18.8.2014

Pressmeddelande: Närståendevården bör utvecklas i samband med sote-reformen

Närståendevården bör utvecklas i samband med reformen av social- och hälsovårdstjänsterna, anser Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer. Behovet av närståendevård växer i och med att anstaltsvården minskas och andelen hemvård ökar. Stödpraxisen för närståendevård bör göras mer enhetlig i samband med sote-reformen. Man bör också trygga en tillräcklig ersättning för närståendevård, social- och hälsovårdstjänster, stödnätverk och utbildning.

Den ändring som den åldrande befolkningen innebär för social- och hälsovårdstjänsterna bör planeras som en helhet. Hemvården är redan nu i kris och krisen fördjupas om man inte i sin helhet förstår och beaktar konsekvenserna av att anstaltsvården minskas. Samarbetet mellan närståendevården och den officiella vården bör förbättras. Man bör trygga att närståendevårdare får möjlighet till vilostunder, utveckla närståendevårdarnas kunnande och erbjuda bättre arbetsredskap för dem. Man bör stöda boende hemma också genom att stöda ombyggnad i bostäderna.

För närvarande finns det uppskattningsvis över 300 000 närståendevårdare i Finland. Antalet kommer att öka. Det är ändå endast en liten del av de här som får stöd för närståendevård. Man uppskattar att värdet för närståendevård är omkring 2,8 miljarder euro per år, visar politices magister Sari Kehusmaas doktorsavhandling. Det finns behov av att diskutera hur man verkligen kan stöda närståendevårdare. Det är nödvändigt att man tryggar närståendevårdarnas möjlighet till vanligt lönearbete. Arbetslivet bör flexa utgående från den anställdas livssituation.

Ansvaret för närståendevården bör finnas hos de stora betalarna: staten och de stora sote-områdena. Man bör reservera tillräckligt med resurser för ändamålet. Därtill behövs styrning genom lagstiftning. Genom att trygga förutsättningarna för närståendevård och hemvård kan kommunerna betydligt minska högre utgifter. Om dessa kostnader försummas, leder det till längre sjukhus- och anstaltsvårdsperioder.
 
Till SuPer hör 86 000 utbildade yrkespersoner i social- och hälsovårdsbranschen. De arbetar både inom den offentliga och den privata sektorn.