Onko edessä liikkeen luovutus ja siirtyminen yksityiselle toimijalle? – Älä allekirjoita uutta työsopimusta hätiköiden!
Kunnat ulkoistavat edelleen vauhdilla sosiaali- ja terveyspalveluitaan yksityisten yritysten hoidettavaksi. Myös suuret yksityiset yritykset ostavat pienempiä toimijoita etenkin yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Uusi yksityinen toimija ryhtyy usein varsin pian luovutuksen jälkeen tarjoamaan siirtyneille työntekijöille uusia työsopimuksia, vaikka liikkeen luovutus ei itsessään ole mikään peruste muuttaa työsuhteen ehtoja.
Tällaisessa tilanteessa luottamusmiehen ja työntekijöiden hälytyskellojen pitäisi soida. Uutta työsopimusta ei koskaan kannata mennä hätiköiden kesken työsuhteen allekirjoittamaan, oli kyseessä sitten millainen muutostilanne tahansa, eikä työnantaja voi tähän myöskään pakottaa. Jos työnantaja tarjoaa uusia työsopimuksia, kannattaa aina ensin olla yhteydessä luottamusmieheen tai SuPerin edunvalvontaan.
Vaikka uusi yksityinen toiminnanharjoittaja kertoisi, että palkka ja muut työehdot pysyisivät uudessa työsopimuksessa ennallaan, on näin kuitenkin harvoin asian laita. Yritykset pyrkivät nykyään järjestelmällisesti ja tietoisesti polkemaan työntekijöiden palkat siirtymätilanteissa vähimmäispalkkatasolle tavoitteenaan mahdollisimman suuret voitot yritysten omistajille.
Yritykset toimivat lähes poikkeuksetta siten, että liikkeen luovutuksen jälkeen työntekijöille tarjotaan uusi työsopimus, jossa palkkaluokaksi on kirjattu lähihoitajan tehtävistä alin mahdollinen ja erotus vanhaan korkeampaan palkkaan kompensoidaan henkilökohtaisena lisänä. Tilipussissa tämä ei yksittäisellä työntekijällä heti näy, mutta ajan kanssa näin voi käydä. Jo palveluksessa olevien työntekijöiden palkkarakenteen muuttamisen jälkeen uudet työntekijät palkataan alimpaan mahdolliseen palkkaluokkaan ilman henkilökohtaista lisää. Tästä seuraa pysyvä palkkaero vanhojen ja uusien työntekijöiden välillä sekä koko alan palkkatason laskeminen pitkällä tähtäimellä.
Palkkapoljenta on saatava loppumaan!