SuPers Inberg om HUS samarbetsförhandlingar: Besparingarna får under inga omständigheter drabba vårdarbetet
HUS-sammanslutningen planerar att inleda omfattande samarbetsförhandlingar. En besviken Päivi Inberg, SuPers ordförande, understryker att besparingarna överhuvudtaget inte får riktas mot det direkta vårdarbetet. – Besparingsåtgärderna utgör ett betydande hot mot tillgången till tjänster och mot klientsäkerheten, varnar Inberg.
HUS-sammanslutningen planerar att inleda samarbetsförhandlingar som berör hela personalen. Enligt sammanslutningen kommer antalet anställda att behöva minskas med högst cirka 990 årsverken. Behovet av nedskärningar kan innebära uppsägningar och övergång till deltidsarbete. Dessutom kan tjänster lämnas obesatta och anställdas arbetsbeskrivning, arbetsplats, arbetstid eller lön ändras.
Enligt HUS eget tillkännagivande gäller personalminskningarna i första hand annat än direkt klientarbete. SuPers ordförande Päivi Inberg betonar att inga besparingar bör göras inom direkt vårdarbete. I annat fall blir problemen med tillgången på tjänster ännu allvarligare.
Inberg påminner också om att personalminskningar av denna storlek inte kan undgå att även påverka vårdarbetet. Hälso- och sjukvårdssystemet består av mer än enbart direkta klientmöten. Om till exempel alla stödfunktioner ska handhas av vårdpersonalen kommer det oundvikligt att minska den tid som läggs på klientarbetet, konstaterar hon.
Informationen om samarbetsförhandlingarna är en fortsättning på de nyheter som i juni publicerades gällande HUS rekryteringsförbud. HUS står under enorm press för att genomföra massiva besparingar, men Inberg kräver visdom och ansvar från beslutsfattarna.
– Om HUS rykte som arbetsgivare äventyras är det mycket svårt att rätta till i efterhand. Anställda söker sig annanstans och kanske inte kan lockas tillbaka och det blir svårt att locka ny personal. Besparingarna påverkar också klienternas förtroende för HUS, påminner Inberg.
– Det finns redan nu problem med tillgången till tjänster, och vårdarna är oerhört belastade. Att minska resurserna i en situation där vårdsektorn lider av problem med drag- och hållkraften och vårdköerna inte går att förkorta, måste man ifrågasätta HUS åtagande att erbjuda god vård och klientsäkerhet, samt arbetssäkerhet för sjukvårdarna, betonar Inberg.
Mer information: SuPers ordförande Päivi Inberg, tfn 040 705 9115
SuPer har cirka 85 000 medlemmar som har avlagt examen inom social-, hälsovårds- eller den pedagogiska branschen och arbetar inom både den offentliga och privata sektorn.