1.6.2018

Kolumn: SuPer-medlem, sköt om dig!

Så här på tröskeln till sommaren och ljuset är det bra att fundera på hur man ska ladda batterierna. SuPer startade en kampanj vars utgångspunkt är Flexa inte dig sjuk. Syftet är att om du gör övertidsarbete ska du notera att det är övertid och inte bara flexande.

Allt emellanåt kommer det situationer när arbetsgivaren ber dig antingen stanna till nästa pass eller komma till ett extra pass. Det här är övertidsarbete som enligt kollektivavtalen ska betalas i pengar eller ges som tid på nästa schema. Observera att som tid går det till följande schema, och då läggs det till 50 procent tid. I periodarbete finns det inte någon daglig arbetstid utan ett tidsspann på tre veckor, under vilket man gör ett visst antal timmar.

På många arbetsplatser har det varit kutym att chefen ber en ta övertidstimmar på samma schema, och för många har det också passat. Men det här är just det grå övertidsarbete vilket tydligt framgick under förhandlingarna i övertids- och skiftbytesförbudet. Då höll ju hela Finland på att stjälpa. Då blev det också klart för den stora allmänheten att det bara finns för få arbetstagare.

Nu vill vi med den här kampanjen verka för att du som arbetstagare mår och orkar bättre. Vårt arbete är både fysiskt och psykiskt krävande, och det här måste också beaktas i återhämtningen. Å andra sidan är det också så att den som vill och kan göra övertidsarbete förstås ska kunna göra det. Men då ska övertiden ersättas enligt kollektivavtalen, inte bara med flexande. Och du har också rätt att neka till övertidsarbete.

På våren ordnas Mästartävlingen. SuPer har varit med om att arrangera tävlingen ända från början. Också i år har de deltagande närvårdarna varit duktiga mästare. De är alla villiga att engagera sig i sitt blivande yrke.

Jag träffade lärare under tävlingen som sade att närvårdarutbildningen verkligen är bra. Ändå är de allvarligt bekymrade över att närundervisningstimmarna minskar så mycket efter utbildningsreformen. Det här bekymret delas säkert av alla SuPer-medlemmar som har haft studerande i arbetsplatsinlärning. Det är emellertid en situation med vilken vi måste leva åtminstone någon tid.

Vi ska minnas att majoriteten av de studerande är mycket motiverade och väntar på att få god handledning under sitt lärande på arbetsplatsen. Det här är tidvis verkligt utmanande på grund av den knappa personalen. Vi behöver ändå nya kollegor, så det är viktigt med tanke på framtiden hur vi tar emot de studerande.

De studerande ger också mycket, de för med sig nya tankar och den nyaste lärdomen, exempelvis i ergonomi. Det här utbytet av kunskap och färdigheter ska vi utnyttja i våra samtal med den studerande.

Ergonomin i arbetet är verkligen viktig. Mitt i all brådska är det alltid bra att komma ihåg hur man utför arbetet. Vi bör spara på kroppen, den ska ju hålla livet ut!  När arbetsdagen är över orkar du förhoppningsvis gå ut och njuta av naturens skönhet, för ingenting är så rogivande och samtidigt stärkande.

Jag önskar er vackra sommardagar.

 

Hälsningar,

Silja