SuPers Inberg: Regeringen har bara en skenbar vilja att förbättra vårdbranschens dragningskraft
Päivi Inberg, SuPers nya ordförande sedan den 1 augusti, kritiserar starkt regeringens förslag att sänka personaldimensioneringen på serviceboenden med heldygnsomsorg. – Om personaldimensioneringen sänks till 0,6 kan vi inte längre tala om en högkvalitativ vård, säger Inberg.
SuPer motsätter sig regeringens lagförslag enligt vilket minimidimensioneringen av personal ska vara 0,6 från och med januari 2025. Den nuvarande minimidimensioneringen är 0,65. Den förra regeringens mål var att höja dimensioneringen till 0,7. – Vi glider hela tiden allt längre ifrån det här målet och man kan redan ana en tillbakagång till utgångspunkten. Vi bör komma ihåg att en bindande minimidimensionering av personal är en trygghet för klienten, påminner ordförande Päivi Inberg.
– Regeringens förslag tycks förbise det faktum att klienterna på serviceboenden med heldygnsomsorg nästan utan undantag lider av minnessjukdomar och därför behöver mycket hjälp, säger Inberg. – Många klienter på boenden med heldygnsomsorg har flera sjukdomar och allt fler har en minnessjukdom. Kriterierna för heldygnsomsorg har under de senaste åren skärpts, så klienterna där är ofta svårvårdade. En personaldimensionering på 0,6 är inte tillräckligt för att garantera en trygg och högkvalitativ vård av äldre.
Den sänkta personaldimensioneringen kommer inte bara att ha en betydande inverkan på vårdens kvalitet utan även på belastningen bland de anställda. SuPer publicerade i maj en omfattande utredning som visade att vårdanställdas arbetstrivsel och upplevelser kring hur väl personalen räcker till hade utvecklats i en svagt positiv riktning sedan år 2020. När enkäten genomfördes var den bindande personaldimensioneringen på serviceboenden med heldygnsomsorg 0,65.
– Organiseringen av äldrevården är en del av en större vårdhelhet där varje ogenomtänkt beslut ohjälpligen leder till negativa konsekvenser för helheten. Om dimensioneringen sänks nu kommer det även att synas i arbetstrivseln, säger Inberg. – Med tanke på kvaliteten och tillgången på tjänster samt tillgången på utbildad personal och hur de orkar på jobbet hade det varit väldigt viktigt att fortsätta den positiva utvecklingen av arbetstrivseln.
”Det här beslutet rättar inte till de offentliga finanserna”
Som grund för lagförslaget används behovet att spara på offentliga medel. Ministeriet anger en marginell årlig inbesparning som den minskade dimensioneringen beräknas ge och redogör i förslaget överhuvudtaget inte för vad den baserar sig på. – Beaktar beräkningarna till exempel ökade kostnader inom specialsjukvården, en ökad mängd jourbesök bland äldre och en större belastning på hälsovården i och med fler ambulanstransporter? frågar Inberg.
– Samtidigt som statsmakten försöker förbättra vårdbranschens håll- och dragningskraft på bred front är det ett motstridigt steg i en sämre riktning att sänka personaldimensioneringen. Risken är att det här förslaget i en handvändning tillintetgör alla de framsteg som gjorts för att förbättra branschens håll- och dragningskraft utan att ministeriets planerade besparingar uppnås ens delvis, varnar Inberg. – Det här beslutet rättar inte till de offentliga finanserna.
Mer information: SuPers ordförande Päivi Inberg, t. 040 705 9115
Till SuPer hör cirka 85 000 yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården och det pedagogiska området som arbetar inom den offentliga och privata sektorn.