10.6.2024

SuPer, Erto och Tehy: Förlikningsförslaget har accepterats, strejkerna inom den privata hälsovårdsbranschen avbryts

SuPer, Erto och Tehy har accepterat riksförlikningsmannens förlikningsförslag i arbetskonflikten mellan organisationerna och Välmåendebranschen HALI rf inom den privata hälso- och sjukvårdsbranschen. De strejker som utlystes denna vecka inom bilddiagnostik och laboratoriearbete avbryts därmed.

Avtalet gäller i två år. Enligt förlikningsförslaget höjs lönerna under det första året med 2,4 % som allmän höjning i september, därutöver höjs lönetabellerna med 0,51 %. I december betalas en separat engångsbonus på 500 euro ut och en lokal justeringspott på 0,4 %.

Kollektivförhandlingarna inom den privata hälso- och sjukvårdsbranschen har som mål att minska löneklyftan till den offentliga sektorns löner. Enligt organisationerna var förhandlingsupplägget nu betydligt mer utmanande än 2022 i förhandlingarna om löneuppgörelsen av SOTE-avtalet för den offentliga sektorn.

– Effekterna av den finländska regeringens lagstiftningsprojekt som begränsar medlingsverksamheten märks såväl i förhandlingarnas anda som i slutresultatet. EK:s samordning med sina medlemsföreningar återspeglades också starkt vid förhandlingsbordet, noterar SuPers förhandlingschef Pia Zaerens.

Enligt organisationerna tillämpar riksförlikningsmannen redan nu den försvagade lagstiftning som förespråkas av regeringen, vilket helt hindrar förlikningsmannen från att föreslå lönelösningar som är högre än den allmänna linjen och därmed säkerställer en evig lönegrop för vårdarna.

– Riksförlikningsmannen har under medlingen mycket tydligt meddelat parterna att den allmänna linjen inte kommer att överskridas. Medlaren uppvisar därmed ingen flexibilitet och följer bokstavligen regeringens vilja, även om den nya lagstiftningen inte ens har trätt i kraft, påpekar Tehys förhandlingschef Vappu Okkeri.

SuPer, Erto och Tehy har kraftigt motsatt sig regeringens planer på att begränsa medlarens verksamhet. Regeringens ändringar i exempelvis lagen om medling i arbetstvister tar inte tillräcklig hänsyn till regeringens skyldighet att främja jämställdhet och lika lön.

– Att främja lika lön kräver medel. En konkret indikation är löneuppgörelsen 2022 för välfärdsområden och kommuner, som enligt KT:s beräkning kommer att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor med totalt 1,77 procentenheter. Ingen liknande utveckling har kunnat ses, trots åratal av olika program för att säkerställa lika lön för likvärdigt arbete. Det är ytterst beklagligt att medlaren inte på något som helst sätt tog hänsyn till detta mål och denna skyldighet, säger Okkeri.

– Mycket arbete återstår inför nästa förhandlingsrunda, konstaterar Ertos organisationschef Soile Lindstedt.

Mer information av avtalslösningen på finska: Yksityisen terveyspalvelualan sopimusratkaisu

Mer information:
SuPers förhandlingschef Pia Zaerens, pia.zaerens@superliitto.fi, tfn 050-385 8042
Tehys förhandlingschef Vappu Okkeri, vappu.okkeri@tehy.fi, tfn 0400-913 230
Erto ry:s organisationschef Soile Lindstedt, soile.lindstedt@erto.fi, tfn 040-723 6906