14.11.2024

SuPers Inberg: Satsning på håll-och dragkraft vad gäller personalen avgörande för att trygga tillgången till tjänster

SuPer stödjer inte regeringens förslag för att uppnå betydande besparingar i den statligt finansierade offentliga sjukvården. I samband med ytterligare åtstramningar föreslås bland annat att vårdgarantin inom primärvården återgår till 2022 års nivå genom att avveckla de åtstramningar som Sanna Marins regering vidtagit. Enligt SuPers ordförande Päivi Inberg utgör regeringens proposition ett betydande hinder för tillgången till icke-brådskande och behovsbaserad vård vid rätt tidpunkt.

"För att trygga tillgången till tjänster är det viktigt att satsa på håll- och dragkraften vad gäller personalen. Medborgarnas grundlagsfästa rätt till behovsbaserad tillgång till vård och tjänster får inte försvagas genom hänvisning till personalbrist och genomförande av åtstramningar i statsfinanserna. Det är motiverat att rikta personal- och andra resurser till välfärdsområdenas pågående projekt och att med alla medel säkerställa den nuvarande vårdpersonalens varaktighet, säger Inberg.

Bedömning av vårdbehovet och diagnostik vid rätt tidpunkt säkerställer vård vid rätt tidpunkt och förebygger således att sjukdomar förvärras och att vården fördröjs. Dessutom förebygger detta rusning vid välfärdsområdenas samjour. – I motsats till vad som föreslås i propositionen bör investeringarna i utvecklingen av och smidigheten hos primärvårdstjänsterna ökas, betonar Inberg.

Med tanke på kostnadsbesparingarna bör tyngdpunkten i servicesystemet flyttas från dyra specialtjänster till mer kostnadseffektiva bastjänster och förebyggande verksamhet. I och med att det blir svårare att få vård på basnivå ökar behovet och användningen av tjänster inom den akuta och specialiserade sjukvården.

SuPer har i sina tidigare yttranden kraftig tagit ställning till arbetsfördelningen för att lindra läkarbristen på hälsocentralerna. Förslagen har inkluderat en arbetsparmodell bestående av läkare och närvårdare, att återinföra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvård med skyddad yrkesbeteckning rätten att bedöma vårdbehovet inom primärvården samt sjukskötarmottagningar.  – Samtliga åtgärder utgör lösningar till bristen på arbetskraft, påminner Inberg.

SuPer anser det vara viktigt att vårdpersonal med skyddad yrkesbeteckning fortsättningsvis ges möjlighet att bedöma vårdbehovet inom primärvården. Lagstiftningen har tidigare möjliggjort detta. Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården med skyddad yrkesbeteckning och med rätt att bedöma vårdbehovet stöder tillgången till tjänster inom primärvården vid rätt tidpunkt och säkrar tillgången till arbetskraft.

Ordförande Inberg påpekar att bedömningen av vårdbehovet är en väsentlig del av närvårdarens arbete, och närvårdarna utgör experter med grundexamen inom social- och hälsovården. – Examen ger ett brett kunnande vad gäller bedömningen av vård- och servicebehovet inom olika vårdsektorer. De flesta närvårdarna besitter dessutom arbetserfarenhet, fortbildning och lokalkännedom om klienter och tjänster.

Mer information: SuPers ordförande Päivi Inberg, tfn 040 705 9115
 
SuPer är Finlands största fackförbund för personer som har avlagt examen på andra stadiet inom social-, hälsovårds- eller pedagogiskbranschen.

Läs mer på finska: SuPers yttrande över regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 51 a och 51 b §§ i hälso- och sjukvårdslagen samt 10 a och 10 b §§ i lagen om studerandehälsovård för högskolestuderande