2.12.2020

Under coronaepidemin är det särskilt viktigt med influensavaccin

Under de svåraste vintrarna insjuknar nästan en miljon finländare i influensa. De vårdare som arbetar med patienter som hör till en riskgrupp måste enligt lagen ta influensavaccinet.

Inom vilka uppgifter förutsätts det att vårdarna tar influensavaccinet?

Lagen om smittsamma sjukdomar förutsätter att personer som arbetar i klient- och patientsalar i enheter inom social- och hälsovården, där patienter och klienter som hör till en riskgrupp kan få smitta, tar influensavaccinet. Arbetsgivaren fastställer på medicinska grunder de rum och salar där riskutsatta patienter vårdas. De som är mottagliga för allvarliga följder av smittsamma sjukdomar är exempelvis patienter och klienter med betydligt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling av en sjukdom samt barn under ett år, 65 år fyllda och gravida.

Hur ska man gå till väga om en vårdare av hälsoskäl inte kan ta vaccinet?

Det är önskvärt att arbetsgivaren beaktar arbetstagarens läkarintyg. Ifall en vårdare inte kan ta vaccinet på grund av hälsoskäl bör arbetsgivaren ta reda på möjligheterna att placera vårdaren i en annan arbetsenhet. Arbetstagaren kan vid behov låta utbilda sig till andra uppgifter som arbetsgivaren erbjuder. Exempelvis kräver lagen inte influensavaccinering inom småbarnspedagogiken eller i hemvården.

Kan en icke vaccinerad vårda personer som hör till en riskgrupp ifall han eller hon använder skyddsutrustning?

I regel inte. Det ska finnas särskilda skäl för att en person med bristfälligt vaccinationsskydd ska få användas för vård av klienter och patienter som hör till en riskgrupp.  Ett särskilt skäl kan vara överkänslighet och en egenskap hos den som skulle vaccineras, såsom allergi eller något annat hälsotillstånd som kan förvärras av en vaccinering. Arbetsgivaren fattar i sista hand beslut om huruvida en sådan person får delta i vården av patienter som hör till en riskgrupp.

Kan en enskild ovaccinerad vårdare fortsätta i en enhet ifall de övriga arbetstagarna är vaccinerade?

Om alla andra är vaccinerade kan arbetsgivaren göra en helhetsbedömning och avgöra om den ovaccinerade vårdaren kan delta i vården av klienter och patienter som hör till en riskgrupp.

Varför är det nu viktigt att ta influensavaccinet?

Varje vinter insjuknar 5–15 procent av befolkningen i influensa, under de värsta perioderna nästan en miljon finländare. Influensavaccinering är det effektivaste sättet att skydda sig mot influensa och dess svåra komplikationer. I år blir influensavaccinet viktigare än någonsin, för coronaviruset och influensavirusen kommer att spridas samtidigt, och vi har inte ännu något coronavirusvaccin. Det kan drabba en hårt om man samtidigt insjuknar i både corona och influensa.

Kan en närvårdare sägas upp för att han eller hon inte har fått influensavaccin?

En avsaknad av det vaccinskydd som förutsätts i lagen om smittsamma sjukdomar innebär att arbetsgivaren kan finna en grund för att avsluta anställningen. Grunden är att den anställda inte kan utföra arbetsuppgifterna i arbetsavtalet. Arbetsgivaren ska emellertid alltid först försöka erbjuda den anställda lämpliga uppgifter. Bedömningen av uppsägningsgrunden är ett helhetsövervägande, i vilket arbetstagarens och arbetsgivarens omständigheter ska beaktas i sin helhet. Lagenligheten i en eventuell uppsägning bedöms i sista hand av en domstol.

Tills vidare har SuPer inte fått vetskap om att någon sagts upp på grund av bristfälligt vaccinskydd, även om arbetsgivarna hotat med det. Däremot vet vi att arbetsgivare under en influensasäsong har permitterat de vårdare som inte har tagit vaccinet och därför inte kunnat göra sitt arbete.

För artikeln intervjuades SuPers avtalsexpert Virve Aho, juristen Outi Perkiömäki och experten Elina Ottela.

Text: Sonja Kähkönen, översättningar: Eva Wahlström.

www.superlehti.fi