Överlåtelse av rörelse
Med överlåtelse av rörelse avses överlåtelse av ett företag, en rörelse, en sammanslutning eller en stiftelse eller en funktionell del därav till en annan arbetsgivare som fortsätter utöva en likadan eller liknande verksamhet.
Frågan om huruvida det handlar om en överlåtelse av rörelse avgörs alltid från fall till fall genom helhetsbedömning. Man tar hänsyn till huruvida materiella tillgångar, personal och kunder har övergått till förvärvaren och hur länge verksamheten har varit avbruten.
Information till företrädare för personalgrupperna
Både överlåtaren och förvärvaren är skyldiga att informera personalen om överlåtelse av rörelse. Följande information ska lämnas till företrädarna för den personal som berörs av överlåtelsen:
- tidpunkten eller den planerade tidpunkten för överlåtelsen
- orsakerna till överlåtelsen
- de juridiska, ekonomiska och sociala följderna av överlåtelsen för arbetstagarna
- de planerade åtgärder som berör arbetstagarna
Överlåtaren ska lämna de ovan nämnda uppgifter i god tid innan överlåtelsen genomförs. Förvärvaren ska lämna de ovan nämnda uppgifterna senast en vecka efter det att överlåtelsen har skett.
Om överlåtelsen av rörelse orsakar personalkonsekvenser som uppsägningar, permitteringar eller ombildning till deltidsanställning eller ändringar i bl.a. arbetsuppgifterna, ska separata samarbetsförhandlingar föras för dessa.
Uppsägningsrätt i samband med överlåtelse av rörelse
Överlåtaren eller förvärvaren av rörelsen får inte säga upp en arbetstagares arbetsavtal enbart på grund av överlåtelse av rörelse. En uppsägning är dock möjlig om arbetsgivaren har en uppsägningsgrund.
I samband med överlåtelse av rörelse får arbetstagaren säga upp anställningsavtalet att upphöra på dagen för överlåtelsen, om arbetsgivaren eller den nya innehavaren av rörelsen har underrättat arbetstagaren om överlåtelsen senast en månad före dagen för överlåtelsen. Om arbetstagaren har underrättats om överlåtelsen senare, får han eller hon säga upp sin anställning så att den upphör på dagen för överlåtelsen eller senare, dock senast inom en månad från underrättelsen.
Arbetstagaren har uppsägningsrätt oavsett anställningsförhållandets längd och uppsägningstid. Arbetstagaren kan således säga upp ett anställningsförhållande som gäller tills vidare på de ovan nämnda villkoren utan att iaktta anställningsavtalets normala uppsägningstid. Arbetstagaren har även en exceptionell rätt att säga upp ett anställningsavtal på viss tid.
Överföring av rättigheter och skyldigheter som orsakas av anställningsförhållanden
Vid en överlåtelse av rörelse övergår arbetstagarna till förvärvaren som s.k. gamla arbetstagare. De rättigheter och skyldigheter som orsakas av anställningsförhållanden samt tillhörande anställningsförmåner övergår till rörelsens nya ägare.
Förvärvaren får t.ex. inte ensidigt sänka löner eller ändra arbetstider eller andra anställningsvillkor som avtalats. Dessutom är förvärvaren skyldig att iaktta det kollektivavtal som förbundit överlåtaren till kollektivavtalsperiodens slut. Arbetsgivaren kan ändra anställningsförhållandets villkor ensidigt endast med en uppsägningsgrund och med iakttagande av uppsägningstid.