palon. SPEK:n selvityksen mukaan näin kävi jokaisessa vuosina 2012–2019 hoitolaitoksissa tai vastaavissa kohteissa tapahtuneissa sellaisissa tulipaloissa, joissa automaattinen sammutuslaitteisto aktivoitui.
Automaattinen sammutuslaitteisto toimi kaikissa selvityksen palotapauksissa sille suunnitellulla tavalla ja esti hengenvaarallisten olosuhteiden muodostumisen.
Automaattinen sammutuslaitteisto parantaa hoitohenkilöstön työturvallisuutta merkittävästi palotilanteessa
Automaattinen sammutuslaitteisto parantaa merkittävästi työntekijöiden työturvallisuutta palotilanteessa, sillä tulipalo aiheuttaa hoitolaitosten asukkaille ja työntekijöille suuren uhan. Laitteistot ilmoittavat vaarasta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, antavat aikaa toimia kaikkein kriittisimpinä minuutteina ja pysäyttävät uhkaavan tilanteen mahdollisimman nopeasti. Tulipalossa ihmiselle vaarallisimpia tekijöitä ovat palon aiheuttama lämpötilan nousu sekä myrkyllinen savu ja kaasut. Sammutuslaitteisto antaa aikaa turvalliselle poistumiselle ja tukee rakenteellista palonkestävyyttä.
Sammutuslaitteistojen toimintavarmuus on todistettu lukuisin tutkimuksin. Nyt valmistunut selvitys vahvistaa aiempien tutkimusten tuloksia: automaattiset sammutuslaitteistot ovat osoittautuneet erittäin luotettaviksi tulipalotilanteissa.
Perehdytetty henkilökunta ja asianmukainen turvallisuuskulttuuri ovat avainasemassa
Paloturvallisuus on kokonaisuus, jossa teknisten ratkaisujen lisäksi tuetaan ihmisten, erityisesti henkilökunnan toimintamahdollisuuksia.
On ensiarvoisen tärkeää, että hoitolaitoksen henkilökunta on saanut turvallisuus- ja alkusammutuskoulutuksen, tuntee toimintaohjeet ja on perehdytetty toimintaan. Lisäksi tarvitaan säännöllistä harjoittelua. Turvallisuussuunnittelu, henkilökunnan kouluttaminen ja perehdyttäminen kuuluvat kiinteistön omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan tehtäviin.
Tutustu selvitykseen: SPEK: Vuosina 2012–2019 automaattisen sammutuslaitteiston aktivoineet tulipalot henkilöturvallisuuskohteissa