13.1.2022

Relationen mellan arbetsgivare och personal utvecklas med en ny samarbetslag

Lagen som träder i kraft i början av året förpliktar representanter för arbetsgivare och personal att regelbundet föra dialog angående arbetsplatsens angelägenheter. De ökända samarbetsförhandlingarna ska i fortsättningen kallas för omställningsförhandlingar.

Varje arbetsplats bestämmer det mer detaljerade innehållet i förhandlingarna och hur de ska genomföras. Förhandlingarna kan till exempel handla om arbetsplatsens ekonomiska situation och arbetshälsan. Lagen tillämpas på företag och arbetsplatser som har minst 20 arbetstagare. Lagen gäller inte kommuner.

Förhandlingarna ska ske minst fyra gånger om året och på arbetsplatser som har mindre än 30 arbetstagare ska förhandlingarna ske minst två gånger om året. Om arbetsplatsen inte har valt någon personalrepresentant, ombudsman eller namngiven representant räcker det med en förhandling om året.

På företag med mer än 150 anställda har personalrepresentanten rätt att i ledningsgruppen, styrelsen eller förvaltningsrådet delta i handhavande av frågor som gäller affärsverksamhet och personalens ställning,. Personalrepresentanten har även rätt att få utbildning för att kunna genomföra uppgiften.

Att verka tillsammans

Som det är nu är samarbetslagen för de flesta känd endast i samband med exceptionella uppsägnings- och permitteringssituationer och vid samarbetsförhandlingar som föregår dessa.

- Den allmänna uppfattningen om samarbetslagen är att den fungerar som uppsägningslag trots att det av namnet framgår att det är fråga om samarbete, det vill säga samverkan på arbetsplatserna, konstaterade arbetsminister Tuula Haatainen i höstas när lagförslaget lämnades till riksdagen.

I den nya samarbetslagen, som väsentligen påverkar personalens situation, kallas de ökända samarbetsförhandlingarna för omvandlingsförhandlingar. Innehållet motsvarar i stort sett den tidigare lagen men i fortsättningen har personalrepresentanten större rätt än tidigare att under förhandlingarna skriva motioner och föreslå alternativa lösningar. Arbetsgivaren å sin sida är förpliktad att besvara dessa skriftligt.

Öppnare informationsutbyte

Arbetstagarna har enligt den nya samarbetslagen rätt att få mer information om arbetsgivaren än tidigare. Arbetsgivaren måste före förhandlingarna ge tillräckligt med information för personalrepresentanten, till exempel om antalet anställda, anställningsformerna och de anställdas löner samt företagets bokslut och årsberättelse. Den enskilda anställdas lön får dock inte komma fram av informationen.

På arbetsplatserna utarbetas nu en utvecklingsplan för förhandlingar som är mer omfattande än den nuvarande personal- och utbildningsplanen. Planen ska uppdateras årligen och alltid efter omvandlingsförhandlingarna.

Text: Saija Kivimäki