3.7.2024

Kolumn: Äldrevårdens eländiga situation belastar hälsovården

Jag skriver detta i juni när vi nu äntligen kommit i mål med kollektivavtalet för privata hälsoservicesektorn (TPTES). Tack alla för er insats.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa i tidningar hur den eländiga situationen inom äldrevården belastar särskilt specialsjukvården men hotar även hela hälsovården.

Det är klart att hälsovården i Finland är i kris. Det finns olika orsaker för den. Numera är det svårt för de äldre att få plats på vårdhem. Hemvårdens kriterier är hårda så de äldre hamnar allt oftare på jourmottagningar i dåligt skick och i och med det på sjukhusens bäddavdelningar.

Nu är det viktigt för välfärdsområden att på lång sikt fundera över hur servicen ska ordnas och vilka följder det finns med olika val. Det behövs långsiktighet med sparåtgärder samt uppföljning och utvärdering av situationen.

Genom att banta vårdtjänsterna sparar man inte mycket på men nedskärningarna av dem orsakar närstående ängslan och sätter dem i trångmål. Är vi redo att försämra kvaliteten på vården?

Regeringens beslut att reducera personaldimensioneringen löser inte situationen för äldrevården utan försämrar den positiva utvecklingen som var på gång bland personalen. Påverkan på arbetshälsan återstår att se.

Vårdarbristen är inte det ända skälet till försämringarna inom hälsovården. Det viktiga är att vi tar vara på kompetensen hos alla yrkespersoner. Närvårdarna har en bred kompetens och de är även kompetenta inom specialsjukvården. På det här sättet får vi även patienterna till rätt ställe på rätt tid. Genom att skuldbelägga vårdare kan vi inte åtgärda problemen, och ryktesskadan kan bli långvarig.

Det är dags att njuta av Finlands vackra natur och sommarsemester. Vi samlar krafter och njuter av att vara tillsammans med familj och vänner eller bara vara för oss själva. Det är viktigt att glömma vardagens slit och njuta av de små sakerna i livet!

Somriga hälsningar

Päivi