SuPers Paavola: Sjukhusen måste ta vara på allas yrkesskicklighet, även närvårdarnas
SuPers ordförande Silja Paavola understryker att det är kostnadsinbesparingar, inte personalbrist, som ligger bakom reduceringen av sjukhus- och journätverket. –Personalbrist åtgärdas alltid i första hand genom att förbättra arbetsförhållandena och höja lönerna, men det har beslutsfattarna inte varit villiga att göra. Den här reformen kommer inte att leda till att man får bukt med personalbristen och den kommer definitivt inte att förbättra branschens dragkraft. Paavola påpekar att man ger sken av att förbättra personalbristen, fast det egentligen bara handlar om att spara in kostnader och köra ner servicen. Den arbetsgrupp på social- och hälsovårdsministeriet som har utrett sjukhusens arbetsfördelning och dygnetruntjour lämnade in sin utredning på torsdagen.
– Man måste komma ihåg att skötarna alltid vill ta så bra hand om sina klienter som möjligt. Viljan att hjälpa är den största orsaken till att folk söker sig till den här branschen. Om man kontinuerligt försvårar den här möjligheten kommer branschen inte att attrahera nya specialister eller sådana som har sökt sig till andra sektorer. Om vi på riktigt vill åtgärda personalbristen måste vi öka dragkraften, inte minska på den, säger Paavola.
Om arbetsbeskrivningen inte längre motsvarar önskemålen eller arbetstagaren är överarbetad ökar den etiska arbetsbelastningen och det slutar med att arbetstagaren byter bransch. Om arbetsresorna blir längre och rätten att avdra resorna i beskattningen försämras kan det också tvinga arbetstagaren att byta bransch. – Man måste komma ihåg att de som har en utbildning inom social- och hälsovårdsbranschen kan med sin yrkeskompetens rekryteras till många olika arbetspositioner, säger Paavola.
– Inom sjukhusvärlden har man redan under många år förbisett närvårdarnas kompetens. Allas yrkesskicklighet måste tas i bruk, också närvårdarnas. De lagändringar som har kringskurit till exempel närvårdarnas arbetsbeskrivningar inom social- och hälsovårdssektorn står i skarp konflikt med regeringens målsättningar, påpekar Paavola.
Enligt arbetsgruppen är tillgången till kompetent personal den avgörande faktorn bland tjänsteutbudet inom sjukhus- och journätverket och på de enskilda sjukhusen och jourerna. Endast en tillräcklig och kompetent personal kan trygga patientsäkerheten samt garantera en kvalitativ och effektiv vård. – På den här punkten håller jag med, men jag anser att metoderna för att åtgärda personalbristen är felaktiga, berättar Paavola.
SuPer har cirka 85 000 medlemmar som har avlagt examen inom social-, hälsovårds- eller den pedagogiska branschen och arbetar inom både den offentliga och privata sektorn.
Tilläggsinformation:
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 527 5085