SuPers Paavola: Närvårdarna sköter äldreomsorgens coronakris
Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer, kräver att närvårdarna får ekonomisk ersättning för sitt viktiga arbete under coronakrisen. På många vårdhem belastas arbetstagarna av utbredd coronasmitta. Om coronan sprider sig inom äldreomsorgen blir följderna lätt ödesdigra. Den som insjuknar på vårdhem vårdas på plats och flyttas inte till sjukhus för vård. I coronakrisen spelar hemvården också en kritisk roll och om vi misslyckas med att sköta krisen kommer hemvårdens insjuknade patienter att belasta specialistvården.
Äldreomsorgen har central betydelse i fråga om att hantera coronakrisen. Man måste se till att personalen orkar och ordentlig ersättning måste betalas för det tunga arbetet. Smittpreventionen, omvårdnaden av coronapatienter och arbetet i skyddsutrustning medför att arbetsmängden ökar, vartill kommer att arbetet är fysiskt tungt.
– På vårdhemmen sköter man hela tiden coronapatienter utöver det så kallade normala arbetet. Patienterna överförs inte till sjukhusvård utan de vårdas i sina egna boendeenheter. Varje dag finns det risk för att man själv och ens anhöriga och klienterna ska insjukna. Arbetstagarna måste få ekonomisk ersättning för det arbete de utför under exceptionellt stor belastning, säger Paavola.
Läget inom äldreomsorgen har länge varit svagt och coronakrisen har ytterligare försämrat den redan dåliga personaltillgången. Arbetsmängden och belastningen har ökat och dessutom medför sjukskrivningar och karantäner ett ökat personalbehov. Det har redan länge funnits alltför lite utbildad personal och på alla ställen har dimensioneringen inte ens nått upp till miniminivå. Förhoppningen var att lagändringen skulle ge omedelbar lättnad, men korrigerande åtgärder har fortfarande inte vidtagits överallt. En förutsättning för att coronakrisen ska övervinnas är att vårdpersonalen räcker till och att vårdarna kan koncentrera sig på vårdarbetet.
Man måste hela tiden se till att det finns tillräckligt skydd i äldreomsorgen. Samtliga klienter tillhör riskgrupperna och det är en utmaning att ständigt övervaka hur de minnessjuka rör sig.
– Besök på vårdhemmen måste begränsas till ett minimum, också om detta är tungt för både personal och klienter likaväl som för anhöriga och närstående, säger Paavola. – Det är viktigt att det också inom hemvården finns tillräckligt mycket utbildad vårdpersonal och att de är tillräckligt skyddade. Kontakterna och personalomsättningen måste begränsas till det oundgängliga och besök av anhöriga måste nu undvikas.
Man måste se till att vårdbranschen också framöver får behålla sin yrkesutbildade personal. En coronaersättning inverkar på utkomsten men ger också en upplevelse av rättvisa och stärker tilltron till att flexibiliteten är ömsesidig. – Det ställs krav på att vårdbranschen i alla situationer ska töja sig men att få ekonomisk ersättning tycks vara oskäligt svårt, säger Paavola.
Till SuPer hör 90 000 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovårdsbranschen och utbildningsbranschen. De arbetar inom den offentliga och den privata sektorn.
Mer information:
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 527 5085