18.9.2019

SuPers enkät inom den privata sektorn: Vårdarnas arbetstid används fortsättningsvis till städning och tvätt

Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer utredde under våren, efter den s.k. vårdkrisen, situationen hos de anställda inom den privata sektorn. Arbetsgivarna hade gett löfte om ökad personal och förbättrade arbetsvillkor. De preliminära resultaten från undersökningen visar att korrigeringar inte har gjorts i den utsträckning som arbetsgivarna låtit påskina. Vårdkvaliteten och vårdarnas arbetsmiljö har inte förbättrats efter vårdkrisen. Enkäten besvarades av cirka 2 000 SuPer-medlemmar anställda vid Attendo, Esperi, Mehiläinen och Pihlajalinna.

Vårdkvaliteten har inte förbättrats efter vårdkrisen

I enkäten utreddes hur vårdkvaliteten uppfattas efter vårdkrisen. Minst två tredjedelar av de anställda vid Attendo, Esperi, Mehiläinen och Pihlajalinna var av åsikten att vårdkvaliteten inte har förbättrats.

Under våren lyfte medierna fram problem inom äldrevården i den privata sektorn. Ett flertal brister och missförhållanden avslöjades i vårdhemmen. Personaldimensioneringen var vid många enheter bristfällig, och dimensioneringen upplevdes som otillräcklig. Vårdarna beskrev den etiska bördan orsakad av oförmögenheten att kunna ge så bra vård de önskade och borde ge. Arbetsgivarna lovade en snabb förändring. Enligt enkäten verkar det som att de anställda ändå inte har hörts och att det inte har vidtagits tillräckliga åtgärder för att ta itu med problemen.

Vårdarna städar, tvättar och/eller sköter matservicen varje dag

SuPer är starkt av åsikten att vårdarna endast ska fokusera på vårdarbetet och att det för övrigt stödarbete bör anställas separat personal. En stor del av vårdarnas arbetstid används fortfarande till annat än det egentliga vårdarbetet.

Över två tredjedelar av de anställda på Attendo, Esperi, Mehiläinen och Pihlajalinna meddelade att deras dagliga uppgifter omfattade städning, tvätt och/eller matservice.

Personalens antal har inte ökat i takt med kundernas vårdbehov

SuPer har ställt krav på en lagstadgad personaldimensionering med minimum 0,7, vilken håller på att förverkligas. För närvarande tillämpas rekommendationen för minimidimensionering 0,5. Dimensioneringen måste dock ökas i enlighet med vårdbehovet, till exempel vid terminalvårdssituationer eller vård av minnessjuka.

Mer än 70 % av de fyra koncernernas anställda svarade att antalet anställda inte har ökat i takt med kundernas vårdbehov, dvs. i enlighet med kundernas behov.

SuPer har 90 000 medlemmar som är utbildade inom social- och hälsovård eller fostran. De arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.

Mer information:
SuPers ordförande Silja Paavola, 050 527 5085
SuPers förhandlingschef för den privata sektorn, Pia Zaerens, 050 385 8042