13.5.2014

SuPer: God vilja räcker inte – fortfarande för lite personal

Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund, kräver förpliktande regler om personaldimensionering i äldreomsorgslagen. I lagberedningsmaterialet till äldreomsorgslagen som trädde i kraft i juli 2013 skrevs det in ett löfte om justering av lagen, vilket även vårt lands ledande ministrar förband sig till. Ministrarnas löfte var att om en endaste enhet med dygnetruntverksamhet inom äldreomsorg under 2014 underskrider minimidimensioneringen 0,5, skall dimensioneringen skrivas in i lagen. Enligt den utredning som SuPer gjort och idag publicerat förverkligas inte 0,5 vid ungefär var femte arbetsplats. Även en personaldimensionering på 0,5 är på många platser snarare förvaring av äldre och med den dimensioneringen kan man inte erbjuda god vård enligt ordförande Silja Paavola, som nu väntar på att politikerna ska infria sina löften.
 
SuPer:s utredning om personaldimensionering inom äldreomsorg
SuPer gjorde en utredning om personaldimensioneringen inom äldreomsorg på arbetsplatser med dygnetruntvård och erhöll information från 73 olika arbetsplatser. Den lägsta dimensioneringen var enligt utredningen 0,38 och medeltalet för alla arbetsplatser som deltog var 0,54. Vid beräkningen av dimensioneringen beaktade SuPer de personer som deltog i direkt vårdarbete. Syftet med utredningen var att få en verklig bild av situationen och därför räknades dimensioneringen utgående ifrån förverkligade arbetsturer under en treveckorsperiod.
 
Mängden personal och personalens utbildning skall motsvara behoven hos verksamhetsenhetens klienter så att dessa kan få kvalitativ och individuell service och vård. Mängden personal skall motsvara klientens behov av vård och service. Vid stödboende får dimensioneringen aldrig underskrida 0,5 och på en bäddavdelning för långtidsvård är 0,6-0,7 absolut minimi. Enligt SuPer är en bra dimensionering 0,8 och samma nivå låg till grund för social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer om kvalitativ äldreomsorg från 2008.  
 
God vilja räcker inte – en lag behövs!

Beslutsfattare inom kommunerna har motsatt sig förpliktande dimensionering på lagnivå med motiveringen att varje arbetsgivare vill erbjuda god äldreomsorg. Beslutsfattare och privata serviceaktörer har nu haft möjlighet att förbättra situationen inom äldreomsorgen utan tvingande lag. Någon förbättring har inte skett. De som lidit av detta är klienterna, deras anhöriga och arbetstagarna. Vi har redan nu förlorat många arbetstagare från äldreomsorgonen som har tröttnat på den omåttliga arbetsmängden och att de inte kan utföra sitt arbete på ett etiskt hållbart sätt. Det största problemet inom äldreomsorgen är fortfarande brist på utbildad vårdpersonal.  

SuPer skickar utredningen till tillsynsmyndigheterna och väntar nu på att politikerna ska handla och inte bara lova. Riksdagsvalen 2015 närmar sig och många politiker lovar också en förbättring på situationen. Nu behövs inga lösa löften utan handling, kräver ordförande Paavola.

Till SuPer hör över 86 000 medlemmar med utbildning inom social- och hälsovård som jobbar inom den offentliga och privata sektorn.