Hyvinvointialan SOTE-sopimus
Kunta-alaa (nyk. hyvinvointialaa) koskeva SOTE-sopimus tuli voimaan 1.9.2021
SOTE-sopimus on sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus, Suomen suurin alakohtainen työ- ja virkaehtosopimus.
SOTE-sopimusta sovelletaan hyvinvointialueen palveluksessa olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä työskentelevään henkilöstöön.
SOTE-sopimus tuli voimaan 1.9.2021.
Sopimuksen piiriin tuli noin 180 000 työntekijää. Suurimpia ammattiryhmiä ovat muun muassa lähihoitajat, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, ohjaajat ja sosiaalityöntekijät.
Sosiaali- ja terveydenhuollon alakohtaisia ongelmia ratkotaan sote-alan omassa sopimuksessa.
SuPer neuvottelee niin sosiaali- ja terveydenhuollon kuin varhaiskasvatuksen työntekijöiden palkoista ja muista työsuhteen ehdoista.
Lue myös tiedote 1.9.2021
SuPer ja Tehy: Tänään tehdään historiaa, SOTE-sopimus voimaan
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on julkaissut sopimuksen verkossa (klikkaa kuvaa).
Mitä SOTE-sopimus tarkoittaa?
Sote-henkilöstön työehtoihin keskittyvä sopimus helpottaa merkittävästi ratkaisujen löytämistä sosiaali- ja terveydenhuollon alakohtaisiin ongelmiin, mikä on ollut haasteellista aiemmassa hyvin monialaisessa yleisessä kuntasopimuksessa.
Ensimmäinen sopimuskausi on 1.9.2021–28.2.2022.
Ennen 1.9.2021 tehdyt paikalliset sopimukset ovat voimassa. Luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu pysyvät samoina myös SOTE-sopimukseen siirryttäessä.
SOTE-sopimuksen sisällöstä neuvottelevat Sote ry (SuPer ja Tehy), JAU (JHL ja Jyty), JUKO sekä Kunnallinen työmarkkinalaitos eli KT.
Palkoista ja muista työsuhteen ehdoista neuvotellaan keväällä 2025.
SuPer-lehti: Hoitajien oma SOTE-sopimus ottaa paremmin huomioon työn luonteen
Ketkä siirtyivät SOTE-sopimukseen vuonna 2021?
KVTES:n palkkahinnoittelu liitteen 3 henkilöstö (pääasiassa terveydenhuollon hoitotyötä tekevät sekä edellä mainittua työtä johtavat terveydenhuollon ammattihenkilöt) sekä liitteen 4 (sosiaalihuollon henkilöstö, sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluhenkilöstö ja lääkehuollon henkilöstö) henkilöstö kokonaan
Lisäksi ns. hinnoittelemattomia tehtäviä, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon johto ja esimiestehtävät ja eräät alan asiantuntijatehtävät. Muita hinnoittelemattomia ryhmiä ovat esimerkiksi psykologit ja puheterapeutit sekä tutkimushenkilöstö kuten mikrobiologit, fyysikot, kemistit ja sairaalageneetikot.
Sairaaloiden sairaala- ja laitoshuoltajat, jotka kuuluivat joko liitteeseen 4 tai 8
Osastonsihteerit (heistä osa voi olla merkittynä liitteeseen 1, jotka virheellisesti merkitty väärään liitteeseen, jolloin siirtyvät SOTE-sopimukseen)
Palvelusuunnittelija ja palveluesimies, jos sote-alan tehtävä.
SOTE-sopimukseen siirtyminen koski vain henkilöitä, jotka työskentelivät sosiaali- ja terveysalan tehtävissä kuntayhtymissä. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalla työskenteleminen (esim. toimisto, hallinto-, tai tukipalvelutehtävissä) ei tee tehtävästä SOTE-sopimukseen kuuluvaa.
Lue SOTE-sopimuksen usein kysytyt kysymykset vapaapäiviin liittyen
Webinaaritallenne katsottavissa Skarpissa
SuPer järjesti kunta-alalla työskenteleville jäsenilleen webinaarin SOTE-sopimuksesta 25.8.21. Voit katsoa webinaarin tallenteen verkkokoulutusympäristö Skarpista.
Ohjeet Skarpin käyttöönottoon löydät täältä