Linn Ahlskog: ”Jag vill utvecklas i min yrkesroll som närvårdare och arbeta med människor”
Den färska Euroskills-guldmedaljören Linn Ahlskog talar för det mångsidiga och betydelsefulla arbetet som närvårdarna utför. Enligt henne beskrivs vårdbranschen ibland i alldeles för negativa ordalag i media, vilket kan minska unga människors intresse för branschen.
Hur upplevde du Euroskills-tävlingen?
Jag sökte till tävlingen för att jag vill lära mig nytt, utvecklas i vårdarbetet och träffa nya människor. Det gick bra för mig förra året i Worldskills-tävlingen i Frankrike och i och med det kom jag med i Finlands officiella yrkeslandslag och EM-tävlingen.
Tävlingserfarenheten har gett mig mer självförtroende såväl i min yrkeskompetens som i kommunikation på engelska. Utöver de finska deltagarna lärde jag känna även andra europeiska deltagare i grenen närvårdare. I fikarummet hade vi tid att prata mellan tävlingsuppgifterna, en del av deltagarna var bekanta redan från Frankrike, men det fanns även nya deltagare. Jag håller fortfarande kontakten med några av tävlingsdeltagarna.
Inför tävlingen förberedde jag mig med hjälp av mina lärare, jag fick mycket uppmuntran av dem.
Hur ska du fira vinsten?
Vi har firat medaljen genom att dricka kaffe flera gånger, både med familjen och vännerna, om jag räknar snabbt så har vi fikat åtminstone fyra gånger.
I Polen representerade jag Yrkesakademin Österbotten, jag utexaminerades därifrån som närvårdare för två år sedan. På min tidigare skola Pedersöre i Bennäs anordnades en fest för att fira min vinst, på plats där fanns rektorn, lärarna och studenter.
Jag bytte arbetsplats direkt efter tävlingen och på min nya arbetsplats har jag fått frågor om tävlingen, och tidigare arbetskamrater har gratulerat till vinsten.
Vad är det för arbete du utför?
I september började jag arbetet i vårdhemmet Carl & Carolina i Vasa. Det är ett litet vårdhem som drivs av en stiftelse, jag trivs mycket bra där. Tidigare har jag arbetat bland annat vid Folkhälsans vårdhem i Jakobstad och på en kirurgisk avdelning vid Vasa centralsjukhus. Vid sidan om arbetet studerar jag till sjukskötare.
Hur har du dragit nytta av lärdomarna i tävlingen i ditt arbete?
Tävlingsuppgifterna lärde mig mycket nytt och konkreta saker om sjukdomar, om sjukdomssymptom samt särskilt om medicinering och om läkemedelsbiverkningar.
Det som var mest oförglömligt var tävlingsmomentet där jag fick hjälpa en patient, som hade förlamning i båda nedre extremiteterna, från sängen till rullstolen. Lyfttekniken gick ut på att patienten satt på sängkanten med fötterna vilandes på mina fötter, sedan hjälpte patienten till med sin överkropp och med denna teknik var det lätt att hjälpa patienten att sätta sig i rullstolen som stod bredvid sängen.
Jag hoppas att jag får prova den här lyfttekniken någon dag i mitt arbete. En tid sedan hade jag också en patient vars stomipåse jag kunde byta snabbt och lätt för det var också en av uppgifterna i tävlingen.
Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på arbete inom vårdbranschen?
Mina egna erfarenheter såväl inom äldreomsorgen som specialsjukvården är mycket positivare än den bild som media ger om vårdbranschen. Nyheterna målar en ganska dyster bild av branschen, vilket är synd för det här är mycket mer än så!
Jag hoppas att det talas mer om läroavtalsutbildningen än det görs nu. Jag utförde mina studier via läroavtalsutbildning vid vårdhemmet Ahlbäckhemmet i Jakobstad. Läroavtalsutbildningen förenar arbete och studier och samtidigt får man även lön.
Närvårdarens arbete är inte produktionsarbete, utan tvärtom, ansvar och arbetsuppgifterna är mångsidiga och dagarna är omväxlande. Vårdbranschen erbjuder verkligen många möjligheter till olika uppgifter, även till fortbildning, om man så önskar. Arbetet sker nära människan och efter arbetspasset kan jag gå hem med gott samvete när jag vet att jag har utfört ett betydelsefullt arbete för andra människor. Men visst finns det ibland stress och brådska men jag tror inte att det finns helt stressfria arbeten eller arbetsplatser inom någon bransch.
Själv sökte jag till närvårdarstudier uppmuntrat av en vän. Jag har också alltid velat arbeta med människor – och jag har inte ångrat mitt val.
Linn Ahlskog
- Vann i september guld i grenen Health and social care vid Euroskills-tävlingen i Polen.
- Utexaminerades som närvårdare år 2021 med kompetensområde sjukvård och omsorg. Arbetar i vårdhemmet Carl & Carolina i Vasa.
- Euroskills är ett yrkes-EM, en tävling som anordnas vartannat år och som i år anordnades i Polen. Från Finland deltog 25 personer som är högst 25 år och har spetskompetens var och en inom sin bransch.
Text: Mari Frisk
Bilder: Olaf Sawajner / WorldSkills Europe & Skills Finland