4.1.2023

”Vårdarbristen förvärras här hos oss i norr”

Närvårdaren Päivi Granat från Övertorneå skulle önska att tillsynsmyndigheten ingriper hårdare i missförhållanden inom sote-branschen. Centralorganisationen för fackförbunden STTK tilldelade Päivi Framtidskreatör-priset för sitt arbete i SuPer.

Priset tilldelades nu för tredje gången. Päivi tilldelades priset för sitt arbete som ordförande i fackföreningen och huvudförtroendeman i kommunen.

Missförhållanden som kräver förtroendemannens åtgärder har Päivi fått möta konkret i sitt arbete inom hemvården där avstånden är långa och klienternas tillstånd kräver alltmer vård.

- Vårdarbristen förvärras här hos oss i norr. Arbetsskiftslistorna är nästan alltid och nästan i alla enheter underdimensionerade. Jag har många gånger varit tvungen att påpeka för arbetsgivaren att listan är olaglig.

Som värst har kommunen haft 30 vakanta platser och det har varit svårt att hitta arbetstagare.

Man har låtit situationen utvecklas under lång tid och det är svårt att plötsligt vända skutan. Ett första steg är löneförhöjning för vårdare men i Lappland räcker det inte med bara löneförhöjning, säger Päivi.

I glesbygdskommuner finns det arbete men det räcker inte heller även om lönen fungerar. Man borde tänka på hela kommunens attraktionskraft, till exempel om det finns arbete även för vårdarens partner och finns det daghemsplatser och skolor för barnfamiljer?

Vem bär ansvaret?

Enligt Päivi är förtroendemannens arbete intressant och lärorikt, men frustrerande när sakerna inte går framåt. Enligt henne är det för lätt för arbetsgivaren att bryta mot kollektivavtalet.

- Jag har anfört klagomål till regionförvaltningsverket och varit med på kontrollbesök. Rapporterna från besöken är ofta bara snömos.

Päivi anser att många gånger skyller man indirekt på personalen för missförhållanden.

- Om problemet till exempel är arbetssäkerhet, kan det stå i rapporten att vårdarna inte är tillräckligt utbildade för att möta en våldsam klient, och rapporten ger inget konkret förslag hur arbetet borde ändras så att det blir tryggare för vårdare.

Enligt Päivi förbättrar inte överflyttingen till välfärdsområden situationen. Den för inte med sig fler vårdare och tar inte bort en enda åldring eller patient, konstaterar hon.

Trots missförhållanden säger Päivi att hon är nöjd med sitt arbete och livet i Övertorneå. Hon vill inte bo någon annanstans och arbetet bland de äldre känns meningsfullt.

- Tack vare oss har folk möjlighet att bo längre hemma. Med en del av klienterna får man en nära kontakt. Deras anhöriga bor kanske långt borta och vårdaren kan vara deras enda dagliga och mänskliga kontakt.

Text: Saija Kivimäki
Bild: Juho Horttanainen