Närvårdaren konstaterades vara behörig som barnskötare
En närvårdare som arbetat som barnskötare tog kontakt med SuPer när arbetsgivaren ansåg att närvårdaren inte var behörig att sköta det arbete hon gjort i närmare tre år.
Närvårdaren hade arbetat många år som äldrevårdare på ett kommunalt servicehem. Hon hade önskat befrielse från nattskift på grund av svår migrän, vilket också läkaren hade rekommenderat. Arbetsgivaren gick inte med på detta.
I slutet av 2017 lyckades vårdaren genom arbetscirkulation få jobb som barnskötare på daghem och verkade i den uppgiften på heltid i två dagvårdsenheter till sommaren 2019 och därefter på deltid.
En övergångsbestämmelse gav behörighet
Våren 2020 sökte närvårdaren en ledig kommunal tjänst som barnskötare. Vårdaren upplystes då om att hon inte är behörig, för hon saknar examensdelarna för kompetensområdet för vård och fostran av barn och unga i sin närvårdarexamen.
Enligt den nya lagen om småbarnspedagogik krävs de här examensdelarna av en närvårdare antingen i examen eller som senare avlagda fristående studier.
Enligt en övergångsbestämmelse i lagen kan som barnskötare ändå fortfarande verka personer som har varit anställda som behöriga barnskötare i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande under tiden 30.8.2013–1.9.2018, alltså högst fem år innan den nya lagen trätt i kraft.
Vårdaren tog kontakt med SuPer och skrev med förbundets hjälp en omprövningsbegäran.
Kommunens bildningsnämnd som behandlade omprövningen konstaterade att alla sökande inte behandlats korrekt under ansökningsprocessen. Närvårdaren hade inte kallats till intervju och hennes arbets- och studieintyg beaktades inte i ansökningsprocessen.
Med nämndens beslut valdes närvårdaren till uppgiften med ett tills vidare-avtal.
Text: Saija Kivimäki