30.5.2024

SuPers utredning: Positiv utveckling i närvårdarnas arbetshälsa

I SuPers stora medlemsenkät noterades en något positiv utveckling i närvårdarnas välbefinnande, men det finns stora skillnader mellan arbetsplatserna. Stiftelserna och kommunerna erhöll de högsta vitsorden i enkäten och välfärdsområdena de lägsta. Sämst är situationen på vårdcentralernas bäddavdelningar och inom äldreomsorgen och hemvården. Personalens upplevelse av personalens tillräcklighet inom äldreomsorgen hade dock förbättrats något jämfört med tidigare enkäter. Vid tidpunkten för enkäten var den bindande minimidimensioneringen vid serviceboende med heldygnsomsorg 0,65.

Enligt enkäten har upplevelsen av tungt arbete betydligt minskat, även om det bör noteras att 54 procent av respondenterna fortfarande upplever att deras arbete är tungt eller mycket tungt. Detta är dock nästan 20 % mindre än tidigare år. Andelen som upplever arbetet som mycket tungt var störst inom hemsjukvården, på vårdcentralernas bäddavdelningar och inom äldreomsorgen. De äldsta arbetstagarna, med en ålder över 63 år, upplevde arbetets belastning som mer lämpad för dem än de yngre. Arbetet inom välfärdsområdena upplevdes som något tyngre än hos andra arbetsgivare.

Över hälften av respondenterna upplevde fortfarande att arbetsenheten är underbemannad. En positiv utveckling kunde ändå skönjas i resultaten. Andelen som ansåg personalstyrkan vara lämplig hade ökat med 18 procent från år 2020. Det bör noteras att upplevelsen av personalens tillräcklighet inom äldreomsorgen hade förbättrats. Av dem som arbetar inom äldreomsorgen upplevde 42 procent att det fanns tillräckligt med personal. Det är 23 procent fler än 2020. Den positiva utvecklingen har sannolikt påverkats av lagstiftningen om personaldimensionering vid serviceboenden med heldygnsomsorg. Minimidimensioneringen vid tidpunkten för datainsamlingen var 0,65.

"Det är mycket viktigt att den positiva trenden fortsätter", betonar Silja Paavola, SuPers ordförande. – Det återstår att se hur regeringens beslut att sänka minimidimensioneringen kommer att påverka arbetshälsan vid serviceboenden med heldygnsomsorg. Utöver lagstiftningen rörande personaldimensionering har löneuppgörelserna inom den privata och offentliga sektorn under åren 2022–2023 sänt branschen ett positivt budskap. Dessutom har bristen på yrkesutbildade personer inom social-, hälsovårds-, fostrans- och utbildningssektorn lett till att en del arbetsgivare fäster större uppmärksamhet vid personalens välbefinnande i arbetet och närvårdarnas möjligheter att arbeta med olika uppgifter.

– Enkätresultaten visar att närvårdarna anser klienterna vara det viktigaste i deras arbete. Arbetet upplevdes som meningsfullt, värdefullt och viktigt då de hade möjlighet att vårda, hjälpa, möta och glädja sina kunder, berättar SuPers sakkunnig Sari Ilonummi, som genomförde enkäten.

Enkäten genomfördes under januari och februari 2024 och besvarades av 8 896 SuPer-medlemmar i anställningsförhållanden. 95 procent av enkätens respondenter är närvårdare eller sjukskötare. Svaren jämfördes med resultaten från SuPers motsvarande enkäter om välbefinnande på arbetsplatsen från åren 2016 och 2020.

SuPer har cirka 85 000 medlemmar som har avlagt examen inom social-, hälsovårds- eller den pedagogiska branschen och arbetar inom både den offentliga och privata sektorn. 

Mer information:             
SuPers sakkunnig Sari Ilonummi, 050 341 6079
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 527 5085

Bilagor (på finska):