5.9.2024

”Sömn är din superkraft”

Sömnläkaren Henri Tuomilehto är övertygad om att alla kan utveckla sina sömnfärdigheter. När man sover bra så blir även allt annat i livet bättre.

Hur bra sover finländarna?

Man kan nog inte direkt skryta med finländarnas sömn. Många sover inte så länge som de skulle behöva. Sömn åsidosätts när det finns så mycket allt annat att göra. Kvällsaktiviteterna bara ökar och man avsätter inte tillräckligt med tid för sömn. Även sömnstörningar har ökat under de senaste årtionden. Det finns åttio olika sömnstörningar. Sömnen borde vara en del av ett hälsosamt levnadssätt, på samma sätt som kost och motion.

Hur vet man att man sover tillräckligt?

Det är svårt att identifiera sömnbrist. Om man på kvällen somnar redan innan huvudet träffar kudden kan man tro sig vara en bra sovare, men när man somnar snabbt är det vanligtvis tecken på sömnbrist. Vilket det också är om man efter arbetsdagen fortfarande har energi att göra något annat.

Varför är sömnbristen skadlig?

Sömnbristen påverkar kroppen och organen ganska mycket, till exempel risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sjukdomar förknippade med socker- och fettämnesomsättningen samt minnessjukdomar ökar. Sömnen är även grunden för vår hjärnverksamhet. Om man har sömnbrist klarar man sina uppgifter sämre än om man är utvilad eftersom koncentrationsförmågan försämras och även minnet påverkas. Även risken för olyckor ökar. Sömnbristen påverkar även direkt våra känslor. Humöret sjunker och tålamodet tryter.

På vilket sätt kan man sova bättre?

Om man håller samma dygnsrytm skapar det möjligheter till bra nattsömn. Idealiskt vore att varje morgon vakna vid samma tid. Många förstör sin sömn med sina rutiner. På morgonen ligger man och drar sig eller tar långa tupplurar på dagtid. I och med det får man kanske tillfällig hjälp mot tröttheten men blir pigg på kvällen. Genom att tidsmässigt anpassa motion och kost kan ha betydelse för en god sömn. Man ska undvika hård träning sent på kvällen. I Finland har vi ett konstigt sätt att inta en tung måltid direkt efter arbetsdagen. Därav följer middagskoma och först framemot kvällen börjar man piggna till. Bättre alternativ med tanke på sömnen är att äta ett mellanmål efter arbetsdagen, då håller man sig pigg ända till kvällen. Först senare på kvällen ska man äta en ordentlig måltid av vilken följer en naturlig trötthet vid rätt tidpunkt.

Hur kan en skiftarbetare förbättra sin sömn?

Skiftarbete är ytterst belastande. Därför måste man fundera på vad mer man kastar i sin belastningskorg. Numera samlar folk på sig mängder med aktiviteter även på fritiden. Om arbetet orsakar sömnbrist ska man se till att det finns andra bra saker som påverkar välmåendet, såsom motion och hälsosam kost. Då tål man sömnbristen bättre. Skiftarbetaren kan ta sömntryck till hjälp. Till exempel lyckas bytet från nattskift till morgonskift bättre när man efter sista nattskiftet sover endast några timmar och håller sig aktiv resten av dagen. Då har man samlat på sig så mycket sömntryck att man förmodligen blir sömnig på natten och sömnrytmen vänder åt rätt håll.

Kan man använda medicin som hjälp för sömnen?

Ibland behövs även mediciner. Läkaren ska först undersöka vad tröttheten eller sömnlösheten beror på. Till exempel om personen har odiagnostiserad sömnapné och ordineras sömnmedicin försämras hälsoproblemen. För lindriga sömnproblem rekommenderar jag melatonin. Medicinen tas på kvällen, ett par timmar innan läggdags. Melatonin ska intas under minst några månader så att man kan få bästa möjliga nytta av medicinen. De egentliga insomnings- och sömnmedicinerna ska intas bara under en kort tid.

Ska man oroa sig över att man ibland sover dåligt?

Nej, det behöver man inte utan det väsentliga är hur man sover i allmänhet. Om man inte har samlat på sig sömnbrist under lång tid klarar man sig bra med enstaka nätter med dålig sömn. För många har sovandet blivit en prestation och de blir ängsliga när de inte kan fylla sömnkvoten enligt målsättningen. Periodvis sover alla dåligt, även jag. När jag vaknar på natten sätter jag på ljudboken och kan lyssna ett par timmar innan jag blir sömnig igen. Nästa dag är jag kanske tröttare än vanligt men jag vet att jag klarar av dagens uppgifter. Det är onödigt att oroa sig för dåliga nätter. På följande nätter justerar hjärnan den uppkomna sömnbristen om man bara själv stödjer aktivt sin sömn.

Text: Minna Lyhty


Henri Tuomilehto

  • Sömnläkare, forskare, föreläsare, entreprenör och författare
  • Har behandlat över 15 000 patienter med sömnproblem.
  • Har i över 20 års tid forskat om sömn, och särskilt hur man kan förbättra sömnen.