8.1.2025

SuPers utredning: Det ligger på arbetsgivarens ansvar att redan under rekryteringsskedet försäkra sig om arbetstagarnas språkkunskaper

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer har för tredje gången i ordningen genomfört en omfattande medlemsenkät om vårdarnas erfarenheter av yrkesspråk bland och integrationen av arbetstagare med främmande språk som modersmål. Av enkäten framgår att det på arbetsplatserna förekommer oro både för klient- och patientsäkerheten och för de vårdares rättsskydd som har ett främmande språk som modersmål. Majoriteten av dem som svarade på enkäten anser att de arbetstagare som har ett främmande språk som modersmål har otillräckliga språkkunskaper. 3 255 av SuPers medlemmar svarade på enkäten i september 2024. 

Inom social- och hälsovårdsbranschen är antalet arbetstagare med främmande språk som modersmål, inklusive arbetstagare som anställts genom aktiv rekrytering, fortsättningsvis på uppgång. Vår befolkning åldras och därför är det här rätt riktning, eftersom vårdbranschen behöver arbetskraftsinvandring. 70 procent av dem som svarade på SuPers färska medlemsenkät sade att det på deras arbetsplats finns kolleger med främmande språk som modersmål. Av respondenterna berättade 46 procent att deras kolleger med främmande språk som modersmål har anställts via aktiv rekrytering, dvs arbetsgivaren rekryterade utländska arbetstagare med hjälp av ett rekryteringsföretag.

Enligt SuPers utredning ökar även utmaningarna med arbetskraftsinvandringen. SuPer är orolig över att arbetsgivarna fortsättningsvis inte uppfyller sina skyldigheter att försäkra sig om att de arbetstagare som rekryteras har tillräckliga språkkunskaper. Den viktigaste observationen i enkäten är att ett svagt yrkesspråk orsakar en mängd olika farliga situationer och patientskador.

Det ligger på arbetsgivarens ansvar att redan under rekryteringsskedet försäkra sig om arbetstagarnas språkkunskaper och att kontinuerligt följa upp hur språkkunskaperna utvecklas på arbetsplatsen. Ur SuPers enkät framkommer det ändå att arbetsgivarna inte alltid försäkrar sig om nivån på arbetstagarnas yrkesspråk eller satsar på att utveckla deras språkkunskaper innan de räknar dem med i vårdardimensioneringen. Därtill framkom det att arbetsgivarna inte alltid vid planeringen av arbetsturerna räknar med den tid som den finsk- och svenskspråkiga vårdpersonalen behöver för att skola in och stödja en arbetstagare med otillräckligt yrkesspråk. 

– Ett tillräckligt yrkesspråk är en absolut förutsättning med tanke på klient- och patientsäkerheten och avsaknaden av det kan leda till allvarliga följder, betonar SuPers ordförande Päivi Inberg.

– Ett otillräckligt yrkesspråk kan äventyra arbetssäkerheten, både för de arbetstagare som har ett främmande språk som modersmål och för den övriga personalen, på ett sätt som är inte är rättvist för någon. En arbetstagare med främmande språk som modersmål ser sitt rättsskydd äventyras dagligen, om hen är tvungen att sköta uppgifter för vilka hen inte har tillräcklig yrkeskunskap eller tillräckliga språkkunskaper.

Arbetsgemenskapen önskar mera stöd

Arbetstagarna upplever att gemensamt utarbetade spelregler och avtal om arbetsspråket utgör de viktigaste stödformerna då en kollega med främmande språk som modersmål blir en del av arbetsgemenskapen. Behoven är oförändrade jämfört med den förra utredningen. Liksom förra året upplever många att undervisning i så kallad lätt finska utgör ett betydelsefullt stöd. Det behövs allt mera tid för öppen diskussion. Många saknar också i allt högre grad stöd av lärare i arbetssituationer.

SuPer efterlyser arbetsgivarens roll när det gäller att skapa trygga ramar för att utveckla en mångkulturell arbetsgemenskap. Arbetsgivarna ska fästa särskild uppmärksamhet vid mångkulturell ledning och försäkra sig om att alla arbetstagare känner sig trygga och uppskattade på arbetsplatsen.

–  Det är viktigt att rensa bort all polarisering och rasism på arbetsplatserna. Arbetsgivarna ska skapa en öppen diskussionskultur där man kan föra grundliga diskussioner och där alla arbetstagares synpunkter beaktas. Vi måste förbättra de arbetstagares ställning som har ett främmande språk som modersmål, för att försäkra att de vill stanna i Finland permanent och att de känner sig trygga och uppskattade, säger Inberg.

SuPer är Finlands största fackförbund för personer som har avlagt examen på andra stadiet inom social- och hälsovårdsbranschen samt för vårdare inom småbarnspedagogik.

Tilläggsinformation:
SuPers ordförande Päivi Inberg, 040 705 9115
SuPers sakkunniga Elina Kiuru 09 2727 9194 (enkäten)

Läs mer i utredningen (på finska)
Bilaga: SuPers åtgärdsrekommendationer för arbetsplatserna