I dessa situationer blir det övertidsarbete för barnskötare
Arbetsschemat måste ges till barnskötarna för påseende senast en vecka innan arbetstidsperioden inleds. Efter det får schemat ändras bara med den anställdas samtycke eller av grundad anledning. En grundad anledning kan exempelvis vara att något av barnen inte kommer till daghemmet.
Det blir inte alltid övertidsarbete även om chefen förlänger ett redan avtalat arbetsskift. En förutsättning är emellertid att chefen i samband med ändringen ändrar två arbetsskift samtidigt.
– Ifall chefen exempelvis förlänger ett arbetsskift med två timmar ska samtidigt ett annat förkortas med två timmar. I andra fall har arbetsgivaren inte rätt att ändra redan fastställda arbetsskift ifall inte arbetstagaren själv avtalar om det med chefen, säger SuPers avtalsexpert Teemu Hiilinen.
Han påpekar att man inte får göra ändringar i ett arbetsskift efter att arbetsskiftet redan inletts. Det finns ett beslut av arbetsdomstolen på det.
Inom småbarnspedagogiken uppstår det ibland situationer då det sista barnet inte avhämtas på avtalad tid och barnskötaren blir tvungen att dra ut på arbetsskiftet.
– Den tid som går över det avtalade arbetsskiftet är alltid övertid.
Text: Sonja Kähkönen