15.4.2024

SuPers Paavola: regeringens proposition om att öka de lokala avtalen tryggar inte arbetstagarnas ställning i tillräcklig utsträckning

SuPer stöder inte regeringens förslag om lokala avtal, eftersom det inte bygger på principen om arbetarskydd och inte respekterar arbetsmarknadsparternas avtalsmässiga autonomi. – Om förtroendemännens primära ställning inte erkänns och förhandlingsbalansen inte tryggas, finns det en reell risk för försämrade arbetsförhållanden, varnar SuPers ordförande Silja Paavola. SuPer har gett ett utlåtande om utkastet till regeringens proposition till lagstiftning för att främja lokala avtal.

SuPer välkomnar lokala avtal då de också tar hänsyn till medarbetarnas behov och inte handlar om att försvaga avtalen. Regeringens proposition tryggar dock inte avtalsbalansen i tillräcklig utsträckning. I situationer där det på arbetsplatsen inte finns någon personalrepresentant som enligt kollektivavtalet är skyldig att ingå lokala avtal, skulle förslaget göra det betydligt lättare att försvaga anställningsvillkoren.

- I regeringens proposition verkar en utvidgning av de lokala avtalen främst vara ett sätt att söka besparingar genom att försämra arbetstagarnas anställningsvillkor, påpekar Paavola.
Regeringen har motiverat möjligheten till utvidgning av de lokala avtalen med att de företag som hör till arbetsgivarorganisationer och de som inte gör det ska få samma förutsättningar, men i själva verket hotar förslaget att  endast ge arbetsgivarna som inte hör till arbetsgivarorganisationer rättigheter, inte skyldigheter. Regeringens proposition saknar helt bindande bestämmelser om en förhandlingsbalans i anslutning till lokala avtal även för företag som inte hör till arbetsgivarorganisationer. Härmed skapar regeringens förslag i själva verket incitament för företag att inte höra till arbetsgivarorganisationer.

SuPer välkomnar regeringens beslut att i stort sett exkludera den offentliga sektorn från sitt förslag. Kommunerna och välfärdsområdena har ett heltäckande förtroendemannasystem och omfattande möjligheter till lokala avtal. Det finns ingen anledning att ändra ett fungerande system. Den privata sektorn bör på inget vis missgynnas, i produktivitetens namn, när det gäller arbetstagares rättigheter och likabehandling. 

SuPer understöder inte regeringens förslag om att lokala avtal i första hand skulle ingås av en förtroendevald eller hela personalen tillsammans på majoritetsbasis, i stället för av förtroendemannen. SuPer anser att förtroendemännens primära roll som förtroendemän på arbetsplatsen bör skrivas in i lagen, även på alla arbetsplatser inom den privata sektorn.
- Förtroendemännen har de bästa förutsättningarna att ingå balanserade lokala avtal på basis av sin yrkesskicklighet och utbildning, betonar Paavola. - Det är nu viktigare än någonsin att förtroendemän väljs på arbetsplatser inom den privata sektorn.

SuPer har cirka 85 000 medlemmar som har avlagt examen inom social-, hälsovårds- eller den pedagogiska branschen och arbetar inom både den offentliga och privata sektorn.

Bilaga: SuPers yttrande över utkastet till regeringens proposition till lag om främjande av lokala avtal (pdf)

Mer information:
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 527 5085