1.12.2015

SuPers representantskap 26–27.11: Vår regering håller på att ge de äldre, barnen och deras vårdare kalla handen

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPers representantskap oroar sig för hur närvårdarna och primärskötarna ska orka i sitt arbete. De nedskärningar av vårdpersonalen som regeringen föreslår är ohållbara. Allt fler har problem med att orka i sitt arbete, och den största orsaken till detta är att det inte finns tillräckligt med utbildad vårdpersonal. SuPers representantskap anser att de aktuella genomförda och föreslagna nedskärningsbesluten i praktiken skadar både de anställda och rättsskyddet för våra medborgare som behöver nödvändiga vårdtjänster. – Dessutom blir det omöjligt att nå de kostnadsbesparingar som eftersträvas, konstaterar Heikki Isosaari, som är ordförande för SuPers representantskap.


Personalminskningar leder till dyrare reparerande åtgärder

Situationen är redan nu extrem på många håll inom äldreomsorgen och småbarnsfostran. Mindre personal leder ohjälpligen till större kostnader. Sjukfrånvaron bland vårdpersonalen kommer att öka, så även antalet vårdanställda som avgår med invalidpension. En annan faktor som bidrar till kostnadsökningen är alla dyra reparerande åtgärder som måste vidtas, och som ökar markant.

– Vår regering har i sina sparförslag inte insett hur stor betydelse det förebyggande arbetet har. Det är för övrigt något man hör nämnas huvudsakligen endast i politikernas festtal, konstaterar Heikki Isosaari.

De pengar vi sparar i form av tjänster med låg kostnadsnivå betalar vi tillbaka i form av dyrare reparerande åtgärder, med ränta. Det har Finland inte råd med, och det löser definitivt inte problemet med vårt hållbarhetsunderskott.

De kommunala beslutsfattarna kan fortfarande förebygga skadorna och förbättra sin kommuns image

Kommunerna är inte tvungna att verkställa de riktlinjer som statsmakten stakat ut på svaga grunder. SuPers representantskap uppskattar de kommuner och kommunala beslutsfattare som redan har beslutat att för egen del bibehålla samma personalsiffror som tidigare bland annat inom småbarnsfostran och äldreomsorgen. Den här typen av beslut är smarta både när det gäller att se till att människorna vill bo kvar i kommunen samt att attrahera nya potentiella invånare.   

– De kommunala beslutsfattarna verkar leva närmare de vanliga medborgarnas vardag än ministrarna och många av våra riksdagsledamöter. Det är kanske just därför de är bättre på att ta ansvar för att medborgarnas tjänster tryggas, konstaterar Heikki Isosaari, ordförande för SuPers representantskap.

SuPer har närmare 90 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovården. De arbetar inom både den offentliga och den privata sektorn.