4.9.2024

Kolumn: Försämringarna lockar inte vårdare till branschen

Hösten är i antågande men fortfarande är det sommar. Jag skriver detta i en skön solsken, tittar ut genom fönstret och funderar på vad det blir för soppa när Finlands regering återkommer från sommarbetet och kommer med ytterligare försämringar för oss och andra kvinnodominerade branscher. Påverkan på de beslut som redan har tagits blir en realitet för våra medlemmar ju längre in i hösten vi kommer. 

Samtidigt följer jag oroad budskapet som kommer utifrån landets välfärdsområden, men även från Helsingfors och Nyland: HUS meddelade att de ska påbörja omfattande samarbetsförfaranden. Dessa åtgärder har oundvikligen påverkan på arbetstagare inom klient- och patientarbetet. De hotar även tillgången till service samt klient- och patientsäkerheten. 

SuPer har redan i åratal talat om den otillräckliga personaldimensioneringen. Enligt våra krav har man i lagen antecknat att dimensioneringen ska inom serviceboende med heldygnsomsorg för äldre ökas stegvis så att dimensioneringen som för närvarande är 0,65 ska år 2028 vara 0,7. 

Nu tänker man reducera dimensioneringen från 0,65 till 0,6. Detta betyder att både kvaliteten på vården kommer att försämras och arbetstagarnas arbetsbelastning öka. 

Närvårdarnas rätt att vaccinera myndiga personer trädde i kraft före semestrarna. Och nu på hösten finns det ju behov av den rätten när influensavaccinationerna påbörjas. Vi har dock fått veta av våra medlemmar att det är få välfärdsområden som tagit när- och primärskötarnas kompetens i anspråk vad gäller säsongvaccinationerna. 

Var inte rädd att ta upp saken på era välfärdsområden och kräv att de ska ta vara på er kompetens, be även om utbildning till den nya uppgiften. 

Förordningsändringen har en positiv påverkan på dragnings- och kvarhållningskraften inom vårdbranschen. Möjligheten att utveckla och utöka sin kompetens ökar trivseln och motivationen på arbetet samt branschens dragningskraft. Utveckling av yrkeskompetensen och färdigheterna ger även nya möjligheter att sysselsätta sig inom olika områden, vilket även underlättar arbetskraftsbristen inom branschen. Detta gäller inte bara sote-branschen utan även småbarnspedagogiken. 

Närvårdaren är den viktigaste vårdaren nära klienten, och är en del av ett multiprofessionellt team. Vem ska lyfta kattens svans om inte katten själv?

Päivi