Nätkolumn: Permitteringarna inom vårdbranschen är en ohållbar sparåtgärd
Inom den privata sektorn har en våg av samarbetsförhandlingar satts igång. Arbetsmarknadsorganisationerna gav 18.3.2020 ett gemensamt förslag till landets regering om åtgärder för att trygga företagsverksamheten, sysselsättningen och människors utkomst i den ekonomiska kris som coronaviruset orsakar. Det här förslaget innehåller även lagändringsförslag gällande permitteringar och samarbete inom den privata sektorn.
Den situation som coronavirusepidemin orsakat utnyttjas inom vårdbranschen och personal permitteras. För permitteringar måste dock alltid finnas vägande grunder, och coronaepidemin är inte i sig en tillräcklig orsak till att permittera personal. Permitteringar och uppsägningar är ett sista alternativ. Man måste i första hand försöka utreda om det finns annat arbete eller utbildning.
Till exempel i arbetet med äldre och funktionsnedsatta har arbetsmängden inte minskat i och med epidemin, och klientkontakter kan inte helt ersättas med distansförbindelser. Mänsklig kontakt är nödvändig oberoende av situation. Även inom den privata hälsoservicebranschen, som omfattar till exempel rehabiliteringsinrättningar, sjukhus samt hälso- och företagshälsostationer, pågår samarbetsförhandlingar. Arbetsmängden har inte heller inom den sektorn minskat på alla ställen.
Behovet av välfärdstjänster kommer inte att minska heller i framtiden, det kommer snarare att öka. Coronaepidemin har redan nu visat hur sårbart vårt hälsovårdssystem är. Det finns endast en minimimängd personal, och systemet klarar inte av sjukskrivningar. Skötarna har lidit av det här redan länge, men nu lider även medborgarna. Skötarna har arbetat dubbla skift och deras välbefinnande har satts på prov. Att vara sjuk har orsakat skuldkänslor och man har inte velat lämna arbetskamraten i sticket. Systemet har redan länge stött sig på att skötarnas flexibilitet och pliktkänsla. Så här får det förstås inte vara, utan det är arbetsgivarens plikt att garantera tillräcklig personal.
Förutom företagen permitterar även kommunerna personal. Så har det varit redan en tid. Permittering är en ohållbar lösning, för i verkligheten finns ett behov att öka mängden personal på lång sikt. Men kommunerna får inte lämnas ensamma med den här utmaningen. Staten måste trygga tillräcklig finansiering till kommunerna så att de kan utföra sina uppgifter.
Yrkesverksamma inom vårdbranschen kan inte bara ha plikter och ”tvång” att flexa. Permitteringarna försämrar en redan från början knapp utkomst och orsakar osäkerhet och problem att orka. Speciellt inom den privata sektorn har det länge rått en situation där personalen kallas på jobb vid behov. En sådan osäkerhet gällande utkomst och framtid sätter människors välbefinnande på prov.
Yrkesverksamma inom hälsovårdsbranschen tar hand om medborgarnas välbefinnande och hälsa. Även deras eget välbefinnande måste skötas om. Om skötarna saknar syrgasmask har de heller ingen möjlighet att sätta en på andra.
Silja Paavola
ordförande