23.8.2022

Ongelmat Helsingin palkanmaksussa jatkuvat – lue missä mennään ja miten tulee toimia?

Helsingin kaupungin ongelmat työntekijöidensä palkanmaksun kanssa ovat jatkuneet jo pitkään, mutta pormestari Juhana Vartiainen (kok.) totesi heinäkuussa, että ongelmat tulevat jatkumaan varmasti vielä muutamia kuukausia.

Helsingin poliisi on aloittanut elokuussa esiselvityksen Helsingin kaupungin palkanmaksuhäiriöistä sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä jotain rikosta. Poliisi siis tutkii asiaa, eikä tässä vaiheessa yksittäisten jäsenten ole tarpeen tehdä asiasta omia rikosilmoituksiaan, sillä tämä ei valitettavasti edesauttaisi oman palkan saapumista tilille yhtään nopeammin.

Mitä Helsingin kaupungilla työskentelevä superilainen voi tehdä tilanteessa?

Mitä yksittäinen työntekijä voi tehdä, jos oma palkka ei tullut tilille ajallaan tai palkka on maksettu virheellisesti? Tärkeintä on tehdä asiasta ilmoitus suoraan kaupungille tämän ohjeistamalla tavalla.

  • Työntekijä on oikeutettu saamaan puuttuvalle palkkasaatavalle korkolain 4 §:n mukaisen viivästyskoron.
  • Jos työsuhde on päättynyt kokonaan ja loppupalkka viivästyy, on työntekijällä oikeus vaatia viivästyskoron lisäksi työsopimuslain 2 luvun 14 §:n mukaisesti odotusajan palkka enintään kuudelta päivältä.
  • Työsuhteen päättyessä työntekijän kannattaa myös pyytää esihenkilöä tulostamaan työntekijälle itselleen palkkasotkua koskevat ohjeet ja palkkalaskelmat talteen.

SuPerin kanta on, että kaupunki ei ole ollut riittävän huolellinen palkanlaskentajärjestelmän uudistamisessa. Kaupunki olisi voinut aikatauluttaa uudistuksen paremmin, huolehtia riittävästä työvoimasta sekä tarpeellisista käyttökoulutuksista.

Työsopimuslain mukaan työnantajan, joka huolimattomuudesta rikkoo tai laiminlyö työsuhteesta tai laista johtuvia velvollisuuksia, on korvattava työntekijälle aiheuttamansa vahinko. Jos työntekijälle on aiheutunut viivästyksen takia vahinkoa, esimerkiksi maksumuistutusten kuluina, voi työntekijä vaatia näitä työnantajalta.

Helsinki on SuPerin tietojen mukaan lisännyt intraansa ohjeet vahingonkorvauksen hakemiselle. Vasta jos kaupunki kieltäytyy jäsenelle aiheutuneiden vahinkojen korvaamisesta, SuPer voi tapauskohtaisesti arvioida jäsenen asian riitauttamista tarkemmin.

Kaupunki on myös laiminlyönyt velvollisuutta ilmoittaa maksettuja palkkoja verottajalle tulorekisteriin, mutta suurimmalle osalle tämä ei onneksi aiheuta haittaa. Lähinnä ongelmia aiheutuu esimerkiksi, jos työntekijä hakee muutosverokorttia tai saa Kelan etuuksia tai aikuiskoulutustukea. Näissä tilanteissa toiminta on tapauskohtaisempaa.

Oman tulorekisterin näyttäessä puutteelliselta kannattaa muutosverokorttia hakiessa ilmoittaa itse verottajalle omat kokonaistulot. Jos taas etuuksissa on ongelmaa, kannattaa olla yhteydessä sekä kaupunkiin että etuudet maksavaan tahoon, eli esimerkiksi suoraan Kelaan. Kaupunki on kuitenkin luvannut suoraviivaistaa tätä prosessia.

Tällä hetkellä jonkun verran hämmennystä herättävät myös Sarastian sekavat ja vaikeasti tulkittavat palkkakuitit ja niiden saatavuus. Valitettavasti SuPerilla ei ole resursseja tarkistuttaa yksittäisten jäsenten palkkakuitteja, vaan työntekijän tulee olla palkkakuitin tulkinnasta ensisijaisesti yhteydessä palkanlaskentaan.

Kaupunki on viimeisten tietojen mukaan luvannut yksinkertaistaa palkkakuitteja sekä tuoda ne saataville suoraan verkkopankkiin.

Helsingin kaupunki on siis luvannut tilanteeseen monenlaisia parannuksia, mutta vielä emme voi tietää niiden aikataulusta. Kaupungin työntekijän kannattaakin tällä välin olla tarkkaavainen oman palkanmaksun suhteen.

Valitettavasti myös liikasuoritukset ovat mahdollisia. Jos työntekijälle on maksettu palkkaa liikaa, voidaan liikasuoritus periä takaisin myöhemmin. Vaikka palkka olisi siis tullut tilille, kannattaa palkkakuitti tarkastaa niin tarkasti kuin mahdollista, jotta mahdollista ylimääräistä rahaa ei tule kuluttaneeksi muun palkan ohella.

SuPerin paikalliset luottamusmiehet tekevät parhaansa jäsenten auttamiseksi ja SuPer on aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan kaupunkiin ongelmien korjaamiseksi.

Jussi Kiiski
Lakimies
SuPerin sopimusedunvalvonta