11.2.2025

SuPers ordförande Päivi Inberg: I vårdbranschen har tillgången på arbetskraft stärkts på bekostnad av god vård

Tillgången på vårdare har stärkts på arbetsmarknaden genom att spara på både volym och kvalitet i vården. Detta är en tvivelaktig metod för att förbättra tillgången på arbetskraft, säger SuPers ordförande Päivi Inberg.

– En hållbar lösning för bättre tillgång på arbetskraft i vårdbranschen är att stärka branschens drag- och hållkraft. Detta kan göras bland annat genom att förbättra lönevillkoren, arbetsförhållandena och arbetsledningen.  Vårdbranschen är fortfarande attraktiv och branschens yrkeskunniga personal har hög motivation. Dessa faktorer får inte riskeras genom dåliga beslut. Vårdbranschen behöver fler yrkesutbildade arbetstagare under de kommande åren.

Välfärdsområden och kommuner behöver kompetent och utbildad personal också i fortsättningen. Bakom hörnet väntar arbetskraftsbrist. Välfärdsområdeschefer har offentligt berättat att det för närvarande råder god tillgång på yrkesutbildade vårdare. Vårdare har till och med sagts upp som sparåtgärd. 
Lagändringen som sänkte miniminivån för personaldimensionering inom dygnetruntvård av äldre till 0,6 har kanske bidragit till bättre tillgång på vårdare. Samtidigt har den emellertid medfört försämrad vårdkvalitet och ytterligare belastning för personalen. – SuPer har inte i något skede godkänt en försvagad miniminivå för personaldimensioneringen utan kräver fortfarande att den höjs till 0,7 i enlighet med vad den förra regeringen beslutade.

– Både servicevolym och servicekvalitet har skurits ner och sådana lösningar har tagits i bruk som kanske ger inbesparingar i detta nu men senare leder till ökade utgifter. Framför allt får klienterna sämre vård och bollas mellan vårdenheterna. Kriterierna för dygnetruntvård är oerhört stränga och både hemvården och gemenskapsboendena har många klienter som egentligen behöver heldygnsomsorg. Detta är just nu ett stort problem och många lever i omänskliga förhållanden i sina hem när hjälp inte kan fås tillräckligt snabbt. Den anhörigas vårdplats kan också finnas orimligt långt borta, säger Päivi Inberg.

SuPer har publicerat sina mål för välfärdsområdes- och kommunvalen. Ett av målen är att antalet vårdanställda ska tryggas, vårdköerna elimineras och väntetiderna förkortas.

Det är viktigt att personalbristen avskaffas eftersom köerna och väntetiderna till social- och hälsovårdstjänsterna är långa, vilket betyder extra kostnader. Väntandet betyder längre sjukledigheter vilket är dyrt och till och med kan betyda kortare arbetskarriärer för dem som står i kö. När diagnoser dröjer eller vårdåtgärder inte sätts in i rätt tid betyder det i de flesta fall ökade kostnader. Varje dag i kön kostar pengar.

Ombyggnaden av servicenätet får inte leda till att arbetsresan blir oskäligt mycket längre. I så fall blir följden nämligen att vårdare söker sig bort från branschen.
När de äldre inte får tillräcklig service kommer de att överbelasta och försvåra vårdtjänsterna. Akutvården och kirurgin får problem om äldre personer i behov av serviceboende med heldygnsomsorg fyller specialistvårdens patientplatser.  Om äldre patienter inte kan skickas hem från sjukhusen leder det till att inbokade operationer avbokas och operationsköerna växer.

Köerna till hemvård och i synnerhet till serviceboende med heldygnsomsorg för äldre måste elimineras. Otillräcklig vård och väntan på vård ökar det mänskliga lidandet bland sjuka äldre som kämpar med den otillräckliga servicen och för andra som behöver hjälp.

SuPer är Finlands största fackförbund för yrkesutbildade inom social- och hälsovård samt småbarnspedagogik.

Mer information: Päivi Inberg, ordförande, tfn 040 705 9115


SuPers mål i välfärdsområdes- och kommunalvalet 2025

  • Välfärdsområdena behöver kompetent och utbildad personal
    • Vi kan lösa personalbristen och säkerställa tillgången på yrkeskunniga inom social- och hälsovården
    • Vi kan garantera tillräcklig vårdpersonal, avveckla vårdköerna och förkorta väntetiderna för olika tjänster 
    • Vi kan säkerställa tillräckliga resurser för yrkesutbildning av närvårdare och möjliggöra en övergång till social- och hälsovårdsbranschen från andra yrkesområden
    • Vi kan förbättra arbetsförhållandena inom vården 
    • Vi kan trygga varaktiga vårdrelationer och egenvårdarmodeller
  • Kommunerna måste satsa på barnen
    • Vi kan säkerställa tillräckliga resurser för småbarnspedagogik och utbildning 
    • Vi kan trygga fungerande fritidsmöjligheter för barn och unga
    • Förebyggande arbete och tidigt stöd för barn minskar framtida kostnader

Läs mer: Superliitto.fi/valet2025